Mergi la conţinutul principal
Raportul ITM Brăila

Aproape 100 milioane de lei amenzi şi două dosare penale, doar în luna mai, pentru muncă la negru

• inspectorii de muncă descoperă lună de lună noi cazuri de muncă nedeclarată • amenzile aplicate sunt mari şi s-a ajuns din nou la plângeri penale

 

Aproape 230 de controale şi 262 de sancţiuni aplicate. Aşa arată, în linii mari, raportul de activitate, aferent lunii mai, al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila. După cum se arată  în statistica lunară a instituţiei, dintre cele 227 de controale, 114 au vizat aspecte ce ţin se sănătatea şi securitatea în muncă (SSM), în timp ce alte 113 controale s-au axat pe partea de relaţii de muncă (RM). În ce priveşte sancţiunile aplicate contribuabililor descoperiţi în abatere, 85 au vizat sectorul RM şi alte 177, în domeniul SSM. “Valoarea totală a amenzilor aplicate este 158.200 lei, din care 124.700 lei pentru abateri constatate  în domeniul relaţiilor de muncă şi 33.500 de lei pentru aspecte ce ţin de sănătatea şi securitatea în muncă, valorile fiind relativ constante comparativ cu lunile precedente. Cu ocazia acţiunilor  întreprinse în cursul lunii mai au fost descoperite şi 9 cazuri de muncă la negru, fiind identificate 37 persoane primite la muncă fără  întocmirea tuturor actelor necesare. Numai pentru muncă nedeclarată s-au aplicat sancţiuni contravenţionale  în valoare totală de 92.700 lei”, ne-a declarat Liviu Arhire, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Brăila.

Sursa citată a mai punctat că în perioada analizată au fost înaintate şi două plângeri penale Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila pentru primirea la muncă a 21 persoane (în domeniul “activităţi ale căminelor de bătrâni” şi “comerţ”) care prestau activitate în beneficul angajatorului fără a avea încheiate în formă scrisă contracte individuale de muncă.

“Urmare acţiunilor de verificare efectuate în această perioada au fost identificate persoane care nu aveau încheiate în formă scrisă contracte individuale de muncă sau ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise, sau au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor fără respectarea prevederilor HG 500/2011 – 201 persoane”, a mai adăugat Liviu Arhire.

În afară de primirea la muncă a unor persoane fără a avea forme legale de  încadrare, inspectorii de muncă brăileni au mai depistat şi alte nereguli precum neevidenţierea corectă a orelor de muncă efectuate de salariaţi, nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal ori privind munca suplimentară, în timp ce pe parte de SSM, deficienţele constatate au constat în semnalizarea necorespunzătoare a riscurilor de accidentare, neîntocmirea instrucţiunilor proprii specifice activităţii desfăşurate, neîntocmirea planului de prevenire şi protecţie, precum şi neasigurarea materialelor necesare informării lucrătorilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro