* aceștia și-au exprimat dorința de a participa la cursurile pregătitoare pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat * numărul acestora reprezintă peste 82% din totalul elevilor de clasa a VIII-a și a XII-a * Inspectoratul Școlar Județean a început controalele în școli pentru a verifica că sunt respectate toate măsurile de siguranță
Cei mai mulți elevi brăileni vor să se pregătească pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat direct la școală, cu profesorii lor. Asta reiese din datele Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Brăila, 4.342 de elevi de clasa a VIII-a și a XII-a declarând că vor vină la școala în perioada 2-12 iunie. Potrivit declarațiilor inspectorului școlar general, prof. Viorel Botea, la începutul acestui an școlar figurau înscriși în clasa a VIII-a aproape 2.900 de elevi, iar în clasa a XII-a erau înscriși 2.400 de elevi. Așadar, peste 82% dintre elevii brăileni care vor susține în vară examenele naționale vor veni la activitățile de pregătire care încep săptămâna viitoare.
În cadrul unei conferințe de presă, Viorel Botea a declarat că s-au luat toate măsurile pentru protejarea elevilor și angajaților din școli de posibilele infecții cu noul coronavirus atât pentru revenirea la școala a copiilor, cât și pentru susținerea examenelor în condiții de siguranță.
”Am trimis către Ministerul Educației și Direcția de Sănătate Publică numărul de elevi care vor participa la activitățile educative în perioada 2-12 iunie. În perioada anterioară, ISJ Brăila a transmis tuturor unităților de învățpământ din municipiu și județ ordinul comun al Ministerului Educației Naționale și Ministerului Sănătății privind situația pandemică. Toate unitățile școlare au întocmit propria procedură și au transmis tuturor persoanelor - elevilor, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, toate pregătirile ce trebuiesc făcute pentru exmenele naționale. De asemenea, am trimis Primăriei Municipiului Brăila și primăriilor din unitățile administrativ teritoriale solicitarea de a finanța necesarul de materiale dezinfectante, termometre etc. pentru pregătirea examenelor naționale și le-am solicitat să sprijine pregătirile pentru reînceperea școlilor”, ne-a declarat prof. Viorel Botea, inspectorul școlar general.
De asemenea, acestea a mai spus că a trimis adrese către Serviciul Public de Asistență Medicală și Administrare a Creșelor Brăila și Direcția de Sănătate Publică Brăila pentru ca în perioada în care elevii vor veni la școală să existe câte un cadru medical în fiecare unitate de învățământ din municipiu și județ.
Săptămâna aceasta, în perioada 25-28 mai, inspectorii școlari merg în control în toate școlile pentru a verifica dacă sunt respectate măsurile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor cu Sars-Cov-2. Astfel de controale au avut loc și ieri, când prof. Viorel Botea a mers împreună cu prefectul Brăilei, Cătălin Boboc, la Colegiul Național ”Gh. M. Murgoci”, dar și în alte școli, pentru a face verificări.
Ce se întâmplă cu elevii care nu vor veni la orele de pregătire?
Întrebat de jurnaliști ce se întâmplă cu elevii care, din diverse motive, nu vor veni în perioada 2-12 iunie la orele de pregătire pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat, inspectorul școlar general a răspuns:
”Referitor la cei care nu vin la ore, profesorii de la clase au obligația să țină ore online de pregătire cu acești copii. Pentru cei care nu există nici această posibilitate, profesorii de la clasă vor trimite teste rezolvate copiilor prin metoda plicul. Acest lucru se întâmplă mai ales în mediul rural. Spre exemplu, Ministerul a postat pe site peste 20 de teste de antrenament la limba română și matematică. Profesorul scoate aceste fișe, le trage la xerox, le baga în plicuri și le duce copiilor. După un timp strânge rezolvările și le dau alte noi teste și tot așa”, a spus Botea.
De asemenea, inspectorul școlar general a fost întrebat și ce se va întâmpla cu elevii care nu vor putea susține examenele din cauză că sunt bolnavi de COVID-19 sau în carantină. Acesta a răspuns că în cazul lor testările se vor susține după o procedură specială elaborată de Ministerul Educației.