"Conform prevederilor in vigoare, ei nu ne pot pacali ca nu isi gasesc de munca, deoarece o data la trei luni sint obligati sa actualizeze actele aflate la dosar. Documentul cel mai important este cel care specifica faptul ca beneficiarul este luat in evidenta Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Braila, cu ajutorul caruia dovedeste ca este in cautarea unui loc de munca sau ca urmeaza cursuri de calificare. Agentia va incerca sa ii gaseasca un loc de munca, din oferta pe care o are de la angajatori. In cazul in care beneficiarul refuza un post, lui i se sisteaza ajutorul. La fel se intimpla si in situatia in care refuza sa-si efectueze cele 72 de ore de munca, in folosul comunitatii", a precizat Anisoara Satnoianu, directorul Directiei de Asistenta Sociala.
Conform Legii 416/2001, persoanele apte de munca din familiile pentru care se asigura venitul minim garantat vor efectua lunar, cel mult 72 de ore de munca, in actiuni sau lucrari de interes local, fara a se putea depasi regimul normal de lucru si cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii. Aceasta obligatie nu poate fi transferata altor persoane, iar obiectivele unde urmeaza sa lucreze sint stabilite prin dispozitia primarului. Cei aproximativ 200 de beneficiari apti de munca desfasoara activitati in cadrul Seroplant, Directiei Serviciilor Publice si Administratiei Portuare.
Reamintim ca de la 1 ianuarie, cuantumul venitului minim garantat a crescut astfel: pentru o persoana - 92 RON, 2 persoane - 166 RON, 3 persoane - 231 RON, 4 persoane - 287 RON, 5 persoane - 341 RON, iar pentru fiecare persoana peste numarul de 5 membri, se adauga cite 230.000 lei. Conform datelor furnizate de conducerea Directiei de Asistenta Sociala Braila, cele mai multe dosare sint ale familiilor cu 3, 4 sau 5 membri.