Aproape 300 de contestații depuse la Evaluarea Națională | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aproape 300 de contestații depuse la Evaluarea Națională

* mai exact, elevii brăileni au despus 271 de contestații, 168 au fost la Limba și literatura română și 103 la Matematică * rezultatele finale se vor afișa pe 4 iulie

 

Aproape 300 de elevi brăileni nemulțumiți de notele inițiale obținute la Evaluarea Națională 2021 au depus contestație pentru a le fi recorectată lucrarea. Așa cum ne-a transmis Inspectoratul Școlar Județean Brăila, 271 de contestații au fost depuse după afișarea primelor rezultate, 168 pentru proba de Limba și literatura română și 103 pentru proba de Matematică.

Potrivit metodologiei, fiecare lucrare contestată este reevaluată de doi profesori, care vor pune o nouă notă. Evaluarea se face „cu respectarea strictă a baremului”, pe baza unui punctaj pe scara 1-100. Se acordă 90 de puncte pentru răspunsurile corecte și complete și 10 puncte din oficiu.

După evaluare, fiecare profesor stabilește nota prin împărțirea la 10 a punctajului obținut de elev, fără rotunjire, și o trece pe lucrare. În cadrul etapei de contestații, notele puse după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluare inițială. Dacă se constată o diferență de notare mai mare de 1,5 puncte, în plus sau în minus, între nota inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie, formată din alți doi profesori, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații.

"Reevaluarea se face după o nouă secretizare a lucrărilor, respectând cu strictețe baremul de evaluare și notare și toate procedurile de evaluare". Nota acordată de a treia comisie este nota finală a comisiei de contestații. Nota finală reprezintă media aritmetică cu două zecimale a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori, fără rotunjire. Nota finală este trecută pe lucrare de către președintele comisiei, în prezența profesorilor evaluatori, și este înregistrată în catalogul evaluării naționale. Nota de la contestații este definitivă, indiferent de punctajul obținut, în plus sau în minus, față de nota primită inițial. Rezultatele finale vor fi afișate în data de 4 iulie 2021.

La nivel național au fost înregistrate 20.268 de contestații. Defalcarea pe probe scrise/discipline relevă următoarea situație: Limba și literatura română - 11.302 contestații (9,15% din totalul lucrărilor notate), Matematică - 8.803 contestații (7,14% din totalul lucrărilor notate) și Limba și literatura maternă - 163 de contestații (2,05% din totalul lucrărilor notate).

Cele mai multe contestații au fost depuse în Municipiul București (3.513 contestații) și județele Iași (1.127 de contestații), Constanța (1.070 de contestații), Dolj (1.025 de contestații) și Argeș (867 de contestații). Un număr redus de solicitări de reevaluare a lucrărilor s-a consemnat în județele Mehedinți (90), Caraș-Severin (105) și Covasna (124).

Precizăm că înainte de contestații, Brăila are o promovabilitate de 86,4%, procent cu care ocupă locul 2 în ierarhia națională. La examenul de Evaluare Națională de anul acesta s-au înscris 1.844 de candidați, iar la probe s-au prezentat 1.689 candidați. Din totalul celor prezenți, un număr de 1.459 candidați (86,4%) a obținut medii mai mari sau egale cu 5, în timp ce 230 absolvenți de gimnaziu nu au promovat examenul, cei mai mulți - 165 candidați - cu medii între 4 și 5.

Conform rezultatelor inițiale, doar un singur candidat a reușit să obțină media 10. Este vorba despre Elena Gabriela Dragomir, absolventă a Colegiului Național “Nicolae Bălcescu”. Numărul de medii de 10 e posibil să crească după contestații.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro