Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aproximativ 90.000 de braileni vor primi certificate informative privind stagiul de cotizare in sistemul asigurarilor sociale

In urmatoarea perioada, aproximativ 90.000 de braileni vor primi, prin posta, de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), certificate privind stagiul de cotizare si punctajul anual realizat in sistemul public de pensii. Acesta are caracter informativ si nu reprezinta un document in baza caruia se vor stabili drepturile de pensie. El ofera asiguratilor posibilitatea de a sesiza din timp eventualele inadvertente in bazele de date, permitind corectarea lor in timp util astfel incit, in momentul in care se vor stabili drepturile, acestea sa poata fi calculate corect.
Certificatul prezinta datele inregistrate in evidenta Casei Judetene de Pensii (CJP) Braila la data de 15.08.2005, privind stagiul de cotizare si nivelul veniturilor lunare asigurate in perioada 01.04.2001 - 31.12.2003. "Aceasta este cea de-a doua transa de certificate care le-au fost transmise asiguratilor, de la intrarea in vigoare a Legii 19/2000, prin care a fost introdusa notiunea de "stagiu de cotizare". Prima transa prezenta situatia perioadei 01.04 - 31.12.2001 si a fost transmisa in anul 2004. La jumatatea acestui an vor fi transmise si certificatele cu stagiul de cotizare in anul 2004. Situatia pina in anul 2001 va fi transmisa dupa ce se va incheia actiunea de preluare a datelor din carnetele de munca, activitate nou introdusa in atributiile institutiei", a precizat Stefan Simpetru, seful Serviciului Stagii de Cotizare din cadrul CJP Braila.
Certificatele au fost elaborate pe baza datelor transmise de angajatori, prin declaratii lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata catre bugetul asigurarilor sociale de stat, sau din contractele si declaratiile de asigurare sociala incheiate personal cu reprezentantii CJP Braila. Aceste certificate vor ajunge la toate categoriile de persoane asigurate in sistem, si anume salariatii, persoanele care au beneficiat de ajutor de somaj, cele aflate in functii elective pe durata mandatului, precum si asiguratii individuali cu contract sau declaratii de asigurare. In cazul in care informatiile inscrise pe document nu sint conforme cu realitatea, modificarea datelor din evidenta CJP Braila se poate realiza fie prin depunerea unor declaratii nominale rectificative, de catre angajatori, fie prin adrese care precizeaza codul numeric personal sau numele asiguratului in varianta corecta, insotite de o copie a actului de identitate. "Solicitam persoanelor care se vor confrunta cu astfel de probleme sa nu intre in panica si sa se adreseze angajatorilor sau angajatilor CJP Braila. Erorile cu care ne-am confruntat in cazul primei transe de certificate au fost legate de existenta, in declaratiile nominale ale angajatorilor, a unor coduri numerice personale sau nume completate gresit, precum si de lipsa unor declaratii nominale. Procentul de erori datorate salariatilor CJP Braila a fost foarte mic si a aparut acolo unde angajatorii au depus, asa cum permitea legislatia in acel moment, declaratii nominale doar pe suport de hirtie", a mai adaugat Stefan Simpetru.
Conform Legii 19/2000, stagiul de cotizare se constituie din insumarea perioadelor pentru care s-a datorat contributia la bugetul asigurarilor sociale de stat, de catre angajator si asigurat. Pentru asiguratii individuali legea precizeaza ca stagiul de cotizare reprezinta acea perioada pentru care s-a datorat si platit contributia de asigurari sociale. Anual, CNPAS va transmite asiguratilor, din oficiu, certificate privind stagiul de cotizare. Pentru informatii suplimentare puteti apela gratuit numarul 0800826727.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii