Brăilenii încă mai stau la cozi pentru a-şi face datoria de a informa municipalitatea cu privire la numărul de imobile deţinute şi, mai ales, la numărul de persoane care locuiesc în acestea. Ieri dimineaţă, de exemplu, câteva zeci de contribuabili aşteptau în faţa sediului din bulevardul Al. I. Cuza pentru a depune actele necesare luării în evidenţă ca plătitori ai taxei de salubritate, în timp ce holul de la intrarea în sediul Direcţiei de Finanţe a Primăriei din Piaţa Traian era, de asemenea, plin. Termenul final comunicat de autoritatea locală pentru depunerea declaraţiei de impunere privind taxa de salubritate expiră sâmbătă, 31 ianuarie, aşa că este de aşteptat ca, şi săptămâna aceasta, întârziaţii să ia din nou cu asalt ghişeele, chiar dacă a fost suplimentat personalul care primeşte cererile şi a fost prelungit orarul de funcţionare. "Pentru a face faţă fluxului mare de brăileni care vin cu treabă la ghişeele de taxe şi impozite, se va lucra de luni până vineri, între 8.00 şi 17.00. În plus, se va lucra şi sâmbetele, până la final de ianuarie, în intervalul 8.00 - 14.00. A fost suplimentat şi numărul de ghişee, în prezent fiind disponibile 16, în toate cele 5 centre din municipiu: cel din Piaţa Traian, nr 14; din bulevardul AL. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru, pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăiliţa - str. Dumbrava Roşie nr. 32; în cartierul Chercea - str. Comuna din Paris, Căminul Clultural Chercea", declara zilele trecute primarul Aurel Simionescu.
Cele mai recente statistici indicau faptul că aproape 30.000 de proprietari reuşiseră, până la finele săptămânii trecute, să înregistreze declaraţiile de impunere pentru imobilele deţinute.
Potrivit regulamentului privind taxa de salubritate (în cuantum de 7 lei/persoană/lună), plata se face semestrial, până la 31 martie - pentru semestrul I şi 30 septembrie - pentru semestrul II. "Au existat zvonuri potrivit cărora s-ar percepe penalităţi de întâziere din luna februarie pentru cei care nu plătesc această taxă. Total neadevărat. Într-adevăr, taxa se poate plăti şi lunar, însă penalităţile încep să curgă abia după expirarea termenului din 31 martie, până la care se achită contravaloarea aferentă pentru primul semestru din anul în curs, respectiv 30 septembrie, pentru plata obligaţiilor aferente semestrului II. Asta spune regulamentul, asta se aplică", ne-a declarat Stoica Anghelescu, directorul economic al Primăriei Brăila.
Înregistrarea declaraţiei de impunere nu se poate face online, fiind necesară prezentarea la ghişeu. În schimb, la fel ca şi celelalte taxe şi impozite locale, se poate achita online, de pe platforma www.ghiseul.ro, după ce, în prealabil, contribuabilul obţine un username şi o parolă de acces, de la sediul Direcţiei Finanţelor Publice Locale, din bulevardul AL. I. Cuza.
Brăilenii care nu completează şi înregistrează declaraţia privind această taxă până la 31 ale lunii, vor fi impuşi din oficiu şi, în plus, riscă o amendă contravenţională de minim 70 lei.
Municipalitatea speră să colecteze din această taxă 12,44 milioane lei anual, sumă din care vor fi plătiţi operatorii locali de salubritate, prin intermediul Serviciului Public de Administrare şi Gospodărire Locală.