Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aproape departe de UE

Pe 16 mai, va fi publicat Raportul Comisiei Europene care ar fi trebuit sa dea verdictul in ceea ce priveste aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007. Spun "ar fi trebuit" intrucit exista deja semnale ca Raportul nu va cuprinde o data certa privind aderarea tarii noastre. Cum la fel de nelamuriti vom ramine si in iunie, pentru ca, cel mai probabil, nici Consiliul Europei nu ne va oferi o data favorabila. Cica un raspuns ferm, daca vom fi in UE la 1 ianuarie 2007 sau 1 ianuarie 2008, vom primi mai pe la toamna. Ba ca ar fi din cauza Bulgariei, care sta rau la capitolul lupta impotriva crimei organizate, ba ca unii oficiali europeni se tem ca anuntarea unei date certe acum i-ar face pe guvernantii nostri sa se culce pe o ureche. Oricum, aproape sigur e ca acum vom primi din nou incurajari, dar nu ni se va spune clar ca la anul vom fi si noi in UE.
Cred ca ne dorim cu totii sa intram in Uniunea Europeana peste nici 7 luni, dar oare chiar meritam sa fim acolo? Oricine a vazut o tara din UE e constient ca sintem in urma rau chiar si fata de statele considerate mai sarace ale Uniunii. De la "satele" lor care arata mai frumoase decit orasele noastre, la autostrazile cu 3 benzi pe sens, aproape complet luminate, de la dezvoltarea economica evidenta, la nivelul de trai mai mult decit decent, de la preturile comparabile cu cele de pe la noi, la salariile de peste 1.000 de euro, de la aspectul general al caselor la cel al localitatilor - toate acestea impresioneaza pe oricine calca pentru prima data pragul UE. Dar marea diferenta dintre noi si ei nu o da atit dezvoltarea infrastructurii, nivelul de trai si economia bine asezata, ci mai ales nivelul de civilizatie al locuitorilor. Ceea ce lipseste prea multor romani, in afara de salarii mari sau nivel de trai, este educatia si bunul simt. Pentru ca, de fapt, pentru a arata european, un oras are nevoie, in primul rind, de doar citeva lucruri elementare: curatenie pe strazi, cladiri ingrijite si spatii verzi. E suficient ca fiecare dintre locuitorii unei urbe sa inceteze sa mai arunce gunoaiele pe unde apuca, sa dea macar cu o mina de var pe fatada casei unde locuieste sau a sediului firmei pe care o pastoreste si sa incerce sa transforme fiecare spatiu de pamint din jurul locuintei intr-un spatiu verde - cu flori sau macar gazon. Iar astea nu trebuie sa le faca doar Primaria, asa cum s-au obisnuit multi dintre noi. Primaria ne poate obliga sa devenim civilizati, daca singuri nu sintem in stare, dar nu e obligata sa ne adune noua din 10 in 10 minute scuipatii de pe jos, mucurile de tigara, rahatii de ciine si ambalajele de la punga de seminte, sa ne varuiasca fatada casei, sa ne schimbe gardul, sa ne sape gradina si sa ne spele geamurile. Pentru ca, inainte de a intra Romania in UE, romanii mai au o gramada de facut. In primul rind, sa se respecte pe ei insisi, dind dovada de ceva mai mult bun simt.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii