Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aproape 2.500 de fermieri au protestat in capitala

Aproape 2.400 de agricultori, veniti din peste 15 judete ale tarii, au participat, ieri, la miscarile de protest organizate de Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR). Delegatia braileana a fost formata din circa 250 de persoane. Fermierii au ajuns in jurul orei 11.00 in Piata George Enescu, iar la 12.30 au plecat in mars pe Bulevardul Magheru spre sediul Guvernului, unde au depus un memoriu cuprinzind revendicarile lor. Memoriul a fost inminat consilierului pe probleme de agricultura al premierului, de o delegatie formata din patru reprezentanti ai protestatarilor, in frunte cu presedintele LAPAR, braileanul Marcel Cucu. In urma unei scurte discutii purtate cu oficialul guvernamental, s-a stabilit ca in cursul zilei de astazi, delegatia - din care mai fac parte si presedintii structurilor teritoriale LAPAR din Tulcea, Vrancea si Bacau - sa intocmeasca o nota completa si concreta de probleme, pe care premierul sa o studieze pentru ca apoi sa poata stabili o discutie fata in fata cu reprezentantii protestatarilor.
Concret, agricultorii cer reducerea cu 50% a pretului motorinei pentru agricultura, finantarea domeniului si pregatirea pentru irigatii. Protestatarii vor ca motorina pentru agricultura sa fie doi lei litrul, cum este in tarile Uniunii Europene cu agricultura dominanta. In prezent, acestia platesc patru lei pe litrul de motorina. In ceea ce priveste acest capitol, important de mentionat este ca, recent, Guvernul a aprobat acordarea unei subventii de un leu pe litru, dar fermierii cer reducerea accizei de la 270 euro/tona, cit este in Romania, pina la 21 de euro/tona, cit este in tarile membre UE. "Cerem aceasta reducere pentru ca devizul de cultura sa scada, astfel ca taranul roman sa aiba un profit. In momentul de fata nu exista resurse pentru aprovizionarea cu motorina", a declarat Marcel Cucu. De altfel, costurile ridicate cu motorina din agricultura reprezinta unul dintre motivele pentru care si membrii federatiei sindicale "Agrostar" au pichetat, marti, Ministerul Agriculturii.
O alta solicitare a agricultorilor este finantarea domeniului in ceea ce priveste platile europene si complementare. Acestia sustin ca, desi campania de primavara a inceput, la fermieri nu a ajuns nici un ban.
Rezolvarea situatiei sistemului de irigatii care, in opinia agricultorilor, este "in paragina", este o alta cerere ce trebuie urgent rezolvata. Punctual, toate aceste probleme urmeaza a fi discutate si analizate in cadrul intilnirii cu prim-ministrul.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii