Mergi la conţinutul principal

Aproape 1.000.000 de lei, amenzi aplicate de ITM în 2023 pentru "muncă la negru"

• în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023, inspectorii de muncă din cadrul Compartimentul Control Muncă Nedeclarată - Inspectoratul Teritorial de Muncă Brăila au controlat 281 de angajatori din municipiu și județ • 68 de angajatori brăileni au fost amendați în anul 2023 pentru muncă nedeclarată

 

Aproape 1.000.000 de lei. Aceasta este suma provenită din amenzile aplicate de inspectorii de muncă brăileni din cadrul Compartimentului Muncă Nedeclarată, în urma controalelor efectuate la angajatorii din municipiu și județ, în anul 2023. 

Potrivit inspectorului șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Brăila (ITM), Liviu Arhire, principalul obiectiv al inspectorilor de muncă din cadrul Compartimentului muncă nedeclarată îl constituie identificarea și diminuarea muncii nedeclarate („la negru”) prin acțiunile de control întreprinse la angajatorii care desfășoară activitate pe teritoriul județului Brăila.

Controalele sunt efectuate ca urmare a programului cadru de acțiuni al Inspecției Muncii, programului propriu de acțiuni al ITM Brăila și petițiilor formulate în nume propriu de către persoane care lucrează fără a avea întocmit contract individual de muncă (CIM) sau cărora li se solicită să muncească în perioade în care CIM este suspendat. Alte petiții sunt formulate de către salariați angajați cu CIM cu timp parțial, cărora angajatorul le cere să muncească peste program. Nu în ultimul rând, sunt efectuate controale în urma sesizărilor formulate de către cetățeni și reprezentanți ai unor persoane juridice și sunt organizate campanii naționale prin care se stabilesc anumite domenii de activitate ce vor fi verificate de inspectorii ITM. 

„Acțiunile de control privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată se pot desfășura ca urmare a hotărârii conducerii Inspecției Muncii/ITM și în alte perioade și pentru alte domenii de activitate care nu sunt prevăzute în Programul cadru de acțiuni al Inspecției Muncii/programul propriu de acțiuni al ITM. La campaniile naționale organizate în comun de către Compartimentul Control Relații de Muncă și Compartimentul Control Muncă Nedeclarată participă inspectorii de muncă din ambele compartimente existente la nivelul inspectoratului”, precizează Liviu Arhire, inspectorul șef al ITM Brăila.

La controalele privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, ITM Brăila a solicitat, în mai multe rânduri, sprijinul altor instituții (Poliție, Jandarmerie, ISU).

Potrivit raportului de activitate al compartimentului sus-menționat, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2023, au fost controlați 281 de angajatori despre care existau suspiciuni că ar folosi munca nedeclarată. 68 dintre aceștia au primit 84 de amenzi contravenționale în valoare totală de 988.800 lei.

Inspectorii ITM au identificat 24 de angajatori la care au fost depistate 44 de persoane aflate în următoarele situații: prestau activitate fără contract individual de muncă (CIM), persoane ale căror raporturi de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, potrivit legii, sau persoane depistate la muncă în perioada în care au contractul individual de muncă suspendat.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro