Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Brăila a cuprins, în măsurile active prevăzute de lege, în perioada ianuarie - noiembrie 2009, peste 14.600 solicitanţi de loc de muncă. Dintre aceştia, aproximativ 5.300 persoane (36,3%) au dobândit statutul de persoană ocupată. Analizând structura pe grupe de vârstă a persoanelor ocupate prin Programul de Ocupare a Forţei de Muncă al AJOFM Brăila, se observă faptul că ponderea cea mai ridicată este deţinută de persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 - 45 ani. Concret, 17,2% aveau vârsta sub 25 ani, 26,1 % între 25-35 ani, 28,4 % între 35-45 ani, iar 28,3% cu vârsta mai mare de 45 ani. Structura acestora pe niveluri de pregătire a fost următoarea: 7,1% cu nivel de pregătire primar, 36,2% cu nivel de pregătire gimnazial, 27,7% cu nivel de pregătire profesional/şcoala de arte şi meserii, 21,8% cu nivel de pregătire liceal /postliceal, 7,2% cu nivel de pregătire universitar. Astfel, observăm că 71% dintre persoanele ocupate au nivel de pregătire primar, gimnazial şi profesional/şcoală de arte şi meserii. Acest aspect este în concordanţă cu structura şomerilor aflaţi în evidenţa AJOFM Brăila, la data de 30 noiembrie 2009, unde 74,5% sunt şomeri cu nivel de pregătire primar, gimnazial şi profesional/şcoală de arte şi meserii, 18,2 % cu nivel de pregătire liceal /postliceal şi 7,3 % cu nivel de pregătire universitar.
Dintre persoanele ocupate, în primele 11 luni ale anului 2009, 375 şomeri au beneficiat, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, de măsuri active de stimulare în vederea ocupării unui loc de muncă, ce au constat în: completarea veniturilor salariale - reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj stabilit, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţiţi să primească indemnizaţia de şomaj, prime de încadrare acordate absolvenţilor de învăţământ, prime de încadrare şi de instalare în vederea stimulării mobilităţii forţei de muncă.
În urma participării la cursurile de formare profesională organizate de agenţie, în perioada ianuarie - noiembrie 2009, au fost ocupate 288 persoane. "AJOFM Brăila a promovat măsurile active prevăzute de lege prin deplasări la sediul agenţilor economici din judeţ, deplasări lunare efectuate de salariaţii agenţiei în comunităţile din mediul rural şi în comunităţile de romi reprezentative, serviciile de preconcediere oferite persoanelor aflate în perioada de preaviz, de la angajatori care au efectuat disponibilizări colective precum şi prin materialele informative aflate la sediile Agenţiei Judeţene, a Agenţiei Locale, Centrului de Formare Profesională, Punctelor de Lucru Făurei şi Însurăţei", a declarat Simona Ely Chioibaş, directorul coordonator al AJOFM Brăila.