Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aprozare si militieni

Sa fie clar, nu vom scapa niciodata de anumite metehne, bube infectate ale unei societati din care a disparut complet cuvintul "respect". Nu va faceti sperante, nici macar integrarea in Uniunea Europeana nu ne va salva, metehnele acestea pentru Uniune nu exista. Nu se confrunta cu ele si, deci, nu le intelege. De exemplu, UE ne obliga sa producem alimente sanatoase, in conditii de igiena maxima, dar nu poate sa stea cu ochii pe chioscarul de la fast food care reuseste sa vinda chiar si sandwich-uri pline de viermi, UE ne da bani pentru modernizarea sistemului de invatamint, dar nu ne poate pazi subiectele de la examenele nationale. UE impune anumite Directive, dar nu poate inlatura cozile interminabile din farmacii, nu poate interveni in actul justitiei. Si cite si mai cite.
Am sa ma opresc astazi, insa, la o "buba purulenta", pe cit de simplu de rezolvat, pe atit de suparatoare pentru cetateni - furtul la cintar. Pe aceasta tema am vazut indignati si oameni saraci, pentru care 10.000 lei inseamna piinea pe doua zile, dar si oameni bogati pentru care mai deranjant decit paguba in sine este lipsa de respect a comerciantilor, dar si a autoritatilor care, ce sa ne mai ascundem dupa degete, inchid ochii si nu iau nici o masura pentru stoparea acestui adevarat flagel. Pentru ca, daca s-ar dori, sa fie clar, s-ar rezolva in cel mult o luna, fie prin aplicarea unor amenzi usturatoare, fie prin alungarea din piete a comerciantilor necinstiti. Dar nu se vrea si, mai mult, se pare, se incurajeaza, pentru ca din aceste "mici ciupeli" se string "cotizatiile" catre pestii cei mari. Dar sa trecem la lucruri concrete. Simbata, in Piata Concordia, am cumparat 1 kg de cirese, cu 50.000 lei. Din start mi-am dat seama ca nu se cintarise corect, asa ca l-am atentionat pe tinarul din spatele tarabei. Nu a parut nici surprins, nici indignat, asa ca am plecat spre biroul "Cintar de control". Inauntru se aflau doi barbati, un politist si un civil. Le-am spus ca am suspiciuni ca as fi fost inselata la cintar. "Nu avem timp de asemenea chestii, nu vedeti ca noi avem de facut un proces-verbal?" a spus civilul, extrem de nemultumit ca mi-am permis sa-i deranjez. Cum nu intelegeam nici ce proces- verbal incheiau cei doi, nici de ce erau atit de dezinteresati de reclamatia mea, am ramas derutata in usa. Si asta i-a deranjat, asa ca civilul s-a ridicat de pe scaun, a venit spre usa, m-a impins putin din cadrul ei si, fara nici un comentariu, a inchis-o. Am inteles ulterior de la o angajata a pietei, ca in noaptea de vineri spre simbata hotii intrasera in magazia de cintare si asta anchetau cei doi. Dar chiar daca alta era misiunea lor acolo, sa fie amabili nu ii costa nimic. Astfel de comportament nu face decit sa dezarmeze, sa descurajeze orice pornire civica. Intr-un sfirsit, angajata pietei mi-a cintarit sacosa. Erau 830 grame, in valoare de 41.000 lei. Deci fusesem inselata cu 9.000 lei. Tot doamna in cauza m-a insotit la taraba cu pricina, i-a dat vinzatorului sacosa, i-a cerut banii, si gata incidentul, fara ca nimeni sa il noteze undeva. Aceasta in conditiile in care un ordin interior al Directiei Pietelor prevede ca la trei reclamatii fondate privind corectitudinea cintaririi, agentul economic in cauza pierde dreptul de a mai desfasura activitate de comert in piete. Nu e cazul la Braila.
Trecind peste toate acestea insa, ramine o intrebare: are rost sa ne mai mire aroganta celor din spatele tarabelor? Sa ne mai suparam ca in piete nu se respecta nici cea mai simpla lege, pornind de la cea privind calitatea marfii si corectitudinea actului de vinzare si pina la legislatia fiscala? Se tolereaza multe la Braila si, din nefericire, Europa nu poate impune o Directiva. Pentru ca, sa fie clar, in multe privinte degeaba asteptam 2007. Nici macar Europa nu poate sparge anumite bube, mai ales daca acestea sint vechi de pe vremea cind aveam aprozare si militieni.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii