"Ar fi cazul sa si platim pentru toate mindriile astea ale noastre" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Ar fi cazul sa si platim pentru toate mindriile astea ale noastre"

Viceprimarul municipiului, liberalul Lucian Tilea, nu este de acord cu seful sau administrativ, in ceea ce priveste finantarea teatrului "Maria Filotti". In conditiile in care primarul Constantin Cibu i-a refuzat categoric directorului teatrului un ajutor financiar, pentru achizitionarea si montarea instalatiilor necesare pentru a intra in legalitate, din punct de vedere al normelor PSI, vicele considera ca nu te poti juca, atunci cind discutam despre pericolul de incendiu, si institutia amintita trebuie sprijinita: "In momentul de fata, exista oameni care se ocupa de paza contra stingerii incendiilor in interior, dar nu exista o instalatie avizata de catre pompieri, pe ceea ce priveste o reactie corecta si lege, apropo de PSI. Doamna director Dobrin a facut a afirmatie foarte raspicata, si oamenii au inteles ca acest teatru poate lua foc oricind. Acest teatru este pazit, in momentul de fata, dar nu este suficient, si doamna Dobrin are foarte mare dreptate, in aceasta privinta. In interiorul acestei institutii, in mod obligatoriu, trebuie sa fie o instalatie avizata, pe lege, dar instalatia aceea costa bani, iar banii acestia trebuie sa-i scoata - ca ne place noua sau nu- CLM-ul, Primaria. Asa spune legea".

"Nu poti sa lasi fara bani un asemenea teatru, care este, din punct de vedere patrimonial, o bijuterie"

Tilea nu poate accepta ideea emisa de primar, ca teatrul trebuie sa ajunga la autofinantare, in conditiile in care, spune viceprimarul, in toata lumea, cultura costa. Lucian Tilea crede ca teatrul a facut eforturi reale pentru a-si creste veniturile, iar acestea nu trebuie minimalizate: "In ceea ce priveste punctul de vedere al domnului primar, privind faptul ca trebuie bani cit mai multi, prin autofinantare, eu sint perfect de acord ca noi trebuie sa facem eforturi cu teatrul, pentru a scoate cit mai multi bani. Dar sa nu uitam ca in contextul actual, in care Braila, din punct de vedere economic, nu sta foarte pe roze, in nici un caz nu o sa-si permita teatrul sa renunte la cei 40-45 de mii de spectatori anuali, pe care-i are, crescind pretul biletului, in intentia de a-si creste veniturile proprii. Nu se poate, pentru ca oamenii aceia nu vor mai veni la teatru. Nu trebuie sa ignoram faptul ca Braila, din punct de vedere cultural, este departe acum de a fi ceea ce-si inchipuie brailenii ca este; oamenii nu vin la spectacole, nu vin in sala de spectacole. Am zis de 45 de mii de spectatori pe an, in conditiile in care Braila are 170 de mii de adulti, care ar putea sa cumpere 170 de mii de bilete, daca ar veni fiecare, o data, pe an, la un spectacol. Nu se intimpla asta, vin mai putin de un sfert. Drept pentru care noi putem sa crestem veniturile proprii, si de la un an la altul au crescut cu 10-15-20%. Sa nu uitam ca au crescut teribil cu Festivalul de teatru. In anul respectiv, cele mai mari venituri, teatrul le-a facut cu acest festival, aproape o treime din veniturile din acel an au venit de la festival, pentru ca salile au fost arhipline".
In concluzie, viceprimarul merge pe ideea ca in cultura nu se poate aplica principiul rentabilitatii, iar CLM si primaria trebuie sa sprijine arta, pe cit posibil: "Trebuie ca intre cele doua parti, primaria si, respectiv, teatrul, lucrurile sa fie foarte bine echilibrate. Cred ca noi putem face eforturi pentru a creste veniturile teatrului, dar nu spectaculos, insa si CLM trebuie sa inteleaga faptul ca, din nefericire pentru multi, cultura se face pe bani. Cultura nu produce prea multi bani, dar peste tot in aceasta lume, cultura costa bani. Conteaza foarte mult cit de abili sintem noi sa micsoram aceste stipendii de la CLM, dar nu poti sa lasi fara bani un asemenea teatru, care este, din punct de vedere patrimonial, o bijuterie. Zicea bine doamna director, ca nu este persoana importanta din Braila, care sa nu-si duca invitatii, in primul rind, la teatru. Nu-i duce la un WC public, nu-i duce nici la un reastaurant, ci la teatru. Nu-i duce nici la Muzeu. Teatrul este realmente o mindrie, drept pentru care, daca tot vrem sa ne mindrim - spunea bine un consilier municipal - ar fi cazul sa si platim pentru toate mindriile astea ale noastre"

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro