Mergi la conţinutul principal

Aproape trei sferturi dintre români preferă produse românești, chiar dacă acestea sunt mai scumpe

• aproape trei sferturi dintre români preferă să cumpere produse româneşti chiar dacă sunt mai scumpe, iar 62,7% sunt de părere că produsele agricole româneşti sunt mai rare în marile reţele comerciale pentru că acestea preferă produsele din străinătate, conform unui isondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro

Același sondaj mai indică şi că 76,9% dintre români sunt de părere că în situaţii de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară sprijinul statului.
72,2% dintre participanţii la sondajul INSCOP declară că preferă să cumpere produse româneşti chiar dacă sunt mai scumpe, în timp ce 26,3% spun că preferă să cumpere produsele cu preţul cel mai bun, indiferent dacă sunt româneşti sau străine. 1,5% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.
Spun că preferă să cumpere produse româneşti chiar dacă sunt mai scumpe mai ales votanţii PSD-PNL şi ai ADU, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei inactivi, gulerele albastre, locuitorii din rural şi cei care nu au cont pe reţelele sociale. Votanţii AUR, tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potenţial activi, declară într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei că preferă să cumpere produsele cu preţul cel mai bun, indiferent dacă sunt româneşti sau străine.

Produsele agricole româneşti în marile reţele comerciale
62,7% dintre români sunt de părere că produsele agricole româneşti sunt mai rare în marile reţele comerciale din cauză că acestea preferă produsele din străinătate. De cealaltă parte, 33,4% cred că produsele agricole româneşti sunt mai rare în marile reţele comerciale din cauză că producţia locală este mică.
Ponderea non-răspunsurilor este 3,9% din total eşantion.
Sunt de părere că produsele agricole româneşti sunt mai rare în marile reţele comerciale din cauză că acestea preferă produsele din străinătate mai ales votanţii ADU, persoanele cu vârsta între 30 şi 45 de ani, cei cu educaţie medie, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre sau gri şi locuitorii din rural.
Votanţii PSD-PNL, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei inactivi pasivi şi cei care nu au cont pe reţelele sociale cred într-o măsură mai mare decât restul populaţiei că produsele agricole româneşti sunt mai rare în marile reţele comerciale din cauză că producţia locală este mică.

 

Ajutorul statului în situaţii de criză
76,9% dintre români sunt de părere că în situaţii de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară sprijinul statului. 21,5% consideră că în situaţii de criză trebuie mai întâi să ceară sprijinul statului şi abia apoi să se ajute singuri. Ponderea non-răspunsurilor este 1,6% din total eşantion.
Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 22 - 29 februarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro