Universitatea Tulsa din statul american Oklahoma a cumpărat peste 6.000 de obiecte, înregistrări şi documente de la cântăreţul american Bob Dylan şi intenţionează să creeze un spaţiu permanent în care să expună o parte din această arhivă, informează lefigaro.fr, potrivit news.ro.
Aproape o mie de obiecte au fost deja expediate la Tulsa, iar celelalte, conservate în mai multe spaţii, vor ajunge în oraşul american în următorii doi ani, a precizat universitatea americană.
15-20 de milioane de dolari
Preţul de achiziţie nu a fost dezvălit, însă cotidianul The New York Times a estimat valoarea arhivelor la o sumă cuprinsă între 15 milioane şi 20 milioane de dolari.
Achiziţia se înscrie în strategia Universităţii Tulsa, care doreşte să devină o destinaţie culturală de renume. Spaţiul dedicat acestor arhive se va afla în apropiere de Woody Guthrie Center, un muzeu consacrat unei alte legende a muzicii americane, Woody Guthrie, originar din Oklahoma.
În afara expoziţiei, arhivele Dylan vor fi puse şi la dispoziţia profesorilor universitari, studenţilor şi cercetătorilor care doresc să le studieze.
Arhivele Dylan conţin în special înregistrări care datează începând din 1959, cadrul pianului la care muzicianul a compus celebrul cântec „Like a Rolling Stone", dar şi articole vestimentare, precum o haină din piele, confecţionată în 1965.
Îşi continuă activitatea la 74 de ani
„Sunt fericit că arhivele mele, care au fost adunate de-a lungul tuturor acestor ani, şi-au găsit o casă", a declarat muzicianul, în vârstă de 74 de ani, într-un comunicat dat publicităţii.
Bob Dylan continuă să cânte cu regularitate în public şi nu şi-a încetinit activitatea, dar, în ultimii ani, s-a ocupat mai mult de conservarea moştenirii sale muzicale.
În 2014, a lansat un box-set cu ansamblul înregistrărilor sale realizate în 1967 pentru a pregăti albumul „The Basement Tapes", care a apărut pe piaţă în cele din urmă în 1975.
Bob Dylan, născut pe 24 mai 1941, este un cântăreţ, compozitor, textier şi poet american, care a marcat cultura americană în a doua jumătate a secolului al XX-lea. O parte din cele mai apreciate cântece ale lui Dylan datează din anii 1960, iar cântece precum „Blowin in the Wind" şi „The Times They Are a-Changin " au devenit embleme ale mişcărilor anti-război şi pentru drepturile civile la scară mondială.