• este vorba de două mari proiecte implementate cu fonduri europene, eANR și eVITALA, în valoare de aproape 35 de milioane de lei • ambele proiecte vizează informatizarea Arhivelor Naționale • în cadrul primului proiect, arhiviștii brăileni Ștefania Botez și Cristian Filip au efectuat prelucrarea, digitizarea și indexarea registrelor de stare civilă istorice (mai vechi de 100 de ani) din perioada 1865 - 1918 • ei au cules deja 38.000 de indici cu documente de stare civilă și au realizat 36.000 de reproduceri foto de pe documente • în cadrul proiectului, SJAN Brăila a primit dotare cu tehnică de ultimă generație
Păstrător al memoriei colective și al trecutului zbuciumat al acestor meleaguri, ilustrat în documentele vremii, Serviciul Județean Brăila al Arhivelor Naționale (SJAN) este inclus în două mari proiecte cu fonduri europene derulate la nivel național.
Primul proiect, intitulat „Spre guvernarea digitală. Starea civilă electronică în cadrul Arhivelor Naționale ale Românei (eANR)”, implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate din Fondul Social European, urmărește întărirea capacității Arhivelor Naționale de furnizare a serviciilor publice prin consolidare și modernizare normativă și îmbunătățirea conținutului serviciilor oferite publicului în sistem digital.
În proiect sunt implicate toate structurile Arhivelor Naționale, iar durata de implementare a proiectului este de 30 luni (15 decembrie 2020 - 15 iunie 2023). Valoarea totală a proiectului - care include prelucrarea a peste 9,5 milioane de imagini ale documentelor - este de 26.226.838,30 lei, din care 22.026.311,92 lei contribuția Uniunii Europene și 4.200.526,38lei cofinanțarea eligibilă a beneficiarului, respectiv ANR.
În scopul implementării proiectului, s-a constituit, la nivel național, un corp de experți pentru unitatea procedurilor de lucru. În acest corp de experți a fost selectat și directorul SJAN Brăila, Giani Oltianu. De asemenea, la nivelul fiecărui serviciu județean au fost desemnați câte doi responsabili interni pentru conversia electronică a registrelor de stare civilă, în persoana arhiviștilor Ștefania Botez și Cristian Filip.
„Din ianuarie 2023, cei doi arhiviști au efectuat prelucrarea, digitizarea și indexarea registrelor de stare civilă istorice (mai vechi de 100 de ani) din perioada 1865 - 1918, preluate de la vechile Oficii de Stare Civilă Comunală. Practic, se scanează paginile tuturor registrelor de stare civilă (pentru născuți, căsătoriți, decedați, adopții, divorțuri, copii găsiți/abandonați). În paralel, documentele sunt operate în sensul colectării informațiilor cuprinse în aceste acte (nume/prenume, data și locul nașterii, domiciliu). În total, în anul 2022, cei doi arhiviști au cules 38.000 de indici cu documente de stare civilă și au realizat 36.000 de reproduceri foto de pe documente. Proiectul va include peste 200.000 de fotografii ale actelor de stare civilă”, ne-a declarat directorul Serviciului Județean Brăila al Arhivelor Naționale, Giani Oltianu.
Proiectul va avea impact pozitiv asupra modului de îndeplinire al obligațiilor legale în domeniul arhivistic, cu referire la componenta de stare civilă istorică. Dat fiind interesul mare al publicului (persoane individuale, profesioniști - notari, avocați, instanțe de judecată) asupra acestui tip de arhivă, este necesară o metodologie specifică de lucru, unitară, menită să identifice datele necesare în momentul preluării actelor de stare civilă de către Arhivele Naționale, modalitatea de prelucrare internă și de dare în cercetare a acestora.
Cel de-al doilea proiect, eVITALA, vizează consolidarea capacității Arhivelor Naționale de furnizare a serviciilor publice prin simplificare și modernizare normativă și de infrastructură. Practic, prin acest proiect, toate inventarele (liste cu cuprinsul documentelor arhivistice) ANR vor fi accesibile, prin prelucrare, publicului și instituțiilor la nivel național.
Până în prezent, în cadrul proiectului eVITALA, au fost verificate, la Brăila, un număr de 286 de inventare arhivistice, incluzând 7.134 de pagini de documente.
Valoarea totală a celui de-al doilea proiect este de 8.604.820,18 lei, din care 7.226.660,44 lei contribuția Uniunii Europene și 1.378.159,74 lei cofinanțarea eligibilă a beneficiarului.
În cadrul proiectelor cu fonduri europene - lucru deosebit de important - toate structurile județene ale Arhivelor Naționale au fost dotate cu tehnică de lucru modernă (computere, copiatoare, camere foto, banc de lucru etc) care vor fi folosite în continuare de arhiviști.