Tot mai mulţi absolvenţi de liceu vor să se angajeze la finalizarea studiilor, aceasta este concluzia unui sondaj realizat de Centrul Judeţean de Asistenţă Educaţională (CJRAE) în rândul elevilor de clasa a XII-a. Anul acesta, aproape 29% dintre absolvenţi vor să se angajeze după finalizarea studiilor liceale, un procent dublu faţă de câţi doreau acest lucru în urmă cu trei ani. Dintre aceştia, 12% vor să se angajeze în România, un procent sensibil egal vor să-şi găsească o slujbă în străinătate, intenţia fiind să se întoarcă totuşi în ţară după cel mult doi ani, iar 5% vor să înveţe şi să muncească în acelaşi timp în străinătate. Restul de 70% dintre absolvenţi vor să-şi continue studiile, cei mai mulţi intenţionând să urmeze cursuri de lungă durată la stat. Mai sunt totuşi 1% dintre elevi nehotărâţi în privinţa drumului pe care îl vor urma. Specialiştii CJRAE consideră că trendul descendent al celor care vor să-şi continue studiile se datorează scăderii nivelului de trai şi a posibilităţilor reduse ale familiilor de a-şi întreţine copiii la studii.
În privinţa domeniilor în care absolvenţii ar dori să profeseze, cele mai căutate sunt: Tehnic, Servicii, Economic. Numai 7% dintre absolvenţi mai vor să devină medici şi alţi 7% asistenţi medicali. Trebuie remarcat că doar 2,5% au în intenţie să lucreze în construcţii, un domeniu care se află totuşi pe locul II în clasamentul ofertei de locuri de muncă. "Domeniul economic a scăzut în alegerile elevilor faţă de 2011 cu trei procente, iar domeniul medico-sanitar, care înregistra în 2011 12.01% dintre alegeri, este eliminat din ierarhia opţiunilor elevilor în 2014 şi înlocuit cu domeniul servicii pentru care optează 9.92%. Un procent de 3,66% dintre subiecţi nu au dat niciun răspuns în ceea ce priveşte domeniul în care doresc să profeseze. Explicaţia poate fi aceea că tinerii nu şi-au formulat obiective pe termen lung şi le este greu să facă previziuni referitoare la viitorul lor profesional", a precizat prof. Marian Cloşcă, directorul CJRAE.
Pe de altă parte, între primele trei domenii în care elevii aleg să se specializeze regăsim: Tehnic - 19,43%, Medico-sanitar - 18,57%, Economic - 13,74% şi Social (jurnalist, asistent social) - 7,67%. Specialiştii care au analizat rezultatele au observat o relaţie direct proporţională între ierarhizarea domeniilor profesionale şi a celor educaţionale, semn că elevii sunt corect informaţi cu privire la etapele necesare dezvoltării carierei profesionale.
La sondajul privind opţiunile şcolare ale elevilor claselor a XII-a au răspuns 1.502 elevi de clasa a XII-a, scopul acestuia fiind identificarea opţiunilor şcolare şi profesionale ale viitorilor absolvenţi de liceu.