Aproape 300 de controale și amenzi de 60.000 lei date de DSVSA Brăila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aproape 300 de controale și amenzi de 60.000 lei date de DSVSA Brăila

• verificările au fost făcute în lunile septembrie și octombrie • potrivit dr. Costică Peltea, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila, controalele au vizat, printre altele, respectarea bunelor practici de igienă, asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare și transportul alimentelor • în această perioadă, la DSVSA Brăila au fost înregistrate 21 de sesizări ale cetățenilor

 

Controale ale Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brăila în lunile septembrie și octombrie 2024.

Potrivit dr. Costică Peltea, directorul DSVSA Brăila, controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au vizat mai multe magazine din municipiu și județ (133 de controale), firme care comercializează pâine/ patiserii (30 de controale), firme cu specific fast-food/ bar (30 de controale), depozite de semințe de consum (26 de controale), supermarketuri (pe domeniul nonanimal - 25 de controale; pe domeniul siguranței alimentelor de origine animală - 12 controale), depozitele alimentare (17 controale), unități de învățământ (10 controale), unități de tip patiserie durabilă (8 controale), depozite de legume și fructe (patru controale), depozite de conserve de fructe (două controale), o moară și un depozit de condimente.

În această perioadă, inspectorii DSVSA Brăila au aplicat trei avertismente: unul pentru lipsa fișei de aptitudini (la un magazin), unul pentru folosirea unui spațiu necorespunzător (la un magazin) și al treilea pentru depozitare neconformă (de asemenea, la un magazin). Totodată, au fost aplicate trei amenzi în valoare totală de 60.000 de lei (una de 40.000 de lei pentru nerespectarea programului de autocontrol, una de 10.000 de lei pentru etichetare neconformă la un depozit alimentar și una de 10.000 de lei pentru lipsa documentelor de înregistrare.

Potrivit directorului DSVSA Brăila, în lunile septembrie și octombrie a.c. au fost înregistrate 21 de sesizări/ petiții, 19 scrise și două înregistrate prin call center. În total, de la începtului anului, au fost înregistrate la DSVSA Brăila 64 de petiții/ sesizări, dintre care 62 de sesizări scrise și două prin call center.

În timpul controalelor din lunile septembrie și octombrie, au fost retrase de pe piață 88 de kilograme de condimente în valoare de 433 lei, 28,2 kilograme smochine în valoare de 985,59 lei și 14,75 kilograme de arahide în valoare de 351 lei.

Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Brăila se concentrează, în principal, pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară, în acord cu reglementările ANSVSA. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

 

Nereguli constatate frecvent în timpul controalelor

Numai în septembrie a .c., inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din toată țara (inclusiv cei din Brăila) au efectuat 9.459 de controale în unităţile din industria agroalimentară. Acțiunile de verificare efectuate la nivel național, pe baza Programului de supraveghere şi control pentru anul 2024, au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).

Nereguli constatate frecvent în timpul controalelor: neconformități privind personalul angajat (neîntocmirea fișelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului); neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice); neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP; neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, lipsa vestiarului și a grupului sanitar pentru angajați, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar; alte tipuri de neconformități de genul desfășurării de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Numărul de Call-Center al ANSVSA este: 0800.826.787. Aici se pot face sesizări sau se pot obţine informaţii referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranţei alimentelor (serviciu telefonic gratuit, apelabil din orice rețea de telefonie).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro