Mergi la conţinutul principal

Arbore - minune, în Chercea

• în curtea unei brăilence a prins rădăcini și se dezvoltă frumos un arbore lalea, specie relativ rară în țara noastră

 

 

 

Sunt multe curțile brăilenilor în care pot fi admirate tot felul de plante cu aspect plăcut și parfum dumnezeiesc - trandafiri cațărători, Mâna Maicii Domnului sau chiar tei încărcați cu flori aromate. Într-o curte din cartierul Chercea, strada Comuna din Paris, poate fi admirat, însă, lângă nişte superbi trandafiri olandezi crescuți pe verticală și un tei frumos mirositor, ceva inedit: un… arbore lalea! Denumit Tulipan, el  face parte din familia Magnoliaceae, genul Liliodendron. Toate acestea sunt în faţa curţii dnei V.A., o mare iubitoare de flori, care ne-a dat câteva relaţii despre arborele lalea: “L-am cumpărat acum câţiva ani de la pepiniera silvică din Urleasca şi iată că acum, în anul 3-4 de dezvoltare, a început să se umple de aceste frumoase şi unice flori, iar alături, trandafirii olandezi emană un miros plăcut”.

Cât priveşte istoria Tulipanului, acesta creşte nu doar la Grădina Botanică din Galaţi, dar şi la cea din Bucureşti, precum şi în diverse localităţi din ţară: Rădăuţi, Reşiţa (6 exemplare) etc. Originar din America de Nord, a fost adus de acolo, prin Paris, în anul 1880 de către un conte din Aninoasa, iar la Avrig de către baronul Samuel Von Brukenthal.

Dar iată şi alte caracteristici ale arborelui lalea: poate creşte timp de 500 de ani, ajungând la o grosime de un metru, şi chiar mai mult; lemnul său nu putrezeşte uşor şi se întrebuinţează la fabricarea de mobilier, bărci sau instrumente muzicale. Se înalţă până la 25 sau chiar 40-50 de metri, cu un diametru considerabil şi, odată plantat, nu necesită decât umezeală. Înfloreşte de două ori pe an (uneori după 15 ani), este uşor de întreţinut, rezistă la condiţiile de climă de la noi. Preferă, totuşi, zonele ferite de vânt, iar fructele sunt sub formă de con.

Din fericire, Brăila nu duce lipsă astfel de rarităţi exotice, de arbori, arbuşti ornamentali sau flori – unele au fost plantate de către Seroplant (ex. cireşii japonezi şi magnolia etc), iar în Vidin, după 1990, cineva a plantat cu succes smochini. Chiar și lămâii s-a aclimatizat la diverşi iubitori de frumos. Şi, probabil, mai există şi alte exemple de minuni, precum arborele lalea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro