• lucrările la Arena de Box, care deja durează de vreo 13 ani, sunt blocate din nou, după ce constructorul a rămas fără autorizaţie • potrivit arhitectului şef al Brăilei, beneficiarul, SC DONE CAM SRL, a cerut transformarea parţială a Arenei în hotel şi sală de fitness, însă primăria nu a fost de acord • “Oricine are contract cu Primăria Municipiului Brăila şi nu respectă obligaţiile stipulate, va suporta consecinţele faptelor sale”, a precizat viceprimarul Alexandru Jantea, care nu a exclus rezilierea contractului de concesiune • “Vom căuta pe cineva care doreşte să facă treabă acolo”, a mai spus viceprimarul
Lucrări abandonate de trei săptămâni la Arena de Box. Rămasă fără autorizaţie de construire, firma care a primit în concesiune vechea Arenă de Box de pe Calea Regală a Brăilei a stopat lucrările, în condiţiile în care Primăria Municipiului Brăila nu a fost de acord cu schimbarea de destinaţie parţială, solicitată de aceasta în luna august. Mai mult, municipalitatea a somat constructorul “să respecte cu stricteţe funcţiunile deja aprobate prin autorizaţiile de construire nr. 698/14. 08. 2014 şi 838/29. 09. 2017 şi prin contractul de concesiune”. Asta în condiţiile în care beneficiarul, SC DONE CAM SRL, a solicitat nici mai mult nici mai puţin decât schimbarea parţială a destinaţiei clădirii. Astfel, în loc de sală pentru evenimente sportive şi spaţii comerciale, cum era prevăzut în autorizaţia eliberată de Primărie, imobilul ar urma să adăpostească un hotel şi o sală de fitness.
Contactat ieri, viceprimarul Brăilei, Alexandru Jantea, a precizat că, în cazul Arenei de Box, clădire aflată în zona istorică a oraşului, municipalitatea ia în calcul inclusiv rezilierea contractului de concesiune încheiat cu beneficiarul. Asta în condiţiile în care autorizaţia de construire a fost valabilă doar până la data de 9 septembrie 2020 şi nu există, până la această oră, o nouă cerere de continuare a lucrărilor.
“Oricine are contract cu Primăria Municipiului Brăila şi nu respectă obligaţiile stipulate în contract va suporta consecinţele faptelor sale. Terenul pe care se află Arena de Box va fi scos la licitaţie şi va fi atribuit altcuiva, prin hotărâre a Consiliului Local Municipal. Va fi supus la vot în CLM. Conform legii, proprietarul terenului - în cazul acesta Primăria Brăilei - este şi proprietarul clădirilor aflate pe el. Dacă firma respectivă nu respectă obligaţiile contractuale şi dacă nu mai are autorizaţie de construire, vom rezilia contractul şi vom căuta pe cineva care doreşte să facă treabă acolo”, a precizat Alexandru Jantea.
Un şantier care nu se mai termină
Potrivit arhitectului şef al Brăilei, Corina Anghelescu, în cazul Arenei de Box de pe fosta Regală - actuală Str. Mihai Eminescu - a fost emisă autorizaţia de construire nr. 838/29 septembrie 2017 pentru “continuare lucrări la autorizaţia de construire nr. 698/2014 (modificare proiect) avizat conform autorizaţiei de construire 449/2011 (construire spaţiu comercial)”, beneficiar fiind SC DONE CAM SRL, autorizaţie prelungită până la data de 28 sept. 2019 cu Ordin de începere lucrări de execuţie valabil până la data de 9 septembrie 2020. De la această dată, beneficiarul nu mai are autorizaţie de construire pentru Arena de Box.
La data de 14 august 2020, SC DONE CAM SRL a solicitat municipalităţii certificat de urbanism pentru “modificare temă la autorizaţia de construire nr. 838/2017 în timpul execuţiei lucrărilor prin extindere pe orizontală, modificare parţială a regimului de înălţime, recompartimentare, schimbare de destinaţie parţială şi modificare soluţie structurală”. Consecventă, primăria nu a aprobat schimbarea de destinaţie parţială, respectiv transformarea Arenei de Box în hotel şi sală de fitness, precizând clar că “se vor respecta cu stricteţe funcţiunile deja aprobate prin autorizaţiile de construire şi prin contractul de concesiune”.
Aşa stând lucrurile, lucrările la bătrâna Arenă de Box a Brăilei, începute în urmă cu aproape un deceniu, sunt sistate pentru o perioadă nedeterminată, iar municipalitatea - sătulă să tot aştepte finalizarea lucrărilor la o construcţie aflată taman în Centrul Istoric - ia în calcul inclusiv rezilierea contractului de concesiune cu beneficiarul.
Investiţia a fost începută de Ilie Paraschiv
Reamintim că investiţia privată de pe Strada Mihai Eminescu, fostă Cale Regală a Brăilei, a fost începută cu mulţi ani în urmă, de răposatul afacerist Ilie Paraschiv.
Clădirea refăcută din temelii ar fi trebuit să adăpostească o arenă de mari dimensiuni, unde să se poată organiza gale de box şi alte activităţi sportive, precum şi diverse spectacole. Cel puţin asta se preconiza înainte de venirea pandemiei. Potrivit proiectului, arena ar fi trebuit să fie înconjurată de spaţii comerciale. Nici vorbă de hotel sau sală de fitness. Realizat pe structură metalică, în condiţiile în care toate celelalte clădiri din zona veche a oraşului sunt din cărămidă şi cu fundaţie de piatră, imobilul va avea faţada realizată în aşa fel încât să se încadreze în arhitectura zonei, obligaţia fiind impusă de reprezentanţii Ministerului Culturii.
Vechea Arenă de Box, pe care o ştiu brăilenii în vârstă, a funcţionat până prin anul 1998, după care a urmat o perioadă de continuu declin. Abia în anul 2007, pe vremea răposatului primar liberal Constantin Sever Cibu, autorităţile au decis să reabiliteze vechea arenă. În acelaşi an, Primăria a organizat o licitaţie în vederea concesionării Arenei de Box, o cerinţă expresă a caietului de sarcini fiind aceea ca firma care va concesiona terenul să realizeze o investiţie cu acelaşi specific (arenă pentru evenimente sportive, respectiv gale de box). Patru firme s-au înscris atunci la licitaţie, câştigătoare fiind desemnată SC “Eleny” SRL, firma omului de afaceri brăilean Ilie Paraschiv. Acesta a promis că va construi pe locul fostei arene un spaţiu comercial modern, care va include o arenă sportivă pretabilă pentru organizarea unor meciuri de box, judo, karate sau K1. Investiţia trebuia să fie gata în anul 2010, dar proiectul s-a tot amânat din diverse motive. Cum, în anul 2012, Ilie Paraschiv a decedat, familia omului de afaceri a decis să continue proiectele începute de acesta, inclusiv pe cel legat de fosta Arena de Box. Mai trebuie spus că, în 2014, municipalitatea a adăugat două acte adiţionale la contract, unul dintre ele vizând demolarea a două construcţii existente.
Ulterior, investiţia a fost preluată de o firmă din Bucureşti care a început construcţia fundaţiei şi a stâlpilor de susţinere, însă lucrările au stagnat din nou, până în toamna anului 2017. Ele au fost reluate, însă, iată - după ce s-a ajuns la faţadă - nu se mai aud picamere la şantierul Arenei de Box de circa trei săptămâni.
Cine-i Done Cam SRL. Interesant!
Firma a debutat pare-se la Brăila şi la un moment dat - în 2019 – a fugit în Bucureşti unde şi-a închiriat un sediu pentru care, în prezent, NU mai există contract. Iată şi cine-s asociaţii: trei tinere milionare, având în vedere aportul de capital.
- CHIRIAC MARINELA-IONELA (37ani), Brăila, aport vărsat 5.759.000 lei
Cota de participare la beneficii şi pierderi: 39.1443% / 39.1443%
- ICHIM MADALINA -ROXANA (29 ani), Braşov, aport vărsat 5.824.200 lei
Cota de participare la beneficii şi pierderi: 39.5876% / 39.5876%
- GHERONTE IONELA-GEORGIANA (34 ani), Brăila, aport vărsat 3.129.000 lei
Cota de participare la beneficii şi pierderi: 21.2681% / 21.2681%
Persoane împuternicite (PERSOANE FIZICE)
- BANICA ELENA (41 ani), administrator cu PUTERI DEPLINE, din Brăila