Sâmbătă, judecătorii Tribunalului Bucureşti au emis mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru 11 persoane acuzate de evaziune fiscală şi spălare de bani în dosarul MediaPro. Măsura poate fi contestată la instanţa superioară.
Potrivit presei naţionale, cele 11 persoane arestate preventiv sunt Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Bălan, Andreea-Cornelia Stănculescu, Mihai-Valentin Toderiuc, Dănuţ Puiu, Elena-Lucia Adăscăliţei, Elena Niţă, George-Laurenţiu Dinu, Elena Calapereanu şi Corina Medeleanu. Toţi aceştia au fost reţinuţi, vineri, 5 decembrie, de procurorii Parchetului Capitalei, pentru un preupus prejudiciu adus bugetului de stat de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.
Joi, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au făcut 41 de percheziţii în Bucureşti, Dâmboviţa, Ilfov, Argeş şi Brăila. Au fost vizate sediile unor firme şi locuinţele mai multor persoane suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani. Potrivit presei centrale, ar fi vorba despre investigaţiile în dosarul Media Pro în care procurorii au început urmărirea penală faţă de 32 de persoane suspectate de comiterea infracţiunilor.
Inspectoratul General al Poliţiei Române a coordonat desfăşurarea celor 41 de percheziţii domiciliare, aproape 200 de poliţişti fiind angrenaţi în activităţi. "În cauză, există suspiciunea rezonabilă că suspecţii au iniţiat, derulat şi participat la circuite evazioniste şi de spălare a banilor, prin intermediul cărora, folosindu-se de documente false şi înregistrări contabile fictive, s-au sustras de la plata obligaţiilor fiscale transferând sume importante în contul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, de unde banii erau retraşi în totalitate, în numerar. Prejudiciul creat ar fi de 6.000.000 de lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit", se arăta în comunicatul Poliţiei Române. Ancheta se desfăşura într-un dosar penal aflat în instrumentarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti - D.G.P.M.B., sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. În cauză s-a beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.
Potrivit anchetatorilor, citaţi de presa centrală, în perioada 2009-2014, Silviu Relu Vîju, Cosmin Andrei Ion, Eugenia Balan şi Corina Medeleanu, în calitate de persoane cu funcţii de conducere/administrare în cadrul a trei societăţi de profil "media", cu complicitatea celorlalţi inculpaţi, au dispus înregistrarea în evidenţa contabilă a acestor firme şi declararea fiscală a numeroase facturi care nu au la bază operaţiuni reale de achiziţie, provenind de la un număr mare de societăţi comerciale, de tip "fantomă". Potrivit anchetatorilor, suma totală spălată prin circuitul evazionist s-ar ridica la aproximativ 15.000.000 lei.