Mergi la conţinutul principal

Aproape 300.000 de lei, recompensă pentru performanţă

Administraţia locală şi judeţeană i-a premiat, vineri, pe cei 45 de olimpici brăileni. Dacă anul trecut, la prima ediţie de premiere a olimpicilor, o unitate a însemnat 700 de lei, anul acesta suma a devenit mai mult decât dublă, a ajuns la 1.600 de lei. Aşa se face că unii elevi şi profesori au plecat acasă cu zeci de mii de lei în buzunar, ca răsplată pentru efortul depus de a reprezenta România şi Brăila cât mai bine. Cele mai mari sume le-au luat olimpicii internaţionali, aproape 10.000 de lei. Veronica Georgiana Fetic de la Şcoala Şuţeşti, care a împlinit 14 ani cu o zi înainte de premiere, a luat locul III la prima ediţie a Olimpiadei Internaţionale de limba romani. Ea a performat sub îndrumarea profesoarei Corina Ceamă, care s-a declarat foarte mulţumită de rezultat, mai ales că eleva nu este de etnie romă şi a învăţat limba din pasiune.
Ceilalţi doi elevi care s-au remarcat la olimpiade internaţionale au fost de la Colegiul "Murgoci". Loredana Turcu a obţinut menţiune la Olimpiada internaţională de limbă, literatură şi spiritualitate românească, sub îndrumarea profesorului Daniel Kiţu. Loredana este acum studentă la Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti, dar frecventează în paralel şi cursurile Colegiului juridic de studii europene. "Din perspectiva studentului, olimpiada a însemnat autoevaluare, autotestare. Am ajuns la concluzia că atunci când îţi doreşti ceva cu adevărat nu ai limite şi este posibil să reuşeşti în tot ce-ţi propui", a declarat Loredana Turcu. Profesorul Daniel Kiţu a recunoscut că a fost un privilegiu pentru el să lucreze cu Loredana, pentru că este un copil muncitor, cu o minte analitică, pragmatică şi a fost o reală plăcere să colaboreze în cei patru ani. O altă elevă excepţională a colegiului este Luiza Petcu, care a reuşit să obţină locul I la Olimpiada Internaţională de limbă rusă modernă, care s-a desfăşurat la Moscova. Ea a declarat că astfel şi-a atins ţelul ca elev de liceu, a obţinut premiul I la o olimpiadă internaţională, ceea ce este un lucru cu totul special. Profesorul său, Mihai Chirsanov, a punctat faptul că reuşita ei se datorează în mod special tatălui, pentru că acum doi ani a fost de acord şi a făcut un efort financiar pentru ca Luiza să participe la un curs special de pregătire la Institutul de stat de limbă rusă "Puşkin", din Moscova. "Personal am îndemnat-o să facă acest lucru, a însemnat un efort considerabil, dar a reuşit să aibă şi o pronunţie deosebită, care se formează foarte greu la un nepurtător de limbă rusă. Luiza stăpâneşte engleza, germana, rusa şi acum studiază şi limba arabă. Este un copil excepţional", a mai declarat prof. Mihai Chirsanov.

Multe promisiuni de susţinere a învăţământului de performanţă

Administraţia a mai premiat 10 elevi, cu câte 4.800 de lei, care au obţinut Premii I şi Medalii de Aur la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare, 12 elevi, cu câte 3.200 de lei, care au obţinut Premii II şi Medalii de Argint şi alţi 17 elevi, cu câte 1.600 de lei, care au obţinut Premii III şi Medalii de Bronz tot la fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare.
Pe parcursul premierilor, cei doi reprezentanţi ai administraţiilor locale şi judeţene, respectiv primarul Aurel Simionescu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Bunea Stancu, au făcut o serie de promisiuni care să sprijine performanţa la Brăila: resuscitarea Centrului de Excelenţă, care a murit la Brăila din lipsă de finanţare, înfiinţarea unei orchestre a elevilor de la Liceul de Artă, realizarea unui observator astronomic dotat cu un telescop performant, realizarea unui Centru de excelenţă pentru informatică la Palatul Copiilor, căutarea căilor de a realiza la Şcoala "Puşkin" un Centru naţional de excelenţă pentru limba rusă, susţinerea financiară a şcolilor în domeniile în care obţin performanţe deosebite, pentru a stimula elevii şi profesorii. "Am vrut să premiem elevii şi profesorii ca să le dovedim că preţuim performanţa şi suntem dispuşi să o susţinem, nu să dăm bani numai celor care au nevoie de ajutoare sociale. Vreau să felicit profesorii pentru că au ştiut să susţină şi să îndrepte elevii spre domeniile în care aceştia dau cel mai mare randament", a precizat preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Primarul Aurel Simionescu a felicitat la rândul său elevii şi profesorii şi a remarcat: "Aceşti copii au luat nişte premii, dar ei sunt buni la mult mai multe obiecte, sunt copii excepţionali şi merită răspătiţi pentru ce fac în şcoala brăileană. Am încercat să stimulăm prin aceste premii pe cei care au muncit, dar şi pe cei care nu au obţinut încă asemenea performanţe. Am constatat că avem mulţi copii foarte buni şi dascăli dedicaţi", a explicat primarul Aurel Simionescu.
Inspectorul şcolar general Iulian Danielescu, aflat mereu aproape de cei premiaţi, elevi şi profesori, a mulţumit consilierilor pentru iniţiativă, pentru că stimulează învăţământul şi are convingerea că în anii ce vor veni aceste rezultate foarte bune se vor înmulţi.
Cu aceeaşi ocazie au primit diplome de excelenţă şcolile care la examenele de Evaluare Naţională sau Bacalaureat au obţinut procente de promovabilitate peste media naţională. De asemenea, diplome de excelenţă au primit şi elevii care au luat măcar o notă de zece la aceste examene.
Premierea a debutat cu un concert de jazz susţinut de trupa Sorin Zlat band, în care, alături de Sorin Zlat, au mai cântat Răzvan Cojanu la chitară bass, Sorin Tarabega la tobe, iar solist vocal a fost Alexandru Constantin. Sorin Zlat Band a obţinut premiul pentru "Cea mai bună formaţie" la prima ediţie a Festivalului "Johnny Răducanu" de la Brăila şi tot în decembrie a luat Marele Premiu şi Premiul Publicului la Festivalul de jazz de la Monaco. La final, elevii Liceului de Artă au oferit un emoţionant moment de colinde.
Premierea olimpicilor, ediţia a II-a, a fost organizată de Consiliul Judeţean, Primărie şi Inspectoratul Şcolar.
În ediţia din ianuarie 2014 a suplimentului "Obiectiv pentru Educaţie" vom publica integral numele copiilor de excepţie ai Brăilei, precum şi pe cele ale dascălilor care i-au îndrumat. Totodată, vom publica şi lista unităţilor de învăţământ cu cele mai bune rezultate la examenele naţionale.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro