* joi seara, magistraţii Tribunalului Galaţi au dispus arestarea preventivă a celor două femei reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, acuzate de fapte de corupţie * a ajuns în spatele gratiilor inculpata Pavel Romica, referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei Ianca, care ar fi primit de la 71 de persoane suma totală de 213.000 lei * s-a dispus arestarea şi faţă de o persoană fizică cercetată pentru dare de mită * inculpatele au formulat contestaţie
Inculpatele reţinute de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în urma percheziţiilor de la Primăria Ianca, respectiv angajata care a eliberat adeverințe false pentru obținerea de pensii sociale şi o persoană fizică acuzată de dare de mită, au fost arestate preventiv. Acestea au cerut arest la domiciliu, însă instanţa le-a respins solicitările.
Joi seara, magistraţii Tribunalului Galaţi au dispus arestarea preventivă a inculpatei Pavel Romica, referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei Ianca, care ar fi primit de la 71 de persoane suma totală de 213.000 lei. A ajuns în spatele gratiilor şi inculpata U.V., persoana fizică cercetată pentru dare de mită. Inculpatele au formulat contestaţie împotriva soluţiei primei instanţe, decizia finală urmând a fi luată de Curtea de Apel Galaţi.
Soluţia Tribunalului Galaţi, din data de 3 martie, postată pe site-ul instanţei: „Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă I.C.C.J - D.N.A.- Serviciul Teritorial Galaţi privind pe inculpatele Pavel Romica şi U. V. şi în consecinţă: Dispune arestarea preventivă a inculpatelor: Pavel Romica cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat prev. de art.367 alin.1 C. penal; luare de mită în formă continuată, prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal rap. la art.6 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art.35 alin.1 C. penal (71 acte materiale); fals intelectual în formă continuată, prevăzută de art.321 alin.1 Cod penal cu aplicarea art.35 alin.1 Cod penal (71 acte materiale) şi complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit în formă continuată, prev. de art.48 alin.1 Cod penal rap. la prev. de art.52 alin.3 Cod penal (13 acte materiale), şi U. V. cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de: constituirea unui grup infracţional organizat; trafic de influenţă în formă continuată prevăzută de art. 291 Cod penal (26 acte materiale), dare de mită în formă continuată, prevăzută de art. 290 Cod penal (26 acte materiale), pe o perioadă de 30 zile, începând cu data de 03.03.2022 până la data de 01.04.2022 inclusiv, privind ambele inculpate. Respinge cererile inculpatelor Pavel Romica şi U. V. prin care solicită luarea faţă de acestea a măsurii preventive a arestului la domiciliu ca fiind nefondate. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă pe numele inculpatelor. Se comunică măsura arestării preventive la locul de deţinere. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare”.
Reamintim că Direcția Națională Anticorupție (DNA) a dispus, în primă fază, măsuri preventive într-un dosar penal privind eliberarea de adeverințe false necesare pentru obținerea de pensii sociale minime C.A.P. (Cooperativa Agricolă de Producție). Pe 2 martie, au fost efectuate percheziții la mai multe locații de pe raza județelor Buzău, Vrancea și Brăila, printre care și la Primăria orașului Ianca. S-a dispus reținerea pentru 24 de ore a inculpatei Pavel Romica, referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei orașului Ianca, dar sunt cercetate și alte persoane. Pentru a elibera adeverințe, aceasta ar fi primit suma totală de peste 200.000 lei, de la 71 de persoane. A mai fost reținută și o persoană fizică, pentru dare de mită. În acest dosar sunt cercetate mai multe persoane, fiind dispusă măsura preventivă a controlului judiciar față de trei persoane fizice. ”În cursul zilei de 2 martie, au fost efectuate percheziții la mai multe locații de pe raza județelor Buzău, Vrancea și Brăila, printre care și la următoarele instituții publice: Primăria orașului Ianca, Casele Județene de Pensii Buzău și Vrancea și Oficiile Poștale Județene Brăila și Vrancea. În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt: În cursul anului 2018, inculpata Pavel Romica, în calitatea menționată mai sus, împreună cu alți doi inculpați, ar fi constituit un grup infracțional organizat la care ar fi aderat ulterior și alte persoane, grup care și-ar fi desfășurat activitatea până în luna februarie 2022. Prin această «asociere» membrii grupului ar fi urmărit obținerea unor venituri nelegale din eliberarea de adeverințe false, prin care unor persoane li se atesta în mod nelegal vechimea în muncă la Cooperativa Agricolă de Producție (C.A.P.) Ianca, județul Brăila, astfel încât să poată obține pensii sociale minime garantate de statul român prin Casa Națională de Pensii. În perioada respectivă, inculpata Pavel Romica, în calitate de referent cu atribuții de funcționar arhivar în cadrul Primăriei orașului Ianca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi pretins și a primit, în mod direct sau prin intermediari, de la 71 de persoane, suma totală de 213.000 lei, în schimbul completării, semnării și eliberării adeverințelor false”, au stabilit procurorii DNA.