Arhiva CJ Brăila, în casă nouă | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Administrația Chiriac și fondurile europene

Arhiva CJ Brăila, în casă nouă

• este vorba despre reabilitarea imobilului din Șoseaua Buzăului nr. 15C, Municipiul Brăila, unde Consiliul Județean intenționează să își mute arhiva în viitor • consilierii județeni au aprobat proiectul în cadrul celei mai recente ședințe ordinare, valoarea totală a investiției ridicându-se la 22.561.033 lei cu TVA • proiectul a fost depus în cadrul Programului Regional Sud-Est și potrivit documentației aprobate de consilieri, urmează semnarea contractului de finanțare

 

Consiliul Județean Brăila pregătește terenul pentru a-și muta arhiva în imobilul de pe Șoseaua Buzăului, nr. 15 C, din Municipiul Brăila, pe viitor. În cadrul celei mai recente ședințe ordinare a instituției a fost aprobată reabilitarea acestei clădiri dezafectate, precum și cheltuielile necesare.

Potrivit referatului de aprobare, proiectul a fost depus de Județul Brăila spre finanțare în cadrul Programului Regional Sud-Est (PR SE), Prioritatea 2 – O regiune cu localități prietenoase cu mediul, Obiectiv specific RSO2.1 – FEDR – RSO2.1_Promovarea măsurilor de eficiență energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, Operațiunea B – Sprijinirea eficienței energetice în clădiri publice, inclusiv a celor cu statut de monument istoric. Din același document reiese că urmează să se semneze contractul de finanțare.

Scopul acestui demers este de a asigura un cadru construit funcțional, modern și eficient în care să se desfășoare activitatea de depozitare a arhivei Consiliului Județean Brăila.

Obiectivele specifice se referă la creșterea eficienței energetice a clădirii. Astfel, se propun lucrări ce vizează îmbunătățirea clasei de performanță cu trei clase energetice, ceea ce are ca efect reducerea consumurilor energetice pentru încălzirea spațiilor utilizate, în condițiile asigurării și menținerii climatului termic interior, respectiv, reducerea costurilor de întreținere cu încălzirea și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Totodată, se urmărește reabilitarea și modernizarea spațiilor din interiorul clădirii, motiv pentru care sunt pregătite activități de reabilitare, reamenajare și modernizare a spațiului de 1.622 mp, în care se dorește să fie arhiva CJ Brăila. Durata va fi de 31 de luni de la semnarea contractului de finanțare.

Valoarea totală a investiției se ridică la 22.561.033 lei cu TVA, din care contribuția proprie a Județului Brăila (reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului – 14.125.886 lei, precum și contribuția de 2% din valoarea eligibilă – 168.702 lei), este în cuantum de 14.294.589 lei.

Pentru semnarea contractului de finanțare a fost nevoie ca hotărârea de aprobare a proiectului să însoțească cererea de finanțare, conform Ghidului de finanțare.

 

Ce presupune proiectul

”Clădirea care este dezafectată va fi supusă unui proces de reabilitare, reamenajare și modernizare, urmând a fi recompartimentată în spații pentru depozitare arhive, camera tezaur, precum și adăugarea unor noi spații administrative, spații de birouri, săli de studiu, laboratoare, grupuri sanitare, spații tehnice, iar activitatea care se dorește a se desfășura este de depozitare a arhivei Consiliului Județean Brăila. Pentru a asigura condițiile de funcționare a arhivei proiectul include și achiziția de dotări specifice”, se mai precizează în referatul de aprobare.

Mai exact, pentru creșterea eficienței energetice a clădirii, acțiunile principale includ lucrări prin care se vor termoizola pereții exteriori, acoperișul și elementele opace ale construcției, se va înlocui toată tâmplăria (ferestre și uși), se va reface instalația termică și sanitară, se va reface întregul sistem electric/instalație electrică (se vor monta corpuri de iluminat cu led), se va instala sistem de panouri fotovoltaice pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile.

De asemenea, ținând cont de vechimea clădirii, se impun intervenții structurale asupra clădirii, după cum se mai explică în documentația aflată la mapa consilierilor, astfel că se vor repara fisurile, se vor consolida elementele structurale și nestructurale, se va reface acoperișul. Toate acestea, conform prevederilor Ghidului solicitantului, se încadrează la acțiuni auxiliare.

Tot în categoria ”acțiuni auxiliare”, pentru reabilitarea și modernizarea spațiilor se regăsesc și lucrările de refacere a finisajelor exterioare și interioare, inclusiv pardoseli, refacerea trotuarului împrejurul clădirii și aleile pietonale, crearea unui sistem de drenare a apelor pluviale, instalarea a patru stații de încărcare pentru mașini electrice și hibride. Totodată, pentru persoanele cu dizabilități va fi prevăzută o rampă de acces și un grup sanitar special. Se va realiza instalația pentru detecție și stingere incendiu și se vor achiziționa și dotări necesare funcționării spațiului ca arhivă pe viitor.

Proiectul a fost aprobat în unanimitate în ședința ordinară a CJ Brăila din 29 ianuarie.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro