Aproape 400.000 de euro pentru copiii strazii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aproape 400.000 de euro pentru copiii strazii

In urma cu citeva saptamini, de Ziua Copiilor Strazii, conducerea Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) s-a declarat nemultumita de modul in care a fost gestionata aceasta problema la Braila. De aceea, intr-un timp extrem de scurt, echipa DGASPC a initiat redactarea unui proiect privind amenajarea unui adapost de zi si de noapte pentru copiii strazii. Materialul prezentat a concurat cu alte 19 la nivel national si a obtinut cel mai bun punctaj, situindu-se pe locul I pe tara, inaintea proiectelor depuse de institutii similare din Bucuresti, Iasi, Cluj, Bacau, Salaj, Bistrita, Arad, Mehedinti, etc.
Valoarea totala a proiectului este de aproximativ 412.000 de euro. "Obiectivul specific al proiectului este reabilitarea imobilului situat pe Soseaua Buzaului nr. 3A si infiintarea unui adapost de zi si de noapte pentru copiii strazii. Amplasamentul va avea o capacitate de 25 de locuri si va gazdui pina la 16 copii in componenta rezidentiala si 9 in componenta de zi. In adapost, copiii vor primi asistenta pe o perioada de pina la 6 luni. Dintre cei aproximativ 412.000 de euro care reprezinta valoarea toatala a proiectului, 250.000 de euro reprezinta finantarea europeana, aproximativ 100.000 de euro, contributia Consiliului Judetean Braila si circa 60.000 de euro - TVA. As dori sa precizez ca problema copiilor strazii nu este doar a institutiei noastre, ci si a comunitatii si de aceea mizez pe parteneriatele dintre institutii pentru rezolvarea problemelor sociale de la nivel local", ne-a declarat Alexandru Sculschi, director general al DGASPC Braila.
Prin acest proiect, reprezentantii institutiei si-au propus reducerea numarului de copii ai strazii, diminuarea marginalizarii sociale, cresterea gradului de responsabilizare si implicare a familiilor in ingrijirea si educarea copiilor, dezvoltarea colaborarii cu alte institutii in vederea realizarii de proiecte comune pentru reducerea numarului de probleme sociale, incurajarea implicarii in problematica referitoare la copiii strazii. In primul trimestru al anului 2008, DGASPC a inregistrat 70 de cazuri de copii exploatati prin munca, 55 dintre ei fiind din mediul urban si 15 din mediul rural. Copiii au virste cuprinse intre 5 si 15 ani. In mediul urban, forma de exploatare cel mai des intilnita este cersetoria, iar in mediul rural, servitutea.
Proiectul "Initiativa copiii strazii", accesat de DGASPC este finantat de Uniunea Europeana potrivit acordului de imprumut semnat intre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De asemenea, un alt proiect intitulat "Servicii comunitare de prevenire a separarii copilului de familia sa si de reintegrare a copiilor in familie" are ca obiectiv infiintarea a 200 de centre de zi la nivel national, amplasamente de dimensiuni mici (8-15 copii) la nivelul oraselor si al comunelor. Conducerea DGASPC si-a propus sa colaboreze cu primariile pentru a accesa fondurile aferente construirii centrelor de zi in comunitatile din judet.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro