Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

"Aprozar" a facut recurs la Curtea de Apel Galati

Astazi, la Curtea de Apel Galati, se va analiza cererea de cercetare in stare de libertate a lui Constantin Cristea, zis "Aprozar" - cel care a predat trei rapoarte secrete unui corp de control al Ministerului Administratiei si Internelor, pentru a se elucida modul in care au fost sustrase acestea din sediul IPJ si, ulterior, a fost arestat pentru ca e banuit de trafic de influenta si santaj asupra sefului Politiei si pentru ca a adus atingeri credibilitatii Politiei.
Cristea - colaborator al unor servicii de informatii si anticoruptie - este cel care a ajutat la declansarea anchetei ce a condus la arestarea cms. sef Antonel Colceag, adjunct al sefului Politiei Comunitare si fost nr. 2 al Politiei brailene, inminind ofiterilor din Bucuresti documentele primite de la un reporter de la "Obiectiv", care, la rindul sau, le avea de la Colceag.
Prima acuzatie adusa lui Cristea este aceea ca ar fi pretins, in anul 2004, 400 euro si 9 milioane lei vechi sotilor Milica si Ioana Doda, al caror fiu se afla in arestul IPJ, lasind sa se inteleaga faptul ca ar avea influenta asupra conducerii Politiei si ca l-ar putea ajuta pe detinut cu o reducere a pedepsei.
Interesant este faptul ca sotii Doda au facut reclamatia dupa doi ani de la comiterea presupusei fapte. Mai mult, Cristea sustine ca cei doi doresc sa se razbune, fiindca la finele anului trecut, el a depus plingere impotriva lui Milica Doda, pentru vatamare corporala. Respectivul eveniment s-a produs in decembrie, inainte de Craciun, cind, aflat in barul "Blasova" din cartierul Viziru, Cristea a fost batut si taiat pe fata cu un pahar spart, autorul fiind, potrivit victimei, Milica Doda. Intrucit Politia a propus neinceperea urmaririi penale impotriva lui Doda, Cristea a trimis mai multe memorii la Senat, IGP si MAI, acuzind Politia braileana de incompetenta si indiferenta si, mai mult, a acuzat citiva ofiteri cu functii inalte ca ar avea legaturi strinse cu membri ai lumii interlope.
"Inculpatul a sustinut ca cercetarile efectuate la plingerea formulata impotriva lui Doda nu au fost corecte, ca in acel dosar s-a propus neinceperea urmaririi penale, motiv pentru care a formulat un memoriu adresat Ministerului Administratiei si Internelor in care a relatat nemultumirile sale. El a precizat ca memoriul respectiv a declansat un control ierarhic la IPJ Braila si, ca urmare, este supus cercetarii penale pentru fapte pe care nu le-a comis", ne-au precizat surse autorizate. Impotriva lui Cristea au fost chemati la bara sotii Doda, cms. Ionel Decu, adjunct al comisarului Chivu, fiul sotilor Doda, un alt politist, precum si alti doi martori.
A doua acuzatie adusa lui Cristea este aceea ca l-ar fi santajat pe cms. Chivu. In luna aprilie, seful IPJ a depus o reclamatie potrivit careia ar fi fost santajat in urma cu doua luni, in ianuarie a.c., de catre Cristea, care i-ar fi spus ca daca nu isi va da demisia de la cirma inspectoratului, va da publicitatii o serie de documente cu caracter secret semnate de ofiter. In fata instantei, Cristea a recunoscut ca a intrat in posesia unor acte cu caracter secret intocmite de seful IPJ, in perioada in care acesta lucra la serviciul Arme, Explozivi, Substante Toxice si a afirmat ca aceste acte nu le-a folosit in scopul de a-l santaja in vreun fel pe inspectorul sef Catalin Chivu, ci ca le-a predat unui ofiter de la Serviciul de Informatii si Corpului de Control al MAI. De asemenea, Cristea a sustinut ca demersul sau, de sesizare a Corpului de Control, a fost inteles gresit de catre Politia braileana si a declarat judecatorilor ca nu il putea santaja pe comisarul Chivu in luna ianuarie, fiindca a intrat in posesia documentelor si le-a predat anchetatorilor o luna mai tirziu, adica in luna februarie.
"In ceea ce priveste cea de-a doua infractiune, declaratiile oferite de trei martori confirma banuiala ca inculpatul a incercat sa-l determine pe inspectorul sef al IPJ sa demisioneze, folosind acele documente secrete. Toate aceste probe sustin banuiala ca inculpatul ar fi putut comite cele doua infractiuni, urmind a fi verificate in continuare temeiurile pentru care s-a propus arestarea preventiva. Intrucit inculpatul este recidivist, pedepsele pentru cele doua infractiuni sint mai mari de 4 ani de inchisoare, din declaratiile inculpatului rezulta legaturi cu lumea interlopa si pentru ca atingerile aduse credibilitatii (Politiei -n.r.) reprezinta un pericol concret pentru ordinea publica, se admite propunerea Parchetului, de arestare preventiva, pentru 29 de zile", au hotarit judecatorii, insa Cristea a declarat recurs si a inaintat un memoriu. Vom reveni.




Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii