Implementarea tratamentului interferon free ar mai putea dura doar două săptămâni, potrivit preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea. În aceste condiţii, cei 94 de brăileni bolnavi de hepatita C, care sunt acum puşi pe lista de aşteptare pentru tripla terapie, vor fi cu un pas mai aproape de tratament.
Declaraţia lui Ciurchea vine în contextul în care Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România ameninţase cu mişcări de protest pentru data de 8 iunie, tocmai din cauză că autorităţile întârziau implementarea sistemului de tratament fără interferon, decontat prin CNAS. "Presiunea străzii nu ajută cu nimic această negociere. Fac apel ca pacienţii să mai aştepte una-trei săptămâni, pentru că eu estimez că până la finele lunii se vor încheia negocierile, iar pacienţii îşi vor primi tratamentul. Dar vreau ca pacienţii să ne ajute în negocieri nu să fie de partea cealaltă... nu am dovezi şi nu vreau să fac acuze dar dacă pacienţii au aşteptat ani de zile implementarea acestui tratament, nu înţeleg de ce acum nu mai au răbdare 2 săptămâni!", a spus Ciurchea jurnaliştilor prezenţi la şcoala de vară pentru jurnalişti organizată de Colegiul Farmaciştilor din România, la Sighişoara, în perioada 4-6 iunie.
Într-o primă etapă, vor beneficia de tratamentul interferon free bolnavii aflaţi în F4, cea mai gravă fază a bolii, apoi se va trece la pacienţii cu F3, până la F0.
"La nivelul judeţului Brăila, există în momentul de faţă 66 de pacienţi cu hepatita C aflaţi sub tratament, iar alţi 94 sunt trecuţi pe lista de aşteptare pentru tripla terapie (tratamentul fără interferon - n.r.)", ne-a declarat Ionela Fecioru, purtătorul de cuvânt al CJAS Brăila.
România va deveni cea de-a cincea ţară din Uniunea Europeană care va beneficia de tratamentul revoluţionar, după Spania, Italia, Portugalia şi Germania.