Aproape 75% dintre copii s-au înscris în clasa 0 sau I | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aproape 75% dintre copii s-au înscris în clasa 0 sau I

După prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare sau clasa I, la Brăila s-au ocupat aproximativ 75% dintre locuri. La clasa pregătitoare s-au recenzat 1.964 de elevi şi s-au înscris 1.553, iar la clasa I s-au recenzat 2.694 de copii, din care s-au înscris 2.163. În majoritatea şcolilor s-au înscris copii suficienţi pentru a se realiza numărul de clase previzionat, la şcolile cotate ca bune, adică cele care an de an au rezultate foarte bune la examenele naţionale, s-au completat aproape toate locurile. La Şcoala "Al. I. Cuza" s-au recenzat 40 de copii şi s-au înscris 44 la clasa pregătitoare, iar la clasa I, din 96 de recenzaţi s-au înscris deja 88. Aici chiar s-a solicitat suplimentarea numărului de clase pentru că au venit mai mulţi decât fuseseră recenzaţi şi se mai aşteptau copii şi din alte circumscripţii. În schimb, la alte şcoli, numărul de locuri libere este mult mai mare. La Şcoala "Mihai Eminescu" numai 25% dintre locuri s-au ocupat, iar la Şcoala "Fănuş Neagu" aproximativ 50%. La Şcoala "Ion Creangă" se va forma o singură clasă pregătitoare, unde mai sunt doar 7 locuri libere, şi trei clase I, unde mai sunt 42 de locuri libere. "Acestea au fost clasele previzionate de noi să le facem. La clasa I au venit mulţi părinţi să întrebe de înscrieri înainte, iar din acest motiv am cerut trei clase. Am hotărât să avem doar patru clase, astfel încât să ne permitem să menţinem programul de dimineaţă şi pentru unii elevi de la gimnaziu. Dacă am fi schimbat programul, ei ar fi plecat în altă parte, pentru că părinţii lucrează în zonă şi nu doream asta", a spus directorul Victor Buzea. Probleme cu spaţiul sunt şi la Şcoala "Fănuş Neagu", însă aici deja sunt multe clase în învăţământul primar, iar conducerea se gândeşte la comasări de clase, pentru a le face loc claselor noi. La Şcoala "Mihai Eminescu", cele şapte clase care se vor forma în toamnă au dat peste cap programul şcolii. Aici clasele de gimnaziu care învăţau de dimineaţă vor trece după-amiază. "Sunt şcoli care se bazează pe copiii din alte circumscripţii, şcoli care îşi vor completa locurile cu siguranţă în etapa a doua a înscrierii. Şcolile care ştiau că nu vor avea spaţiu au anunţat deja că nu pot face înscrieri şi pentru clasa pregătitoare, aşa cum s-a întâmplat la Ana Aslan, însă copiii din zonă au la dispoziţie clasa pregătitoare de la Şcoala Sadoveanu", a explicat inspectorul de la învăţământul primar, Ecaterina Bonciu.
În această perioadă au fost şi câteva situaţii excepţionale de elevi care locuiesc în circumscripţie, dar nu au documente cu care să ateste acest lucru sau chiar nu au certificate de naştere. Inspectorul Bonciu a precizat că aceste situaţii vor fi rezolvate cu ajutorul autorităţilor, în ultima etapă a înscrierilor.

Copiii pot fi înscrişi la alte şcoli între 20 şi 27 martie

Etapa a doua a înscrierilor se va derula în perioada 20 - 27 martie, adică de mâine. Acum, părinţii îşi vor putea înscrie copiii la orice şcoală doresc, atâta vreme cât nu au fost deja înscrişi la şcoala de circumscripţie. În majoritatea şcolilor, programul începe la ora 8.00 dimineaţa.
Pe 4 aprilie se vor afişa listele cu toţi copiii admişi în prima şi a doua etapă. În perioada 23 - 25 aprilie, părinţii care au vrut să-şi înscrie copilul în altă şcoală decât cea de circumscripţie, dar care nu au reuşit, vor putea să se înscrie la şcoala de care aparţin. În perioada 2 - 9 mai se vor mai putea face înscrieri la orice şcoală dorită, chiar dacă, iniţial, copiii au fost respinşi, în cazul în care între timp se mai suplimentează numărul de clase sau pleacă o parte dintre copiii deja înscrişi. Listele finale se vor afişa pe 21 mai.

La anul, copiii nu vor mai putea intra la alegere în clasa I sau pregătitoare, ci obligatoriu în clasa pregătitoare

Zvonurile, opiniile care i-au revoltat pe mulţi dintre părinţii ce ar trebui să-şi înscrie copiii la clasa pregătitoare, cum că micuţii elevi vor fi foarte solicitaţi şi astfel nu vor mai avea copilărie, nu a convins aproximativ 400 de părinţi brăileni, care au hotărât să îşi înscrie copiii la şcoală chiar înainte de a împlini şase ani, după ce micuţii au trecut prin evaluarea psihomotrică. În schimb, s-au înregistrat numai câteva zeci de cazuri în care părinţii au dorit să-şi ţină copiii acasă încă un an. "Eu am explicat părinţilor că, înainte de a lua o decizie în privinţa momentului când înscriu copiii la şcoală, trebuie să se gândească la ce vârsă vor începe ei să studieze serios matematica. Practic, aşa cum este acum legea, copiii vor învăţa serios matematică mai târziu decât o făceau până acum. Intră la şcoală tot la şase ani, dar acum vor intra în clasa pregătitoare, iar până acum intrau în clasa I. De asemenea, părinţii trebuie să aibă în vedere că, dacă acum copilul are şapte ani şi îl dau în clasa pregătitoare, va începe să înveţe serios abia la opt ani şi este destul de târziu, consider eu. Cei care ţin copiii la grădiniţă încă un an trebuie să aibă în vedere că, la anul, nu vor mai putea intra la alegere în clasa I sau pregătitoare, ci obligatoriu în clasa pregătitoare, deci aceşti copii pierd un an", a atras atenţia inspectorul pentru învăţământul primar, Ecaterina Bonciu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro