• cele mai multe formulare au fost înregistrate în municipiu • termenul de depunere a acestui formular a fost prelungit pentru jumătatea lunii aprilie • ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, promite că va găsi o soluţie pentru persoanele care au depus deja Formularul, astfel încât acestea să nu se mai întoarcă la Fisc pentru a completa alte documente • la Brăila sunt aşteptaţi să depună acest document fiscal aproximativ 4.300 contribuabili persoane fizice
Sute de contribuabili brăileni conştiincioşi au depus deja Declaraţia 600, prin intermediul căreia Fiscul face impunerea pentru contribuţiile la sănătate şi pensie (CAS şi CASS) în cazul persoanelor fizice care au obţinut în 2017 venituri de peste 22.800 lei din activităţi independente, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din asocieri cu persoane juridice, din investiţii sau venituri din alte surse. Potrivit unei statistici recente realizate de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Brăila, până în prezent au fost înregistrate 565 de formulare 600, majoritatea din partea contribuabililor din municipiu. În ce priveşte depunerea Formularului 600 la structurile AJFP Brăila din mediul rural, aceeaşi statistică arată că din totalul de 565, 24 au fost înregistrate la AFPO Făurei, 34 la AFPO Ianca şi alte 15 la AFPO Însurăţei.
Important de subliniat este că actualul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, susţine că va găsi o soluţie pentru persoanele care au depus deja Formularul 600 la ANAF, astfel încât acestea să nu se mai întoarcă la Fisc pentru a completa alte documente.
De precizat că o estimare la nivelul judeţului nostru arată că orizontul de aşteptare în ce priveşte numărul de contribuabili din Brăila care ar trebui să depună acest formular potrivit reglementărilor fiscale în vigoare este de circa 4.300 de persoane.
În altă ordine de idei, Ministerului Finanţelor Publice (MFP) a anunţat că în contextul prorogării termenului de depunere a Declaraţiei 600, are în curs de elaborare un proiect de act normativ care să stabilească un mecanism mai simplu de declarare şi plată a CAS şi CASS datorate de persoanele fizice. “Se are în vedere reducerea numărului de declaraţii depuse de persoanele fizice, prin unificarea unor formulare, ca un pas important în îndeplinirea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare privind reducerea numărului de formulare solicitate de ANAF si depunerea unui formular pe an pentru cei care au venituri din activităţi independente”, se arată într-un comunicat al instituţiei, în care se mai punctează că termenul preconizat pentru finalizarea noului mecanism este 1 martie 2018, astfel încât să se asigure timpul necesar pentru informarea persoanelor fizice cu privire la obligaţiile declarative şi de plată a contribuţiilor sociale.
Reamintim că Guvernul Dăncilă a adoptat pe 31 ianuarie Ordonanţa de Urgenţă privind prorogarea termenului pentru depunerea declaraţiei 600 de la 31 ianuarie, până în data de 15 aprilie. Ca o paranteză, Executivul nu a modificat însă şi OUG-ul care stabileşte data de 25 martie ca fiind termenul limită de plată a primei tranşe trimestriale a contribuţiilor de asigurări sociale (CAS şi CASS) calculate conform datelor pe care contribuabilii le comunică prin declaraţia 600.
Formularul 600 a stârnit controverse în ultima perioadă, întrucât impune unor persoane contribuţii la CAS şi CASS, indiferent de veniturile din aceste surse obţinute în 2018, condiţia fiind să fi avut în 2017 venituri de acest tip peste plafonul de 22.800 lei pe an.