Mergi la conţinutul principal

Aproximativ 6.000 de agricultori vor avea pensii mai mari din aceasta luna

Aproximativ 6.000 de pensionari agricultori vor beneficia de majorarea pensiilor in aceasta luna. Conducerea Casei Judetene de Pensii a explicat ca este vorba despre persoanele care nu au beneficiat de dublarea pensiilor in 2004, aceia care se pensionasera pina-n 2001 si lucrasera doar in domeniul agricol, nu si la stat. "Conform dispozitiilor Legii nr. 19/2000, punctajul mediu anual se determina in functie de salariile de incadrare si de sporurile salariale cu caracter permanent de care persoana respectiva a beneficiat in toata perioada de activitate. Avind in vedere faptul ca in cazul persoanelor care si-au desfasurat activitatea in cadrul fostelor cooperative agricole de productie nu putem vorbi nici de salariu de incadrare si, prin urmare, nici de eventuale sporuri salariale, acestia desfasurindu-si activitatea pe baza de norme de munca realizate, legiuitorul a stabilit in art. 162 al legii, acordarea unui punctaj prestabilit de 0,25 puncte pentru fiecare an util. Articolul a fost modificat prin Legea nr. 250/iulie 2007. Modificarea consta in cresterea punctajului anual de la 0,25 puncte la 0,57 puncte, acordat pentru fiecare an util realizat in fostele unitati agricole cooperatiste, precum si pentru fiecare an de contributie realizat de taranii cu gospodarie individuala din zonele necooperativizate, pina la data intrarii in vigoare a Legii nr. 80/1992, republicata", au spus specialistii Casei Judetene de Pensii Braila. Stefan Sinpetru, director al institutiei brailene, considera ca majorarea este justificata si ca este, de fapt, o masura reparatorie pentru agricultori. "Este o categorie sociala care a muncit enorm, a fost supusa unor privatiuni serioase, datorita lor au fost platite datoriile Romaniei de pina-n 1989. Majorarea pensiilor este o masura reparatorie. Cresterea pensiilor trebuie efectuata in limitele bugetare", a precizat Sinpetru.
Potrivit datelor din evidenta institutiei brailene, la finele lunii august 2007, cea mai mica pensie a agricultorilor a fost de 27 lei, cea mai mare a fost de 403 lei, iar pensia medie a fost de 167 lei. Pensiile majorate pentru cei aproximativ 6.000 de agricultori vor fi distribuite dupa data de 20 a acestei luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu