• anul trecut, fermierii din județul Brăila au primit ajutoare pentru bunăstarea animalelor de peste 8 milioane de lei, cele mai mari sume fiind pentru crescătoriile de porci • APIA informează că a început depunerea cererilor pentru ajutoarele destinate bunăstării animalelor pe parcursul anului 2025, aferente Intervenției DR-6, data limită fiind 10 februarie
Fermierii din Brăila au primit, anul trecut, ajutoare pentru bunăstarea animalelor, în valoare de 8 milioane de lei. Potrivit datelor puse la dispoziție cotidianului Obiectiv, de către reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Brăila, cele mai mari sume solicitate la plată au fost pentru condiții de bunăstare asigurate în creșterea porcinelor, respectiv peste 5,5 milioane de lei, în timp ce aproape 2,8 milioane de lei însumează ajutoarele acordate pentru bunăstarea păsărilor. În total, a fost vorba despre un număr de cinci cereri depuse în acest sens, în anul 2023, din care trei pentru sectorul de suine și restul pentru sectorul avicol. Pentru ultima tranșă, cererile se pot depune până la sfârșitul lunii ianuarie. „Solicitanții pot depune documentele aferente decontului IV 2024 până la 31.01.2025, plata urmând a se realiza ulterior, conform instrucțiunilor primite”, au precizat reprezentanții APIA Brăila, pentru cotidianul nostru.
În ceea ce privește anul în curs, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură informează potențialii beneficiari că, începând din data de 9 ianuarie, până pe 10 februarie 2025, pot depune cererile de plată pentru Intervenția DR-06 - Bunăstarea animalelor, Pachet a) — Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și Pachet b) — Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din cadrul Planului Strategic PAC 2023—2027.
Completarea și depunerea cererii se face exclusiv electronic de către solicitant prin accesarea site-ului: www.apia.org.ro - secțiunea DR-06 – Bunăstarea animalelor. Astfel, conform APIA, Cererile de plată pentru Intervenția DR-06 - Bunăstarea animalelor cuprind angajamentele şi informaţiile aferente tuturor exploataţiilor autorizate sanitar-veterinar, deţinute de un solicitant, indiferent pe raza cărui judeţ îşi desfăşoară activitatea și se depun însoţite de toate documentele prevăzute în ghidurile solicitantului.
Dacă aveți nelămuriri, instrucțiunile pentru depunerea cererilor se regăsesc pe site-ul APIA, iar informațiile necesare pentru acordarea plăților se regăsesc în OMADR nr. 537/2024 și în cuprinsul Ghidurilor informative aprobate pentru cele două pachete, disponibile la link: https://apia.org.ro/planul-national-strategic-2023-2027-pns-al romaniei/ interventii-implementate-din-pns/bunastarea-animalelor-dr-06/ .