Instanta Suprema a decis, de asta data definitiv si irevocabil, pe 16 august, ca masura arestarii preventive a fostului sef de Politie este atributul exclusiv al unei instante din cadrul Tribunalului Braila, in contextul in care, la data comiterii faptei, Colceag nu mai facea parte din Politia Judiciara, fiind deja pensionat anticipat din institutia Inspectoratului de Politie al Judetului Braila si cu un pas inainte spre Politia Comunitara.
Antonel Colceag, reamintim, a fost arestat la 31 mai, pentru divulgare de informatii clasificate, la propunerea DIICOT Galati, si pus in libertate noua zile mai tirziu de Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru un viciu de procedura privind competenta instantei care a emis mandatul.
Tribunalul Braila nu va avea incotro
Pe 31 iulie a.c., dosarul ce-l vizeaza pe Colceag, avind ca obiect "conflictul de competenta (pozitiv/negativ), art.43 din Codul de Procedura Penala" a fost inregistrat la Curtea Suprema, pe rolul Sectiei Penale. Pe 2 august, in proces a fost un prim termen, iar Instanta Suprema, care a avut de-a face cu un dublu conflict de competenta, a aminat judecarea cauzei pe fond pentru data de 16 august. De fapt, dublul conflict de competenta, pozitiv/negativ, a rezultat din aceea ca, pe de o parte, Curtea de Apel Galati, sesizata de DIICOT, si-a recunoscut competenta de a dispune asupra arestarii, iar pe de alta parte Tribunalul Braila si-a declinat competenta in favoarea acesteia. Si toate acestea, in contextul in care la 31 mai Colceag fusese arestat de Curtea de Apel Galati, iar la 9 iunie pus in libertate, fiindca Tribunalul Braila ar fi avut competenta sa-l aresteze, iar nu Curtea.
Insa pe 16 august instanta suprema i-a pus Tribunalului brailean dosarul in brate, asa incit instanta locala nu mai poate invoca nimic ce ar putea-o impiedica sa ia o decizie privind arestarea preventiva a cms.sef (r) Antonel Colceag, impotriva caruia DIICOT Galati - care a facut cercetare timp de patru luni - a pus in miscare actiunea penala, sub aspectul savirsirii infractiunii de divulgare de informatii cu un caracter secret. Procurorii DIICOT au cerut arestarea preventiva a lui Antonel Colceag, sustinind ca fostul "numarul 2" al Politiei Judetului a "oferit" documente cu informatii clasificate unui jurnalist de la "Obiectiv", documente pe care le-ar fi obtinut de la un fost coleg si care ar fi avut menirea de a-l discredita pe actualul sef al Politiei, cms. Catalin Chivu.
De fapt, in aceeasi cauza, s-a inceput urmarirea penala impotriva unui ofiter activ din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Braila, care ar fi sustras documentele, iar o alta persoana a fost arestata fiindca ar fi incercat sa-l santajeze pe Chivu cu documentele obtinute de la ziarist. In cazul politistului activ, DIICOT si Curtea de Apel Galati au competenta de a propune si dispune masuri. Deocamdata, acesta este in concediu si nu a putut fi gasit la IPJ Braila.
150 de oameni au de invatat de la Colceag
Solicitat, ieri, sa-si spuna punctul de vedere fata de acest caz, magistrat Fanel Mihalcea, prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila, ne-a declarat: "Deocamdata, din cite stiu, nu m-am interesat expres, decizia Inaltei Curti nu a ajuns la Tribunalul Braila. Daca Inalta Curte a hotarit, fiind instanta suprema, ceilalti nu au decit sa se conformeze. Completul va judeca si va decide. Aici, deocamdata, potrivit deciziei Inaltei Curti, se va decide doar arestarea preventiva, nu se va intra pe fondul cauzei. Ulterior acestei decizii se va judeca efectiv dosarul".
In prezent, Antonel Colceag este angajat ca personal contractual la Politia Comunitara, iar nu functionar public, si instruieste, zilnic, 150 de agenti si guarzi, in privinta pazei si sigurantei obiectivelor. Situatia sa este incerta, iar primarul asteapta decizia instantei pentru a lua o masura in cazul sau. De altfel, Colceag face masterat pe bani publici, in aquis comunitar, iar primarul a dat deja dispozitie la directia de resort sa recupereze banii aferenti studiilor, 18.000.000 lei, de la el.
Al doilea dosar
Pe numele lui Colceag mai exista un dosar penal. Potrivit adresei 26/IP/2006, procurorul general al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati, magistrat Dinu Gilca, ne informa ca "la data de 27 iulie a.c., s-a inceput urmarirea penala fata de Antonel Colceag, Stefan Mocanu, Marian Fincu si Viorica Gheorghe, pentru savirsirea infractiunilor prevazute de art. 289 si art 291 din Codul Penal (fals intelectual si uz de fals - n.r.)". Cei patru sint, de fapt, fostii membri ai comitetului director al fundatiei "Ancheta". Colceag este, in prezent, in rindul personalului contractual de la Politia Comunitara Braila, Stefan Mocanu, fost adjunct si el al IPJ, este, in prezent, seful Politiei Comunitare Ianca, Marian Fincu este comisar sef, fost purtator de cuvint al Politiei, ofiter activ in IPJ, iar Viorica Gheorghe a fost contabila la IPJ si la fundatie.
Ieri, reporterii nostri l-au sunat si pe Antonel Colceag, pentru a afla punctul sau de vedere, insa nu a raspuns nimeni la telefon. Intre timp, Colceag si-a recuperat permisul de conducere, care-i fusese suspendat mai inainte de a fi arestat, fiindca ingurgitase medicamente psihotrope, pentru o afectiune care l-a tinut in concediu medical pina in preziua arestarii, recte 31 mai.