Elevii de zece şi profesorii lor de la clasă au fost premiaţi vineri de autorităţile locale în prezenţa ministrului Educaţiei, Remus Pricopie şi a fostului ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, acum senator şi preşedinte al Comisiei de învăţământ din Senat. Fiecare copil a primit câte 3.000 de lei, care sunt neimpozabili, iar profesorii câte 1.200 de lei de copil care a luat 10.00, impozabili, astfel încât la final au rămas şi ei tot cu 1.000 de lei net. În total s-au acordat aproape 100.000 de lei premii.
Evenimentul a început cu o jumătate de oră de muzică şi dans, momente artistice susţinute de elevi merituoşi, unii dintre ei olimpici, de la Liceul de Arte "Hariclea Darclee" şi Şcoala de Arte "Vespasian Lungu". Prima dată a urcat pe scenă excepţionala Ana Diaconu, care a interpretat la pian "Balada" de Franz Liszt. Ea nu numai că a promovat examenul de bacalaureat cu media 10.00, dar a terminat şi cei patru ani de liceu cu aceeaşi medie şi a făcut performanţă şi în muzică, fiind premiată atât la olimpiade, cât şi la alte concursuri importante de gen. Ana a precizat că este mândră de faptul că s-a aflat printre elevii de zece de la "Bălcescu", de la "Murgoci" şi că acest lucru dovedeşte că nu are importanţă şcoala pe care o urmezi, ci profesorii care te îndrumă. După ea, pe scenă au mai urcat: Cvartetul de clarinete de la Liceul de Arte, micuţul Mihai Pătulea, care a cucerit inimile tuturor celor din sală cu vocea şi prezenţa sa scenică, Lozioara Zamfir, Dragoş Bobe, Denisa Bozoancă, Alexandru Toma, Bianca Bănică şi trupa de dans "G-Buzz".
Premierile, catalizator pentru învăţământul brăilean
Festivitatea a fost moderată, ca în fiecare an, de Gheorghe Bunea Stancu, preşedintele Consiliului Judeţean, care a declarat că este mândru de elevii şi profesorii pe care-i are judeţul Brăila şi că îi pare rău că nu poate să facă mai mult. În acest context a reiterat tema universităţii de stat brăilene, care, în opinia sa, ar ajuta şi economic oraşul care ar putea redeveni în timp la poziţia pe care a avut-o cândva. Inspectorul şcolar general Iulian Danielescu a recunoscut apoi faptul că aceste sesiuni de premieri din vară, pentru elevii cu zece la examenele naţionale, şi din toamnă, pentru olimpici, mobilizează sistemul brăilean de educaţie. Preşedintele Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", prof. Marius Nistor, a mulţumit profesorilor şi elevilor pentru efortul lor şi a apreciat că dacă în general în sistem există insule de excelenţă într-o mare de mediocritate, la Brăila mediocritatea este nesemnificativă. La final, preşedintele Federaţiei Sindicale "Spiru Haret", Marius Nistor, a oferit o plachetă pentru excelenţă învăţămâtului brăilean prin inspectorul general Iulian Danielescu. "Sunteţi liderii generaţiei voastre şi de acum există foarte multe aşteptări de la voi pentru că o ţară, o comunitate nu se poate ridica decât prin elite şi lideri. Societatea are nevoie de voi şi chiar dacă plecaţi să studiaţi afară, eu vă încurajez să vă întoarceţi în ţară pentru că aici vă sunt rădăcinile şi avem obligaţia, toţi, să facem în aşa fel încât să fie puţin mai bine", a sfătuit copiii Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei de învăţământ de la Senatul României. Ministerul Educaţiei, Remus Pricopie s-a declarat şi el încântat de performanţele brăilene şi mărturisit că este sigur că şi la anul va veni la Brăila pentru că judeţul va fi pentru a treia oară pe primul loc la examenele naţionale. Unul dintre profesorii premiaţi, Viorel Mortu a mulţumit organizatorilor nu atât pentru suma de bani care va ajuta la petrecerea unui concediu mai reuşit, cât pentru iniţiativa de a premia excelenţa şi a subliniat faptul că elevii premiaţi astăzi sunt urmaţi de mulţi care au luat medii peste nouă şi sunt la fel de valoroşi.
La final au primit diplome de excelenţă şi şcolile care au avut promovabilităţi peste media de la nivel naţional, adică aproape toate unităţile de învăţământ din municipiu.