Aproape 1.500 de apeluri false la numărul de urgență 112 | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aproape 1.500 de apeluri false la numărul de urgență 112

• din totalul  evenimentelor semnalate prin 112, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, în cursul anului 2024, în număr de 26.379 de apeluri, multe au fost false • astfel, 1.435 au fost alertări false, iar un număr de 171 de apeluri au fost abuzive • din totalul apelurilor prin intermediul Sistemului Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, un număr de 11.177 de apeluri au fost non-urgente

 

Apelul fals la 112 pune vieți în pericol! Chiar dacă se știe că trebuie apelat acest număr numai în caz de urgență, sunt mulți care apelează în mod nejustificat. Polițiștii recomandă tuturor oamenilor, fie că sunt mai tineri sau au o anumită vârstă, să fie responsabili! Un apel fals poate duce la moartea unui om, dacă nu se intervine imediat! Din analiza privind intervenția la evenimentele semnalate prin SNUAU (Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență) 112 la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila, în cursul anului 2024, rezultă faptul că numărul total de apeluri a fost 26.379. Dintre acestea, un număr de 1.435 au fost alertări false, iar un număr de 171 de apeluri au fost abuzive. Potrivit polițiștilor, conform acestei analize, se desprinde concluzia că, din totalul apelurilor prin intermediul SNUAU 112, un număr de 11.177 de apeluri au fost non-urgente, categorie care se poate regăsi atât în cazul apelurilor confirmate, cât și a celor neconfirmate. ”Apelurile false/abuzive prin SNUAU 112 reprezintă un procent de 6,08% din numărul total de apeluri recepționate, dar sunt de natură să aducă prejudicii foarte grave la nivelul societății și tulburări ale siguranței publice, atât prin natura și amploarea forțelor implicate în luarea măsurilor de investigare, identificare și contracarare, cât și prin stările de temere generate în rândul cetățenilor (atât cei direct afectați - minori, adulți aparținători, cât și populația generală, prin mediatizarea ridicată a cazurilor, de exemplu a cazurilor de alerte false cu dispozitive explozive)”, este mesajul polițiștilor.
Oamenii legii, cei care intervin pentru salvarea de vieți omenești, atunci când li se cere ajutorul, chiar prin apelul 112, reamintesc faptul că apelarea abuzivă a numărului unic de urgență pune în pericol viața celor care chiar au nevoie de ajutor imediat! ”În timp ce operatorii sunt ocupați cu apeluri false, o persoană care suferă un infarct sau este victima unui accident poate să nu primească ajutor la timp”, atrag atenția polițiștii.

 

Dacă sunați fără motiv sau pentru a face glume, riscați amendă sau dosar penal

Întrucât pe 11 februarie a fost Ziua Europeană a Numărului de Urgență 112, polițiștii  aduc la cunoștință câteva informații de interes public, cu privire la apelarea numărului de urgență 112:

1. Apelurile false sau abuzive sunt ilegale și pot fi sancționate conform legii. Dacă sunați fără motiv sau pentru a face glume, riscați amendă sau chiar dosar penal în cazuri grave.
2. Îngreunează intervenția reală! Dacă operatorii sunt ocupați cu apeluri nejustificate, salvatorii nu pot răspunde rapid la cazurile de urgență reale.
3. Costă resurse! Fiecare apel fals înseamnă forțe de intervenție mobilizate inutil – echipaje de poliție, ambulanțe sau pompieri care ar putea salva vieți în altă parte.
ATENȚIE: ”NU sunați la 112 pentru: a cere informații (programul magazinelor, ora exactă etc.); reclamații care nu sunt urgențe (zgomot de la vecini, locuri de parcare); glume, amenințări false sau apeluri făcute din curiozitate. Apelați 112 doar în situații reale de urgență! Dacă viața, sănătatea, siguranța sau proprietatea sunt în pericol iminent, atunci sunați fără ezitare!”
Polițiștii cer ajutorul oamenilor, tocmai pentru a menține linia de urgență funcțională pentru cei care chiar au nevoie! Responsabilitatea începe cu fiecare dintre noi!
Mesajul Inspectoratul de Poliție Județean Brăila: Vă mulțumim pentru înțelegere!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro