Aproape 800 de polițiști și peste 200 de jandarmi la datorie, pentru sărbători în siguranță la Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aproape 800 de polițiști și peste 200 de jandarmi la datorie, pentru sărbători în siguranță la Brăila

• în perioada 25-29 decembrie, echipaje complexe au acţionat pentru combaterea faptelor antisociale, una dintre prioritățile acestor zile fiind asigurarea unui trafic fluent și în siguranță, mai ales că mulți dintre românii au ales să petreacă sărbătorile departe de casă • polițiști rutieri au acţionat pe drumurile intens circulate • jandarmii au acţionat pentru a asigura liniştea în zona lăcaşelor de cult şi prevenirea incidentelor din stradă • pompierii şi specialiştii Centru Antidrog Brăila au venit cu recomandări pentru oameni

 

Înainte de sărbători, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila au fost luate măsuri suplimentare pentru a preveni producerea unor evenimente grave și pentru a asigura intervenția rapidă în situații de pericol. Toţi cetăţenii au putut petrece Sfintele Sărbători de Crăciun în linişte şi fără a fi deranjaţi de incidente neplăcute-

Cei peste 780 de polițiști planificați în serviciu în perioada 25-29 decembrie au  acționat pe două paliere: unul fiind cel de prevenire și descurajare, iar al doilea de combatere a faptelor antisociale și de impunere fermă a legii. Dispozitivele de polițiști rutieri au fost prezente pe toate drumurile intens circulate şi au acţionat pentru asigurarea unui trafic fluent și în siguranță, mai ales că mulți dintre românii au ales să petreacă sărbătorile departe de casă.

Pe timpul minivacanței, zilnic, polițiștii rutieri au fost în stradă, în special în locurile cu risc crescut de producere a accidentelor și în locurile cu trafic intens. Mai ales că valorile de trafic au fost crescute în această perioadă, ca în orice minivacanță.

 

Radarele au stat „la pândă”, pentru depistarea vitezomanilor

Pentru descurajarea șoferilor, care, în ciuda pericolului , nu au ţinut cont de regimul legal de viteză, polițiștii rutieri au acționat cu aparatele radar, fiind organizate acțiuni şi pentru depistarea șoferilor aflaţi sub influența băuturilor alcoolice sau a substanțelor interzise. În drumul spre munte, zăpada şi gheaţa i-au pus în dificultate pe conducătorii auto, iar aceştia au fost sfătuiţi să adopte o conduită preventivă în trafic și să nu pornească la drum înainte de a verifica starea traseului pe care urmau să îl parcurgă sau dacă nu aveau autovehiculul echipat corespunzător.

În această perioadă, polițiștii de la arme, explozivi și substanțe periculoase, împreună cu polițiștii de la celelalte structuri au intensificat acțiunile de prevenire și combatere a evenimentelor cauzate de folosirea ilegală a articolelor pirotehnice. Polițiștii au indisponibilizat peste 1.000 de kg de materiale pirothenice, în valoare de peste 120.000 de lei.

Cetăţenii au fost sfătuiţi ca, în perioada sărbătorilor, să manifeste atenţie sporită în special față de copii, persoanele bolnave cronic și față de cele în vârstă, care sunt vulnerabile în astfel de perioade.

 

Jandarmii au acţionat pentru prevenirea infracțiunilor stradale, comportamentele antisociale şi liniştea  în lăcașurile de cult

În contextul minivacanței de Crăciun, Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila a adoptat un set de măsuri specifice pentru  menținerea și asigurarea ordinii și siguranței publice, precum și pentru prevenirea incidentelor în această perioadă. Pentru perioada 25-29 decembrie, jandarmii brăileni au intensificat acţiunile preventive şi misiunile pentru asigurarea şi menţinerea unui climat de ordine şi siguranţă publică.

Peste 220 de jandarmi au fost prezenți la datorie în această perioadă, fiind pregătiți să intervină rapid pentru soluţionarea sesizărilor primite de la cetăţeni. „Dispozitivele de ordine publică au acţionat pentru prevenirea infracțiunilor stradale și pentru a descuraja comportamentele antisociale în special în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe şi în locurile în care se comercializează produse specifice sărbătorilor de iarnă pe raza județului Brăila. De asemenea, în zilele de 25, 26 și 27 decembrie jandarmii au asigurat măsurile de ordine publică și un climat de liniște necesar evenimentelor religioase pe timpul slujbelor oficiate în lăcașurile de cult din municipiu și județ”, au precizat reprezentanţii Jandarmeriei Brăila.

Pentru evitarea unor situaţii neplăcute, cetățenii au fost sfătuiţi să evite conflictele de orice natură, să respecte măsurile stabilite prin legislația în vigoare, iar în caz de nevoie să solicite sprijinul efectivelor aflate în dispozitiv.

În perioada minivacanţei de Crăciun, echipajele de intervenție au fost suplimentate și pregătite să răspundă prompt la orice incident semnalat prin apeluri la numărul unic de urgență 112. Au fost desfășurate acțiuni specifice pentru combaterea consumului de alcool în spațiile publice, a comerțului ilegal cu articole pirotehnice și a altor fapte.

Jandarmii au acționat alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în zonele aglomerate, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, prevenirea faptelor cu violență, prevenirea traficului și consumului de substanțe interzise, tocmai pentru a proteja comunitatea care să petreacă un Crăciun în siguranță.

 

Pompierii au venit cu sfaturi ce trebuie respectate la împodobirea bradului

Împodobirea bradului de Crăciun reprezintă un moment important pentru fiecare dintre noi, un moment de sărbătoare şi bucurie, în special pentru cei mici care îl aşteaptă nerăbdători pe Moş Crăciun. Pentru ca această sărbătoare să nu fie umbrită de tragedii provocate de incendii, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Dunărea” al județului Brăila a transmis  cetățenilor măsurile ce trebuie respectate la împodobirea bradului.

În ce priveşte alegerea locului de aşezare a pomului, se impun următoarele: să nu se blocheze căile de acces-evacuare (uşi, scări de incendiu sau trasee pe care se poate face evacuarea în caz de incendiu); să fie amplasat la o distanţă corespunzătoare faţă de sobele, calorifere sau alte aparate de încălzire, de perdele, draperii sau alte materiale combustibile; sub brad nu se vor aşeza lucruri care se aprind sau ard uşor.

La iluminatul Pomului de Crăciun, conductoarele şi legăturile să fie bine izolate; instalaţia de iluminat să nu fie lăsată aprinsă în perioadele de timp când nu sunt persoane în încăperea respectivă sau pe timpul nopţii; nu trebuie utilizate instalații de iluminat ornamental cu defecțiuni sau improvizații; nu se aprind lumânări sau artificii în brad.

Pompierii au recomandat oamenilor să supravegheze permanent mijloacele de încălzire și de preparare a hranei. Cu ocazia meselor festive organizate de Crăciun, organizatorii au fost atenţionaţi să țină seama de numărul persoanelor participante, pentru a nu depăşi capacitatea maximă admisă, iar culoarele şi căile de evacuare să fie menţinute libere, să fie marcate şi iluminate corespunzator.

Părinţii au fost sfătuiţi să îşi supravegheze permanent copiii astfel încât, prin jocul lor în preajma bradului de Crăciun, să nu genereze un incendiu utilizand chibrituri, lumânări, brichete, artificii sau petarde.

În perioada Sfintei Sarbători a Crăciunului, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice, de informare, conștientizare şi asistență specializată, pentru consumul şi dependența de droguri. Tentația consumului de droguri poate crește, în special în contextul petrecerilor și al atmosferei festive, astfel Agenția Națională Antidrog a lansat campania de informare online „SAFE HOLIDAYS - De sărbători DISTREAZĂ-TE, dar RĂMÂI ÎN SIGURANȚĂ”, care poate fi accesată pe site-ul instituțional, www.ana.gov.ro.

Specialiştii de la Antidrog au recomandat brăilenilor să petreacă responsabil și să țină cont de faptul că există o serie de provocări specifice petrecerilor de iarnă, cum ar fi condițiile meteo extreme - frigul, care poate să amplifice efectele adverse ale drogurilor asupra organismului, de ex., deshidratarea sau scăderea temperaturii corpului; atmosfera festivă - sentimentul de euforie colectivă poate crește tentația de a încerca substanțe, aglomerația - petrecerile mari pot face mai dificilă supravegherea și intervenția rapidă în caz de urgențe, presiunea socială - participanții, mai ales cei tineri, pot fi influențați de grup să consume droguri pentru “a se distra”, crearea unui mediu prietenos și lipsit de presiuni sociale, care ajută la reducerea probabilității de consum de droguri.

Şoferii nu trebuie să se urce la volan dacă au consumat alcool sau alte substanţe psihoactive şi nici să urce într-un autoturism condus de o persoană care a consumat alcool sau substanţe psihoactive.

În cazul unor situații deosebite, persoanele care au nevoie de ajutor de specialiate sunt îndrumate să apeleze Tel. Verde: 0 800 870 070, programul ”Safe Space” al Agentiei Naţionale Antidrog, care poate fi accesat la numărul de telefon 0752.79.16.47 sau 116.111, iar pentru consiliere online, poate fi apelat numărul de telefon 0374.456.444.

 

Peste 70 de evenimente şi amenzi de aproape 40.000 lei, în primele două zile ale Crăciunului

În perioada sărbătorilor de Crăciun, polițiștii au acționat, la nivelul întregului județ pentru a preveni faptele antisociale, organizând 20 de acțiuni și au intervenit la 72 de evenimente, dintre care 64 au fost sesizate de cetățeni prin 112. Au fost aplicate 63 de sancțiuni contravenționale în valoare de 36.000 de lei în vederea asigurării unui mediu sigur și securizat pentru toți cetățenii. Pentru că reprezentau un pericol pentru ceilalți participanți, au fost scoși din trafic cinci conducători auto pentru depășirea vitezei regulamentare și pentru alcool.

În noaptea de 25 decembrie, la ora 02:20, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Brăila au oprit în trafic, un bărbat de 52 de ani, din Brăila, în timp ce conducea un autoturism pe Calea Călărașilor, care avea o îmbibație alcoolică în aerul expirat de 0,42 mg/l. S-au intensificat patrulele în piețe, târguri și zone comerciale, fiind prevenite incidente ce ar fi putut afecta desfășurarea în siguranță a activităților specifice sărbătorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro