Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aproximativ 15.000 de braileni vor beneficia de majorarea pensiilor

Nu mai putin de 15.245 de braileni vor beneficia de majorarea pensiilor potrivit noii ordonante emise de guvernul Romaniei. Este vorba despre persoanele care au realizat stagii de cotizare inainte de 1963, dar nu au putut dovedi valoarea salariului cistigat in perioada respectiva. Foarte multi virstnici erau nemultumiti pentru ca nu-si puteau valorifica integral drepturile de pensie si in urma presiunilor realizate de societatea civila a fost modificata Legea nr. 19/2000.
Discutiile au fost generate de prevederile art. 161, aliniatul 2 din Legea 19/2000 referitoare la folosirea salariului minim brut pe economie in situatiile in care nu pot fi aduse adeverinte referitoare la veniturile realizate in perioada activa, aspect care a fost modificat prin folosirea in cadrul fractiei specifice calculului punctului de pensie, a salariului mediu din perioada respectiva atit la numarator, cit si la numitor. Noul mod de calcul duce la majorarea pensiilor. "Toti pensionarii care se afla in aceasta situatie vor primi buletine de calcul. Modificarile vor fi realizate fie de reprezentantii Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, fie de reprezentantii caselor teritoriale de pensii. Nu stim inca deoarece ordonanta nu a aparut in Monitorul Oficial. Important este ca oamenii nu trebuie sa faca nici un drum, la nici o institutie, ei urmind a fi informati prin intermediul buletinelor de calcul'', ne-a declarat Sorin Enache, director executiv al Casei Judetene de Pensii Braila.
Ramine, insa, nerezolvata, situatia persoanelor carora li s-au pierdut arhivele dupa 1989. In Braila, zeci de virstnici se afla in situatia in care nu li se pot calcula drepturile de pensie integral din cauza faptului ca arhivele au fost pierdute sau pur si simplu, au fost lasate de izbeliste, nefiind predate cu proces-verbal lichidatorilor. Un asemenea exemplu este cel al fostilor salariati de la Romprocef S.A. care se afla in proces cu fostii angajatori care ar fi trebuit sa aiba grija de documente.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii