• trei inculpați au fost reținuți de procurorii DIICOT Brăila, la sfârșitul lunii aprilie, însă instanța a respins măsura arestului preventiv și a dispus arestul la domiciliu, până pe 23 mai • magistrații Tribunalului Brăila au arătat că inculpații C. Ciprian, G. Robert şi T. Laurenţiu (n.r. - nume postat pe site-ul instanței) nu au avut cantități prea mari de droguri, fapta este mai veche, iar arestarea preventivă nu este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică • potrivit anchetatorilor, în perioada 2021 – februarie 2024, la diferite intervale de timp, au procurat, deținut și vândut, canabis (drog de risc) și cocaină (drog de mare risc) către consumatori • procurorii DIICOT au formulat contestație și așteaptă decizia finală la Curtea de Apel Galați
Droguri de risc pe piața din județul Brăila și trei inculpați, acuzați de trafic de cocaină și canabis, trimiși în arest la domiciliu. Am vrut să aflăm care a fost motivul pentru care instanța a respins arestul preventiv față de inculpații C. Ciprian, G. Robert şi T. Laurenţiu (n.r. - nume postat pe site-ul instanței), la sfârșitul lunii aprilie, iar de la Tribunalul Brăila am primit motivarea deciziei. Inculpații au tranzacționat o cantitate mică de droguri și nu au antecedente penale, arată judecătorul. Procurorii DIICOT Brăila au formulat contestație împotriva măsurii primei instanțe și așteaptă decizia finală la Curtea de Apel Galați.
Astfel, după cum se arată în motivare, examinând propunerea de arestare preventivă a inculpaților, formulată de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Brăila, prin prisma actelor și lucrărilor aflate la dosar, a concluziilor puse de inculpați prin avocați și a dispozițiilor legale în materie, judecătorul reține că propunerea de arestare preventivă este neîntemeiată, din mai multe considerente. ”Potrivit dispozițiilor art. 202 alin 1 Cod procedură penală, măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârșit o infracțiune și dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfășurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârșirii unei alte infracțiuni. După cum s-a reținut, inculpații sunt cercetați sib aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc și de mare risc, în formă continuată. Pe baza probelor administrate, judecătorul reține faptul că, în ceea ce privește cantitățile de droguri de risc tranzacționate de inculpați și reținute în referatul întocmit de procuror, nu sunt foarte mari. În plus, perioada comiterii faptelor, când s-au verificat substanțele tranzacționate de inculpați, este una îndepărtată (martie 2021). Din fișele de cazier rezultă că inculpații nu au antecedente penale”, au stabilit judecătorii Tribunalului Brăila.
Potrivit motivării, raportat la faptele pentru care sunt cercetați inculpații, modul și circumstanțele comiterii acestora și împrejurările privitoare la inculpați, respectiv lipsa antecedentelor penale, judecătorul a reținut că măsura arestării preventive a inculpaților nu este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică. S-a reamintit că reținerea în stare de detenție nu ar putea servi la anticiparea unei pedepse privative de libertate, bazându-se în principal pe gravitatea faptelor comise. Se precizează faptul că, indiferent de gravitatea faptei comise, pentru care sunt cercetați inculpații, măsura arestării preventive poate fi luată numai în condițiile prevăzute de art. 223 alin 2 Cod procedură penală ( Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată dacă, din probe, rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporală sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale). O interpretare contrară ar însemna că, în cazul cercetării infracțiunilor mai grave, măsura arestării preventive este obligatorie, ceea ce nu corespunde realității.
”Este de subliniat că prin luarea măsurii arestului la domiciliu, inculpații nu vor fi puși propriu-zis în libertate și nu se vor bucura de libertate absolută, pentru că deși în aparență arestul la domiciliu este o măsură preventivă mai blândă, prezintă același conținut și substanță cu arestarea preventivă.
Având în vedere aceste considerente, respectând principiile enunțate de jurisprudența CEDO, judecătorul respinge ca nefondată propunerea Parchetului de pe lângă Înalta Curet de Casație și Justiție – DIICOT – Biroul teritorial Braila, de arestare preventivă a inculpaților. Se va lua măsura arestului la domiciliu, față de inculpați, pe o durată de 30 de zile, începând cu data de 24 aprilie, până la data de 23 mai, inclusiv”, se mai arată în motivare.
Supravegherea respectării de către inculpați a obligațiilor ce le revin pe durata arestului la domiciliu va fi realizată de de Inspectoratul de Poliție Județean Brăila – Biroul Sipravegheri Judiciare. Atrage atenția inculpaților că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor ce le revin, măsura arestului la domiciliu poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive.
Acuzațiile procurorilor DIICOT
După cum v-am informat, la data de 23 aprilie, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Brăila au dispus reținerea a trei inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc, în formă continuată. „Din materialul probator administrat în cauză a reieșit faptul că, aceștia, în perioada 2021 – februarie 2024, la diferite intervale de timp, au procurat, deținut și vândut, canabis (drog de risc) și cocaină (drog de mare risc) către consumatori din județul Brăila, cu sume de 60 lei, respectiv 100 euro pentru o doză. În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe raza județelor Brăila și Covasna au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, au transmis procurorii DIICOT.
Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Brăila, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. Brăila au documentat activitatea infracțională a celor trei persoane, acuzate de trafic de droguri. După percheziţii şi reţinerea celor trei suspecţi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brăila, cu propunerea de arestare preventivă a inculpaților, pentru o perioadă de 30 de zile.
Numai că magistraţii instanţei au respins propunerea de arestare.
Procurorii au formulat contestație în cauză, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Galați pentru decizia finală în acest caz.