Aprobare uriașă pentru Brăila. Sute de milioane de euro pentru rețelele de apă-canal vin de la UE | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aprobare uriașă pentru Brăila. Sute de milioane de euro pentru rețelele de apă-canal vin de la UE

* Comisia Europeană a aprobat investiția de peste 240 de milioane de euro pentru extinderea și modernizarea sistemelor de apă și de epurare a apelor uzate din județul Brăila * până în decembrie 2023, zeci de mii de brăileni din 66 de localități ar trebui să aibă apă potabilă și canalizare la standarde europene * asta cu respectarea directivelor UE privind calitatea apei potabile și tratarea apelor reziduale * 70 de angajați ai CUP "Dunărea" Brăila urmează cursuri pentru însușirea noțiunilor legate de lucrul cu fondurile europene

 

După ce, în decembrie 2020, Compania de Utilități Publice (CUP) "Dunărea" Brăila a semnat proiectul de finanțare pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) cu Ministerul Fondurilor Europene, a venit rândul Comisiei Europene (CE) ca să-și dea girul pentru derularea investiției de 1.385.022.604 lei - a doua ca mărime după Podul suspendat peste Dunăre. Grație acestei mega-investiții, zeci de mii de brăileni din 66 de localități ale județului vor avea, în sfârșit, apă potabilă și rețele de canalizare la standarde europene, cei ce vor implementa proiectul având obligația să respecte cu strictețe directivele UE privind calitatea apei și tratarea apelor reziduale.   

 

Vești bune de la UE

Comisia Europeană a aprobat, zilele acestea, două mari investiții pentru România, în valoare totală de 357 de milioane de euro, pentru extinderea și modernizarea sistemelor de apă și de epurare a apelor uzate din județele Brăila și Satu Mare, se arată într-un comunicat al Comisiei. 

Prin aceste proiecte se va furniza apă potabilă de bună calitate, se vor reduce scurgerile de ape reziduale și se vor îmbunătăți serviciile de tratare a apelor reziduale, asigurându-se, în același timp, conformitatea cu directivele UE privind calitatea apei potabile și tratarea apelor reziduale. Proiectele vor stimula, de asemenea, dezvoltarea socioeconomică locală. Numai pentru județul Brăila proiectul, care se va derula pe parcursul a aproape trei ani, până în decembrie 2023, este în valoare de 241 de milioane de euro.

"Politica de coeziune a UE vizează inclusiv protejarea și îmbunătățirea calității celui mai valoros bun de care dispunem: apa. O infrastructură extinsă și modernizată pentru apă și ape reziduale va îmbunătăți accesul la apă, va reduce poluarea solului și a apei și va contribui la protejarea biodiversității. Prin sporirea siguranței apei și prin contribuția la îmbunătățirea sănătății populației și a mediului, aceste proiecte vor ameliora condițiile de viață ale populației locale", a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, citată de presa centrală.

Practic, în următorii trei ani, peste 60.000 de brăileni din municipiu și județ - în total, 66 de localități - vor avea apă potabilă la robinet, cu presiune constantă chiar și în perioadele secetoase, banii europeni fiind folosiți, de asemenea, pentru realizarea a sute de kilometri de rețele de distribuție a apei. Vor fi construite totodată 12 rezervoare de înmagazinare și o stație de tratare a apei și va fi extinsă rețeaua de canalizare a județului (aproape 300 km rețea de canalizare nou construită și 85 de stații de pompare apă uzată).

După seceta de anul trecut și după iarna 2020/2021 - cea mai călduroasă iarnă din ultimii 60 de ani - uriașa investiție implementată cu ajutorul fondurilor europene vine va o mană cerească. Potrivit conducerii companiei, anul acesta, vor fi refăcute și modernizate, mai întâi, rețelele de apă potabilă și canalizare din municipiu, urmând ca, până la finele lunii decembrie 2023, lucrările aferente investiției de peste 240 de milioane de euro să fie finalizate în tot județul Brăila.

 

Proiectul se va derula pe parcursul a 38 de luni

Pe data de 3 decembrie 2020, Compania de Utilități Publice "Dunărea" Brăila a semnat proiectul de finanțare pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) cu Ministerul Fondurilor Europene (în calitate de Autoritate de Management pentru POIM). După cum relatam în luna ianuarie a.c., este vorba de a doua mare investiție derulată în ultimii ani la Brăila, după Podul peste Dunăre, valoarea totală a proiectului fiind de 1.385.022.604 lei (241.000.000 de euro, fără TVA). Cofinanțarea din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene este de 932.088.758 lei. Potrivit directorului general al CUP "Dunărea" Brăila, Silviu Mangiurea, proiectul se va derula pe o perioadă de 38 de luni, între 16 noiembrie 2020 și 31 decembrie 2023.

"Prin acest proiect, vor avea apă potabilă toate localitățile județului Brăila cu peste 50 de locuitori. În cadrul proiectului, beneficiarii finali sunt 66 de localități din 32 de Unități Administrativ-Teritoriale din județul Brăila. Este vorba de Municipiul Brăila, Consiliul Județean Brăila, Berteștii de Jos, Bărăganul, Cazasu, Chiscani, Ciocile, Cireșu, Dudești, Făurei, Frecăței, Galbenu, Gropeni, Ianca, Însurăței, Jirlău, Movila Miresii, Mircea Vodă, Mărașu, Măxineni, Romanu, Surdila Găiseanca, Salcia Tudor, Siliștea, Stăncuța, Șuțești, Tichilești, Ulmu, Vădeni, Victoria, Vișani, Zăvoaia", ne-a precizat Silviu Mangiurea.

Potrivit directorului general al companiei, prin acest proiect, 57.535 brăileni din municipiu și județ vor beneficia de o mai bună alimentare cu apă potabilă. În ceea ce privește tratarea apelor uzate, vor beneficia de un serviciu mai bun 186.178 de locuitori ai județului Brăila.

Investițiile în infrastructura de apă se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă din județul Brăila pentru 66 de localități care, în prezent, nu beneficiază de astfel de sisteme de alimentare cu apă sau care au acoperire parțială. Cât privește principalii indicatori fizici stabiliți de proiect, aceștia sunt: 147,5 km rețea de distribuție apă potabilă nou construită (pentru municipiul Brăila este vorba de 1 km de rețea nouă); 130,2 km rețea de distribuție apă potabilă reabilitată (pentru municipiu, 18,4 km rețea reabilitată); 333,8 km aducțiune apă potabilă nou construită; circa 45 km aducțiune apă potabilă reabilitată (14,5 km conductă de aducțiune pentru municipiul Brăila); construirea de 12 rezervoare noi de înmagazinare apă potabilă și realizarea unei stații noi de tratare a apei.

Investițiile în infrastructura de canalizare se referă la extinderea și reabilitarea sistemelor de apă uzată din județul Brăila pentru un număr de 21 de localități din 18 UAT-uri, care, în prezent, nu beneficiază de sisteme de canalizare sau care au acoperire parțială. În acest caz, principalii indicatori fizici sunt: circa 300 km rețea de canalizare nou construită (pentru municipiul Brăila, 14,6 km rețea de canalizare nouă); 30,4 km rețea de canalizare reabilitată (pentru municipiu, 28,4 km de rețea reabilitată); 110, 5 km colectoare apă uzată (pentru municipiu, 3,5 km colectoare); construirea a 85 de stații noi de pompare apă uzată (10 stații noi de pompare numai pentru municipiul Brăila); realizarea unei instalații de uscare, neutralizare și valorificare termică a nămolului, care va prelua nămolurile de la toate stațiile de epurare ape uzate (SEAU) și de la stațiile de tratare apă potabilă (STAP) gestionate de CUP Dunărea, precum și realizare treaptă terțiară de epurare apă uzată la nivelul SEAU din municipiul Brăila.

 

Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose: “Este o încununare cu succes a proiectelor administrației locale”

Europarlamentarul brăilean Mihai Tudose spune că implementarea unei investiții de o asemenea amploare, cu bani europeni, va contribui din plin la îmbunătățirea condițiilor de viață din municipiul și județul Brăila. „Suma de 240 milioane euro este mult, și duce la civilizare, că tot vrem o țară ca afară! Se întâmplă niște lucruri în județul Brăila care nu s-au mai întâmplat niciodată. Nu au mai fost rețele de apă în județ, nu a mai fost apă și canalizare. Deci sunt lucruri care se întâmplă pentru prima dată. Sunt drumuri care s-au asfaltat pentru prima dată. Uitați-vă la tot ce înseamnă toate ulițele prin județul nostru. Și în oraș, au fost zone mari unde nu a fost asfalt niciodată. Zone mari, în Radu Negru, în Lacu Dulce. Nu a fost asfalt! Acum este!”. Tudose reamintește că acești bani veniți pe fondul de coeziune asigură o continuare a unor proiecte implementate deja pentru extinderea rețelelor de apă-canal. „Este o încununare cu succes a proiectelor administrației locale, până la urmă. Proiecte care s-au dovedit a fi fiabile. Apropo de: «vai, administrația locală nu atrage bani, administrația locală nu știe decât asfaltare, administrația locală nu face nimic». Suma este imensă, totuși! E imensă! Sunt 357 milioane euro cu tot cu Satu Mare, dar pentru Brăila sunt circa 240 milioane euro. Știu că a luat și Galațiul de curând o sumă mare pentru partea de deșeuri, reciclabile. Adică se mișcă lucrurile în zona noastră, chiar cu birocrația de rigoare. Însă ce vreau să subliniez este faptul că aprobarea de astăzi a acestei finanțări nu a fost un proiect unde cineva a avut o idee alaltăieri, l-a scris ieri și azi a fost aprobat, este o muncă titanică în spate. Durează de ani de zile, dar astăzi s-a finalizat. Și mai sunt proiecte care își așteaptă rândul, dar haideți să nu cobim. Încă o dată, felicitări tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect, la scriere și tot. Pentru că a fost un proiect bun. Altfel nu se aproba, dacă era aiurea. Felicitări și vouă, presei, că ați semnalat problemele, pentru că a contat și asta. Chiar contează, să știți!”, a mai declarat Mihai Tudose.

 

Cursuri de pregătire pentru angajații CUP "Dunărea"

După cum v-am mai informat, Compania de Utilități Publice (CUP) "Dunărea" Brăila face pregătiri pentru megaproiectul investițional de 241 milioane euro privind extinderea rețelei de apă și canal din municipiu și județ. Potrivit directorului general Silviu Mangiurea, compania analizează oferte venite din partea mai multor societăți privind organizarea unui curs de nivel profesionist pentru angajați privind însușirea noțiunilor legate de modul de lucru cu fondurile europene. Așa cum explica directorul Silviu Mangiurea, este vorba despre 70 de angajați care vor face parte din 14 comisii de licitații ce vor avea loc în perioada următoare, în cadrul megaproiectului investițional. Cursurile de pregătire vor fi necesare mai ales pentru angajații companiei care nu au mai lucrat până acum cu fonduri europene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro