Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Aproape 200 de salariati de la "Tracon", trimisi in somaj

Potrivit informatiilor prezentate de Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila, aproape 200 de angajati ai firmei "Tracon" SRL urmeaza sa fie trimisi in somaj. Notificarea acesti institutii a fost facuta la finele lunii trecute, iar motivatia concedierii este reducerea activitatii, in contextul caracterului sezonier al acesteia. Surse din cadrul AJOFM Braila au explicat ca activitatea unitatii se reduce din cauza timpului friguros, numarul de salariati concediati fiind de 194 persoane, iar daca angajatorul va avea nevoie din nou de forta de munca, va trebui sa-i readuca la lucru pe cei pe care ii trimite acum in somaj. Nu este pentru prima data cind "Tracon" recurge la aceasta masura, in anul 2003 societatea procedind la concedierea a 120 salariati. La acea vreme, conducerea firmei a explicat ca este vorba despre o incetare temporara a activitatii salariatilor, decizia fiind motivata de conditiile meteo, avind in vedere ca angajatii vizati in procesul de disponibilizare proveneau din santierele de constructii ale unitatii. Potrivit prevederilor Codului Muncii, daca in termen de un an de zile angajatorul va reinfiinta posturile, acesta este obligat sa-i reincadreze pe cei care au fost concediati. De altfel, si Punctul de Lucru Braila al SC "TCE 3 Brazi" a notificat AJOFM Braila cu privire la intentia disponibilizarii a circa 400 de angajati in conditiile in care, ca si SC "Tracon", activitatea pe care societatea o desfasoara este una cu caracter sezonier.
Potrivit legislatiei in domeniu, incepind cu 1 ianuarie 2006, indemnizatia de somaj va fi o suma neimpozabila lunara reprezentind 75% din salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la data stabilirii acesteia. La aceasta suma se adauga, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare la Fondul de Somaj mai mare de 3 ani, o suma calculata prin aplicarea, asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate, in functie de stagiul de cotizare. Cotele procentuale in discutie se diferentiaza dupa cum urmeaza: 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani; 5% pentru un stagiu de cel putin 5 ani; si 7% pentru un stagiu de cel putin 10 ani la Fondul de Somaj. Trebuie mentionat ca indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat in functie tot de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza: 6 luni pentru un stagiu de cel putin un an, 9 luni pentru cel putin 5 ani si 12 luni pentru un stagiu mai mare de 10 ani.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii