Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Arenda cu ghinion

Abia s-a finalizat campania de recoltare si deja s-au iscat tensiuni intre arendasi si proprietarii de pamint. Un prim incident ne-a fost semnalat zilele trecute de catre Dragos Falie, proprietar al unei suprafete de 65,47 ha teren arabil, pe raza comunei Traian. Incidentul, in care au fost implicati arendasul (Vasilica Ercuta si fiii acesteia), arendatorul (Dragos Falie) si politistii din localitate, s-a finalizat cu o plingere penala. Reclamatia nu si-a urmat cursul, oamenii legii motivind ca nu sint intrunite elementele unei infractiuni, mai precis "aspectele sesizate nu reprezinta o fapta aflata in competenta organelor de politie".
Acuzatiile sint extrem de grave: tulburare de posesie, furt, inselatorie, lovire, evaziune fiscala si gestiune frauduloasa, drept pentru care Falie este decis sa ajunga in instanta. In timp ce arendatorul s-a aratat extrem de indignat de incident, pe care l-a descris ca fiind "un scandal in toata regula", arendasul, Vasilica Ercuta, il catalogheaza drept "o discutie normala, civilizata", in urma careia s-au stabilit de comun acord niste termeni care au fost respectati in totalitate. Mai mult, Ercuta s-a aratat mirata de demersurile ulterioare ale proprietarului de teren, respectiv sesizarea catre ziarul nostru si plingerea penala, singura explicatie gasita de ea pentru acest gest fiind diferenta de mentalitate dintre un bucurestean si un provincial.

Socoteala de acasa nu se potriveste cu cea de pe tarla

In calitate de proprietar al unei suprafete de 65,47 ha pe raza comunei Traian, bucuresteanul Dragos Falie a trimis redactiei noastre o scrisoare prin intermediul careia a reclamat o serie de fapte comise de conducerea societatii "Campion Impex" SRL, societate cu care are incheiat un contract de arenda din martie 2005. Acuzatiile arendatorului se refera la tulburare de posesie, furt, inselatorie, lovire, evaziune fiscala si gestiune frauduloasa, fapte comise, dupa cum sustine Falie, de administratorul societatii, Vasilica Ercuta si cei doi fii ai sai, ambii membri ai echipei manageriale.
In contract este stipulata o valoare a arendei de 900 kg de griu/ha/an, sau echivalentul in lei. Deci, anual, conform clauzelor, arendatorul ar trebui sa primeasca din partea arendasului 58.923 kg de griu sau echivalentul in lei a acestei cantitati, care la o medie vehiculata pe piata braileana in ultimii doi ani, de 3.500 lei/kg, ar insemna circa 206 milioane de lei vechi. Pentru 2005, Falie sustine ca a primit doar 70 milioane de lei, respectiv contravaloarea a 20 tone de griu, asa ca vara aceasta spera sa obtina de la arendas restanta de 39 de tone plus 59 tone drepturile pe 2006, in total, aproape 100 tone de griu. Au discutat si in urma negocierilor s-a convenit sa primeasca 90 tone de griu.
Lucrurile s-au complicat, pentru ca societatea "Campion" a intrat in procedura de faliment. In aceste conditii, proprietarul terenului a avut o intrevedere cu lichidatorul judiciar al societatii, Ioan Stoian, care i-a eliberat o adeverinta conform careia, odata cu falimentul, contractul de arenda este reziliat. Mai mult, Falie sustine ca adeverinta in baza careia ii este returnat terenul nu are stipulata nici o pretentie a firmei asupra culturilor infiintate. Asa ca, in opinia lui, orice drept asupra terenului si culturilor ii revine, cu mentiunea ca arendasul poate solicita plata lucrarilor agricole dovedite cu acte contabile.

Intelegerea

Cu o luna in urma, proprietarul a angajat lucrari de recoltare cu societatea "Agrided Com" SRL. "Recoltarea a fost Impiedicata de catre Ercuta Vasilica si fiii sai. Pentru a stabili cine are dreptul sa recolteze, am cerut sprijinul Politiei Traian. Am prezentat contractul de arendare si adeverinta eliberata de lichidatorul judiciar. D-na Ercuta a sustinut ca si ea are un document care ii da in continuare dreptul de administrare a firmei pina la expirarea contractului, respectiv decembrie 2006. Documentul, insa, a spus ca Il va prezenta politiei a doua zi. A admis ca in baza contractului de arendare, eu pot sa recoltez 90 tone de griu (aproape 60 tone pentru anul acesta si restul pentru 2005). Eu am inceput sa recoltez partea asupra careia am convenit urmind ca stabilirea dreptului de recoltare pentru restul suprafetei sa se faca a doua zi, cind d-na Ercuta prezenta si dinsa documentele de care dispunea", ne-a povestit Dragos Falie.

Razboiul

Dupa stabilirea acestor termeni, spune Falie, lucrurile s-au derulat cit de cit normal. Membri ai familiei Ercuta au asistat in permanenta la operatiunea de recoltare, au Insotit camioanele cu griu la statiile de depozitare si au asistat la operatiunea de cintarire. Falie povesteste ca, dupa a incarcat doua camioane cu griu, unul dintre frati a spus ca este suficient cit s-a luat si "daca mai Indraznim sa recoltam in continuare, cheama baietii sa ne aranjeze, si ne spulbera cu combina cu tot". Ercuta fiul a refuzat sa dea aviz de expeditie celei de a treia masini si a inceput circul. "A dat telefon la Politie si a solicitat sa iasa cu echipajul sa opreasca masina incarcata cu griu. Dupa aproximativ 20 minute a fost sunat ca masina a fost oprita, iar el a plecat "sa rezolve problema". Camionul a fost descarcat la alta baza de predare, griul din el fiind inregistrat pe un alt nume, ca sa i se piarda urma. Pe avizele de expeditie este trecut: furnizor - PF Ercuta Vasilica. Apoi, celalalt fiu, care s-a prezentat ca fiind consilier juridic, ne-a interzis sa mai recoltam. Dar a ordonat lucratorilor sa recolteze pentru el in continuare, a Incarcat camionul, a urcat in cabina alaturi de sofer si a plecat. Varul meu a oprit camionul pe sosea si a discutat cu soferul, i-a explicat ca este vorba de un furt si el este partas la furt. Ulterior am intrat in posesia griului din acest camion. La Postul de Politie, Vasilica Ercuta nu a prezentat documentele promise, dar seful de post a spus ca nu poate sa intervina in favoarea mea, sa o Impiedice sa ia restul recoltei, este un contract civil, iar rezolvarea disputelor este de competanta instantelor", a continuat Falie.
Din punctul lui de vedere, "griul pe care si l-a insusit, chiar daca i-ar fi apartinut de drept, este un furt, conform Codului Penal, iar Politia i-a fost complice". Falie considera ca dreptul sau de proprietate a fost Incalcat in mod grav si solicita "anchetarea de urgenta a acestui caz, prinderea hotilor si recuperarea bunurilor furate".

"Domnul Falie a primit absolut tot ce i se cuvine"

De cealalta parte, lucrurile se vad cu totul altfel. Vasilica Ercuta sustine ca tot ce s-a intimplat este ceva normal si ca nici pe departe incidentul nu este major. "Domnul Falie a primit absolut tot ce i se cuvine. Noi sintem la zero cu toate datoriile catre proprietarii de pamint. Si dam suficient de mult fata de alte zone ale judetului. Am discutat, am stabilit de comun acord niste termeni pe care i-am respectat. Daca nu e multumit, sa vina la negocieri, discutam, nu e nici o problema. Nu cred ca era cazul sa ajunga aici, exista acte, discutam pe ele, nu pe vorbe. Dar stiti cum sint cei de la Bucuresti! Au impresia ca noi sintem veniti cu paiul", a comentat Vasilica Ercuta.
Arendasa a precizat si ca, dupa intrarea in faliment a firmei "Campion", deruleaza afaceri in agricultura ca persoana fizica, respectiv PF Ercuta Vasilica. In prezent, ea preluat de la "Campion" 55 de contracte de arenda, cu 443 ha.

Antecedente

Acesta nu este primul incident intre arendasul Ercuta si familia semnatarului acestei scrisori, o reclamatie similara, legata de neonorarea drepturilor de arenda fiind primita la redactie si in urma cu 2 ani. Semnatarii acesteia sint Vasile Falie (tatal) si Tudor Girba (unchiul lui Dragos Falie).
Mai mult, acesta din urma ne-a scris si in 2002, in numele a 9 proprietari de teren, rude, toti cu virste intre 65 si 80 de ani, ce detineau in total 20 ha. Girba reclama in 2002 o restanta la drepturile de arenda, ce trebuia recuperata de la "Prodazur" Urleasca, in valoare de peste 40 milioane de lei.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii