Mergi la conţinutul principal

Aproape 1.400 de braileni au solicitat renta viagera

Zilnic, la Biroul Judetean de Renta Viagera (BJRV) Braila se prezinta in jur de 50 de persoane, proprietari de teren care si-au vindut sau arendat pamintul. 80% din acestia sint indreptatiti sa solicite renta viagera, insa, pe fondul lipsei unor piese de dosar doar 20 % indeplinesc conditiile impuse de Legea nr. 247/2005. "Din pacate, desi cei mai multi sint indreptatiti sa solicite renta viagera, putini sint cei care au toate documentele in regula. De exemplu, desi au incheiate contractele de vinzare-cumparare, nu au incheiata cartea funciara, altii la momentul vinzarii nu si-au oprit nici o copie de pe titlul de proprietate si acum trebuie sa solicite asemenea documente de la primarii, altii nu au partajele sau iesirile din indiviziune finalizate sau nu au titlul individual de proprietate. O alta categorie sint cei care nu au mostenirile dezbatute. Cel mai grav, insa, din diferite motive, unii au ales varianta donatiei, or, legea spune clar, donatorii beneficiaza de renta, nu si cei care au primit donatia, iar donatorii in cele mai multe cazuri sint decedati. Ne confruntam cu tot felul de probleme, cele mai multe legate de aceste actiuni notariale, dar legea este lege si trebuie respectata", a precizat Marian Gaureanu, reprezentant teritorial al Agentiei Domeniilor Statului (ADS), institutie in cadrul careia functioneaza BJRV Braila.
In aceste conditii, de la intrarea in vigoare a actului normativ si pina ieri, specialistii BJRV Braila au intocmit doar 261 de dosare. In prezent 110 sint aprobate de ADS Bucuresti, 80 sint in curs de aprobare tot la Bucuresti, iar restul sint gata de finalizare la Braila. Suprafata pentru care s-a solicitat renta viagera este, la nivel de judet, de circa 900 ha, din care doua treimi reprezinta teren arendat si doar o treime vindut. Majoritatea solicitantilor au in proprietate 1,5 - 3 ha, foarte rare fiind cazurile in care renta viagera este solicitata pentru suprafete mari de 9 - 10 ha.
Reamintim ca de renta viagera pot beneficia proprietarii a maximum
10 hectare de teren, in virsta de peste 62 de ani, care instraineaza
suprafetele respective sau le dau in arenda. Data inscrisa pe
contractul de arenda sau pe contractul de vinzare - cumparare a
terenului trebuie sa fie ulterioara datei aparitiei Legii 247, respectiv
22 iulie 2005.
Cuantumul rentei viagere este echivalentul in lei a 100 euro/an
pentru fiecare hectar instrainat sau 50 euro/ha pentru fiecare hectar
dat in arenda. Sediul BJRV Braila este situat in Palatul Agriculturii, parter.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu