• sâmbătă, 13 mai, pe o vreme superbă, în toate secțiile Muzeului Brăilei „Carol I”, au fost organizate spectacole și expoziții cu participarea etniilor brăilene și a celorlalte instituții de cultură • și-au dat concursul elevii de la „Darclee”, „Vespasian Lungu”, Casa de Cultură a Municipiului și Palatul Copiilor, care au susținut spectacole și recitaluri • concomitent, au susținut spectacole rușii lipoveni, grecii dar și romii de la Viziru, Ansamblul „Nectar” și membrii „Rhine River Ramblers”, din cadrul Orchestrei militare de suflători a SUA, dislocată în Europa
Cea de-a XIX-a ediție a evenimentului cultural de excepție, Noaptea Muzeelor, organizat de Muzeul Brăilei „Carol I”, a înregistrat, sâmbătă seară, un record: nu mai puțin de 16.957 de brăileni de toate vârstele au vizitat secțiile instituției, din municipiu și județ, la maratonul cultural care s-a prelungit până la miezul nopții!
Ce i-a determinat pe oameni să treacă pragul instituției din Piața Traian nr. 3, în aceeași seară în care se desfășura Festivalul „George Grigoriu”? Potrivit managerului Muzeului Brăilei „Carol I”, conf. dr. Costin Croitoru, faptul că muzeografii „au reușit să creeze emulație în jurul secțiilor muzeale”, care i-a atras ca un magnet pe tineri și vârstnici, deoptrivă. Spiritul novativ, deschiderea, în premieră, a museum shop-ului, atmosfera de sărbătoare și zâmbetele care li se citeau gazdelor pe chipuri, toate acestea i-au făcut pe brăileni să se prindă în horă, să danseze alături de ansamblurile grecești și lipovenești și să le aplaude pe fetele care dansau de mama focului dansuri romani, specifice etniilor de la Viziru. Intrarea la toate evenimentele desfășurate, în intervalul 16.00 - 24.00, la Secțiile Istorie Modernă și Contemporană, Arheologie, Memoriale, Etnografie, Artă, Științele Naturii, Istros și Centrul Diversității Culturale a fost liberă.
La eveniment au fost prezenți, în afară de miile de vizitatori, elevii de la Liceul „Hariclea Darclee”, de la Școala Populară de Arte „Vespasian Lungu”, de la Casa de Cultură a Municipiului și Palatul Copiilor, dar și membrii etniilor din Brăila: ruși lipoveni, greci, bulgari și romi, care au prezentat cântece și dansuri învățate de la bunicii lor. Muzică folk, pop, populară, dar și jazz adus direct de peste Ocean, interpretat de membrii Ansamblului „Rhine River Ramblers”, din cadrul Orchestrei militare de suflători a SUA, dislocată în Europa, care au făcut spectacol în Sala „Regele Ferdinand I și Regina Maria”.
Concomitent, au fost organizate o mulțime de expoziții, fie la Galeria „Gheorghe Naum”, la Casa Memorială „Perpessicius”, la Secția Etnografie, de pe Polonă, la Centrul Cultural „Nicăpetre”, de pe Belvedere, la Științele Naturii din Parcul Monument și la Casa Memorială „Panait Istrati” din Grădina Mare. Opt ore au avut la dispoziție iubitorii de frumos din Brăila ca să le vadă pe toate, să facă un binevenit tur al muzeelor din orașul natal, în fascinanta Noapte a Muzeelor.