Mergi la conţinutul principal

Aprilie vine cu scumpiri

Pe de altă parte însă, vom plăti mai mult pentru medicamente, băuturi alcoolice şi ţigări. 
Pentru medicamente, de ieri a intrat în vigoare un ordin emis de Ministerul Sănătăţii, care stabileşte o nouă modalitate de calcul pentru tarifarea medicamentelor româneşti. Vor fi mai scumpe antiinflamatoarele, antibioticele, dar şi medicamentele împotriva durerilor. Reprezentanţii Colegiului farmaciştilor spun că din aproximativ 1.500 de medicamente autohtone, 90% vor fi cu până la 20 de procente mai scumpe. Există şi reduceri, însă acestea se aplică doar pentru 1 din 10 medicamente româneşti, iar în cazul cardiacilor cele mai semnificative ieftiniri pot ajunge, în unele cazuri, la 30 de procente. Ordinul aduce şi o veste bună, pentru că obligă producătorii internaţionali să reducă preţurile pentru medicamentele comercializate în România, ceea ce ar însemna ieftinirea pastilelor din import, în medie, cu aproximativ 10%.
Fumătorii, în schimb, vor scoate mult mai mulţi bani pentru a-şi satisface viciul. Guvernul a decis majorarea accizelor la tutun cu 7 euro/1.000 ţigarete începând cu 1 aprilie şi cu încă 7 euro începând cu 1 septembrie, în vederea creşterii veniturilor la bugetul de stat. Astfel, pentru ţigarete, ţigări şi ţigări de foi, acciza ajunge la 57 euro/1.000 de ţigarete, urmând să crească la 64 euro/1.000 de ţigarete de la 1 septembrie. Pentru această etapă, majorarea accizei înseamnă 0.4 lei în plus la preţul unui pachet din categoria cea mai vândută, de la 6,8 lei la 7,2 lei.
De asemenea, tot din această lună intră în vigoare şi scumpirea băuturilor fermentate spumoase. Astfel, pentru această categorie acciza creşte de la 34,05 euro/hectolitru la 45 euro/hl, iar pentru produsele alcoolice intermediare urcă de la 51,08 euro/hl la 65 euro/hl. Ministrul de Finanţe, Gheorghe Pogea, a dat asigurări că în cazul berii şi vinurilor nu apar modificări.
Vestea bună ar fi aceea că preţul gazelor naturale rămâne neschimbat: "Am hotărât să nu majorăm tarifele la gazele naturale şi nici la energia electrică. Cel mai probabil, în toamna acestui an vom analiza chiar şi posibilitatea unei ieftiniri pentru preţurile finale la gazele naturale", a afirmat şeful ANRE, Petre Lificiu. De asemenea, Pogea a subliniat că nici în cazul accizării carburanţilor Guvernul nu a stabilit deocamdată nimic: "Dacă vom avea nevoie de o majorare a veniturilor bugetare, atunci ajustarea va veni şi din această zonă", a spus oficialul de la Finanţe.

 

Pensii majorate de la 1 aprilie
* Guvernul a decis creşterea valorii punctului de pensie cu 3%, până la 718,40 lei * de la 1 aprilie este introdusă pensia minimă garantată de 300 lei

Guvernul a decis introducerea, de la 1 aprilie, a pensiei sociale minime garantate de 300 lei, şi creşterea valorii punctului de pensie cu 3%, până la 718,40 lei. Punctul de pensie va reprezenta circa 42,4% din salariul mediu brut estimat pentru acest an, de 1.693 lei, utilizat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP) la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Autorităţile promiseseră iniţial creşterea din acest an a valorii punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut, însă au revenit asupra acestei măsuri, motivând că nu sunt fonduri suficiente. O nouă creştere a acestuia este programată pentru 1 octombrie, când punctul de pensie va ajunge la 732,80 lei (43,28% din salariul mediu brut). De pensia socială minim garantată de 300 lei vor beneficia aproape 808.000 de persoane, dintre care 455.000 de pensionari proveniţi din sistemul public şi 353.000 de pensionari agricultori, potrivit datelor Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS). Ulterior, de la 1 octombrie, numărul pensionarilor care vor primi pensia socială va spori la 1,08 milioane, odată cu a doua tranşă de creştere, valoarea acesteia urmând să ajungă la 350 lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro