Comisarul şef Roberto Ababei, reţinut miercuri seară de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi plasat în arest preventiv de Tribunalul Bucureşti, le-a spus unor apropiaţi că, din informaţiile pe care le avea, urma să fie promovat pe o funcţie de conducere, superioară celei pe care o deţinea, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), afirmă procurorii DNA în referatul lor.
„Poate îl mai întrebi la o smântână, vrei şi cu smântână? "
Informaţia apare într-o discuţie purtată de Ababei cu două persoane în biroul său, pe data de 27 august. Când a aflat de posibila promovare, unul dintre interlocutori i-a solicitat sprijinul directorului general adjunct al DGPMB pentru rezolvarea în mod ilegal problemelor de natură penală ale societăţii comerciale pe care o deţinea.
„Interlocutor: Doamne ajută! Tu îţi dai seama ce mişto ar fi?! Putem să mai facem şi noi un blat?
Ababei: Ei, asta! Alea care se făceau erau nimicuri. Numai de-alea din (...) păi, cum faci tu la... ciorbiţe şi încă un ardei.
Interlocutor: ...(râde)...
Ababei: Deci, ăla e ... obligatoriu, îl pui acolo că vrea omu , nu-l vrea... nu?
Interlocutor: ...(râde)...
Ababei: Poate îl mai întrebi la o smântână, vrei şi cu smântână?
Interlocutor: ...(râde)...
Ababei: Că la ciorba de burtă... nu mai... deci, pe bune...
Interlocutor: Da
Ababei: Sau mici fără muştar...
Interlocutor: Aia e... aia e...
Ababei: Mai... cred că e mai... mai corect aşa spus".
Eliberat din funcţie
Potrivit procurorilor, comisarul şef Roberto Ababei a încercat în acest mod să-i asigure pe interlocutori că „după numirea sa pe o funcţie superioară îşi va folosi influenţa derivată din respectiva funcţie pentru rezolvarea în mod favorabil a problemelor de natură penală" pe care cei doi le aveau.
Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul instituţiei, în perioada 14 iulie - 6 august, Roberto Ababei, în calitate de director general adjunct al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti, în mod direct şi pentru sine, a primit de la doi oameni de afaceri suma totala 13.000 euro (în doua tranşe 3.000 respectiv 10.000 euro) şi produse alimentare, lăsându-i pe aceştia să creadă că, prin funcţia deţinută, are influenţă asupra lucrătorilor de poliţie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracţiuni de evaziune fiscală săvârşite de cele două persoane, în legatură cu activitatea firmei pe care o administrau. În urma anchetei DNA, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus, joi, eliberarea din funcţie a lui Ababei şi punerea lui la dispoziţia unităţii, urmând ca situaţia raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcţie de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse.