Mergi la conţinutul principal

Aproape 100 cazuri Covid-19 în rândul elevilor brăileni

* alți aproape 50 de angajați ai școlilor s-au îmbolnăvit în ultimele zile * chiar dacă numărul de cazuri a crescut, doar patru clase învață în online, ca urmare a noilor reguli privind funcționarea școlilor * la nivel național, peste 13.500 de cazuri pozitive au fost depistate la elevi/preșcolari

 

 

 

Aproape 100 de elevi brăileni au fost depistați cu Covid-19 în ultima perioadă, după cum arată datele centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Brăila. Concret, vorbim despre 96 de cazuri, la care se adaugă alte 46 cazuri confirmate în rândul angajaților școlilor.

Cum noul ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede suspendarea cursurilor doar la clasele/grupele unde sunt confirmate 3 cazuri în rândul elevilor, timp de 7 zile consecutiv, în Brăila doar patru clase au trecut în online. Este vorba despre o clasă de la Colegiul Național ”Nicolae Bălcescu”, o clasă la Școala Gimnazială ”Mihai Viteazul” și două clase la Școala Gimnazială ”Nedelcu Chercea”.

În trecut, cursurile fizice erau suspendate atunci când într-o clasă era depistat un singur caz Covid-19.

 

”Explozie” de cazuri Covid-19 la nivel național

Îmbolnăvirile în rândul elevilor s-au dublat în doar o săptămână, după cum arată cifrele publicate vineri de Ministerul Educației. Concret, pe 28 ianuarie, la nivel național erau confirmate 26.974 cazuri Covid-19 în rândul elevilor și 7.307 în rândul angajaților din școli. Aproape 3.600 de clase/grupe învățau în sistem online, iar 108 unități școlare și-au suspendat total cursurile fizice. Prin comparație, săptămâna trecută, pe 21 ianuarie, în unitățile de învățământ preuniversitar erau înregistrate 13.541 cazuri pozitive la elevi/preșcolari și 4.252 cazuri pozitive la personalul din școli. Un număr de 2.882 clase aveau activitatea fizică suspendată, iar 46 școli erau închise.

 

Elevii cer reintroducerea pragului de incidență și modificarea numărului de elevi infectați la care se decide carantinarea unei clase

Cum cel de-al cincilea val al pandemiei se află în plină evoluție a numărului de cazuri de COVID-19, iar ”sistemul educațional se regăsește în plin declin”, Consiliul Național al Elevilor (CNE), împreună cu alte șase asociații, printre care Consiliul Tineretului din România și ”Salvați Copii” România, au trimis o scrisoare deschisă Ministerelor Educației și Sănătății în care propun soluții pentru ca elevii să vină în siguranță la școală.

Astfel, CNE a cerut adoptarea unui algoritm de calcul în baza căruia să se decidă scenariul de funcţionare a unei şcoli și reintroducerea pragului de incidență a infectării într-o localitate în stabilirea scenariilor.

”Este absolut necesar ca pragul de incidență al unei localități să rămână în continuare un criteriu de suspendare/reluare a activității în format fizic, astfel încât deciziile care se adoptă să fie corelate cu gradul de răspândire comunitară a COVID-19. La momentul de față, regulile stabilite prin ordin comun al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății pot aduce unitățile de învățământ în două situații fără scăpare: fie se închid toate școlile dintr-un județ, în bloc, din cauza suprasolicitării paturilor de la ATI, deși vor exista localități cu zero rată de infectare, fie, din contră, vor exista localități cu incidențe alarmante, iar școlile de acolo vor rămâne deschise strict din considerentele capacității spitalicești”, susțin cele șapte asociații semnatare.

De asemenea, elevii cer și modificarea numărului de elevi infectați la care se decide carantinarea unei clase și introducerea obligativităţii testării pe bază de salivă pentru toţi elevii şi pentru întregul personal din învăţământ.

”La acest moment, ordinul comun prevede, într-un mod cinic, faptul că o clasă rămâne deschisă în format fizic la apariția a unul sau două cazuri în decurs de 7 zile, urmând a se închide abia la cel de-al treilea caz. Astfel, vor putea exista situații în care colegul de bancă al unui elev să fie infectat, iar celălalt să fie nevoit să vină la școală în continuare, fără a avea nici măcar posibilitatea de a continua în regim online pentru a se proteja pe sine și pe cei din jur de o eventuală declanșare a focarului. În condițiile în care infrastructura școlară nu permite o distanțare suficientă între elevi și, de multe ori, nici măsuri minime de siguranță (măști, dezinfectant etc.), clasele se vor transforma în veritabile nuclee de răspândire a virusului. De aceea, solicităm menținerea regulii conform căreia, la apariția unui caz de COVID-19 într-o clasă, toată clasa să treacă în regim online timp de două săptămâni, cu posibilitatea testării după 8 zile, precum și declararea întregii clase ca persoane-contact direct cu cel infectat”, se mai precizează în scrisoarea deschisă.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro