• născut în cartierul brăilean Chercea și școlit de profesorul Mugur Anghelescu, de la „Valurile Dunării”, Cristian Calu a absolvit Seminarul „Sf. Andrei” Galați și a fost primul din clasă la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” • la prima parohie la care a slujit, colinda satul împreună cu 25 de colindători, iar la Mărtăcești a reușit să ridice o casă, în mai puțin de patru luni, împreună cu sătenii, pentru o familie nevoiașă cu patru copii • adevărat apostol al Lui Hristos, părintele Cristian Calu face naveta la Mărtăcești, unde a pus bazele unui ansamblu vocal-instrumental cu 23 de membri • „Crede numai, și dacă pământul pe care-l dorești nu există încă, Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ți răsplăti îndrăzneala!”, este deviza părintelui Cristian Calu
Dumnezeu face minuni și astăzi, cu atât mai mult în preajma Sfintelor Sărbători ale Nașterii Domnului! Că este așa, o dovedesc faptele bune, demne de un apostol al Lui Hristos, săvârșite de un preot de țară, neobosit slujitor al Lui Dumnezeu, care a mobilizat sătenii și copiii de la Mărtăcești, ba și din cartierul brăilean Nedelcu Chercea, întru slujirea aproapelui, prin intermediul unui ansamblu vocal instrumental format din 23 de membri.
Preotul Cristian Calu a absolvit Seminarul Teologic, apoi Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, primul din clasă, și a adus lumină peste tot pe unde a umblat. La prima parohie unde a slujit, colinda satul cu o ceată de 25 de colindători, iar mai apoi a pus bazele unui ansamblu vocal instrumental care poartă numele parohiei la care slujește în prezent: Mărtăcești. Născut pentru muzică, școlit în Ansamblul „Valurile Dunării”, părintele Cristian Calu a reușit să ridice, în mai puțin de patru luni, o casă modulară pentru o familie sărmană, cu patru copilași, din satul Mărtăcești, care se zbătea în sărăcie și care locuia într-o singură cameră insalubră, gata să se surpe.
Întrucât satul unde slujește nu are casă parohială, părintele Calu face naveta între Brăila și Mărtăcești, pentru a fi aproape de credincioși și de copiii pe care-i învață, ca nimeni altul, tainele muzicii. Își amintește cu emoție de primul colind în sat și de primele ore de muzică făcute cu cei mici în pronaosul bisericii, pentru că nu avea un spațiu unde să-și desfășoare activitatea. Acum, mai toată lumea a auzit de Ansamblul Mărtăcești. Talentații coriști au fost prezenți la deschiderea Orășelului Copiilor, în Parcul Monument.
„Crede numai, și dacă pământul pe care-l dorești nu există încă, Dumnezeu îl va crea într-adins pentru a-ți răsplăti îndrăzneala!” - acesta este imnul purtat in inimă, care m-a călăuzit să ajung până aici. Slavă Lui Dumnezeu și susținătorilor multă recunoștință!”, ne-a mărturisit părintele de la Mărtăcești.
În Ajunul Sfintelor Sărbători ale Nașterii Domnului, vă prezentăm povestea preotului Cristian Calu, de la Mărtăcești, cel care le insuflă copilașilor pasiunea pentru muzică și respectul față de Dumnezeu și de aproapele și care a clădit o casă pentru nevoiași. Un om al Lui Dumnezeu într-o localitate care numără puțin peste o sută de enoriași și vreo 20 de copii.
O viață închinată muzicii și slujirii Lui Dumnezeu
„M-am născut în anul 1980, într-o familie modestă, și am primit educația primilor 7 ani de la un cadru militar și o învățătoare - părinții mei - care mi-au insuflat dorința de a explora primii pași spre muzică și, mai târziu, m-au susținut în alegerea profesiei, a misiunii de preot. Primele sunete le-am auzit, cu siguranță, încă din pântecele mamei mele, dar îmi amintesc momentul când am observat-o dirijând un cor de elevi la școala unde preda, în primii ani de activitate. Tot ea mi-a facut primul cadou muzical un vaporaș suflător și o pasăre suflătoare. Obișnuiam să merg des la școală cu ea, interacționam cu elevii, dar și cu magazia unde erau depozitate instrumentele muzicale ale școlii (...) La vârsta de 6 ani, am primit în dar prima muzicuță iar la 7 ani primul acordeon, de la nașii mei. A fost momentul decisiv în care mi s-a sugerat să fac cursuri de muzică și eu am spus primul DA hotărât”, ne-a mărturisit inimosul preot Cristian Calu, de la Mărtăcești.
Primele ore de muzică le-a parcurs în școala primară, alături de profesorul Mugur Anghelescu, în cadrul Ansamblului „Valurile Dunării”, din cartierul Nedelcu P. Chercea, unde locuia. Clasele IV-VIII le-a absolvit la Liceul cu Program Sportiv, unde mama sa devenise titular. Neavând performanțe sportive, Cristian a continuat cursurile de acordeon la Casa de Cultură, unde profesorul Mănăilă i-a predat primele cântece pe partitură. A fost remarcat și de profesorul de muzică de la școala generală, Negrea, care i-a insuflat dorința de a asculta muzică clasică, pe care el însuși o aducea la orele de audiție. Iar în clasa a VIII-a l-a avut profesor pe pr. diacon Damian Dimitrie, care îi învăța colinde pe copii. Avea o voce superbă și l-a determinat pe Cristian să urmeze Seminarul. Așa a ajuns Cristian la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați, unde pr. prof. Eugen Drăgoi le preda, ca nimeni altul elevilor muzică psaltică. Părintele l-a remarcat pe brăileanul îndrăgostit de muzică și, din acel moment, acesta a fost răsplătit mereu cu nota 10. Până la terminarea seminarului, Cristian învățase să cânte la pian, dar și la chitară.
„După Seminar, am predat 2 ani religia la Școala Gimnazială nr. 22. Aici, am pus bazele unei mici formații, de 5 elevi, cu care cântam la serbarea de sfârșit de an școlar, dar și a unui cor, pentru perioada Sărbătorilor de iarnă. Școala îmi oferea o oportunitate nemaiîntâlnită până atunci: să dăruiesc celor din jur din ceea ce am primit, la rândul meu, de a facilita și altora accesul la o bază muzicală, din pasiune”, povestește părintele îndrăgostit de muzică.
Numit preot la Parohia Roșiori - comună cu 1.600 de suflete - părintele Cristian a pus bazele unui cor de 25 de copii cu care a colindat toată comuna, de Crăciun. În anul 2009, a solicitat transferul la Parohia Mărtăcești, care, până în acel moment, nici nu avusese biserică. Copiii au fost, și de data aceasta, cei care au revigorat viața spirituală în sat.
Între 2012-2015, pr. Cristian Calu a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” - Specializarea Pedagogie Muzicală, unde și-a aprofundat cunoștințele muzicale. „Am intrat și am terminat primul în clasă, nici eu nu știu cum se explică...”, ne-a mărturisit părintele Calu. A urmat o perioadă grea, pentru că părintele a suferit un tragic accident, la scurt timp după ce a aflat că este admis la examenul de licență, la Teologie. S-a refăcut abia în anul 2017 și imediat „s-a apucat de treabă”, după cum singur mărturisește.
„Am adunat câțiva copii din sat și am început orele de muzică în pronaosul bisericii, neavând alt loc disponibil pentru a mă desfășura. Duminica, după încheierea programului liturgic, copiii mă însoțeau în tainele muzicii la chitară. Acorduri, sunete, noțiuni de bază, atât cât cunoșteam și eu”. Copiii au „concertat”, mai întâi, pe ulițele satului, de Crăciun, apoi și în biserică. În acest timp, cu ajutorul primarului Ilie Efteme, a reușit să ridice o Sală de festivități exact lângă sfântul lăcaș.
Așa se face că, la 1 iunie 2020, exact de Ziua Copilului, părintele Cristian a pus bazele Ansamblului vocal instrumental „Mărtăcești”, cu cinci copii. Acum, ansamblul numără 23 de suflete. Părintele a avut de luptat și cu pandemia. Primul instrument cu clape a fost cumpărat cu ajutorul sătenilor, apoi a cumpărat prima violă, prima chitară și tot așa până a creat o miniorchestră. Ansamblul mai are un set de tobe, fluier, muzicuță, acordeon, maracas, tamburină, xilofon, clopoței - toate adunate cu ajutorul donatorilor.
Cu ajutorul pr. Cornel Boboc, de la Parohia „Sf. Mina” (Chercea), au putut fi achiziționate patru orgi electronice. Nouă copii de la „Sf. Mina” s-au alăturat ansamblului care se mărește văzând cu ochii. Mai trebuie spus că majoritatea membrilor Ansamblului „Mărtăcești” sunt fie absolvenți ai Școlii de Arte, fie elevi la „Hariclea Darclee” sau premianți la diferite concursuri locale sau naționale.
Părintele Cristian nu s-a mulțumit să-i învețe doar muzică pe cei mici. Aceștia au învățat și șah, dar și pictură, iar fetele învață să coasă pe pânză. Membrii ansamblului merg în excursii și tabere, colaborează cu cercetașii brăileni și participă la serbări și concerte de colinde.
Cum în satul Mărtăcești nu sunt mai mult de 50 de familii de creștini, donațiile vin, mai cu seamă din partea brăilenilor de la oraș, oameni cu suflet mare, care îl sprijină pe părintele Cristian în demersul său.
Minunea de la Mărtăcești
Anul trecut, părintele Cristian Calu a reușit să-i mobilizeze pe săteni și să construiască, în mai puțin de patru luni, o casă modulară de peste 30.000 de lei, pentru o familie săracă din localitate, care se zbătea, de mai mulți ani, în sărăcie și care locuia într-o singură cămăruță, gata să se surpe. A fost darul de Paști al preotului de la Mărtăcești și al ierarhului Dunării de Jos, ÎPS Casian, care l-a binecuvântat și l-a sprijinit în acest demers.
În ajunul marii sărbători creștine a Învierii Domnului 2021, reprezentanții Arhiepiscopiei Dunării de Jos, împreună cu părintele protopop Mircea Băncilă și inimosul preot de la Mărtăcești au mers să inaugureze casa, după ce aceasta a fost mobilată și racordată la utilități. Au mers apoi prin satul Mărtăcești și au împărțit daruri și altor nevoiași.
„Întrucât, de mai mulți ani, o familie cu patru copii din Mărtăcești locuia într-o casă cu o singură cameră, foarte degradată, preotul din sat, impresionat de situația lor, a reușit să mobilizeze într-un timp foarte scurt oameni inimoși care au venit în sprijinul acestei familii nevoiașe prin construcția de la zero a unei case modulare cu toate cele necesare unui trai decent. În această acțiune caritabilă, alături de preotul Cristian Calu, au fost membrii Consiliului și Comitetului parohial, oameni darnici din zonă, precum și voluntari brăileni, care, de la începutul acestui an și până în prezent, au reușit să construiască această casă dotată cu două dormitoare, bucătărie, baie și hol, au racordat-o la utilități și au mobilat-o”, preciza, la acea dată, părintele Rareș Bucur, purtătorul de cuvânt al Eparhiei Dunării de Jos.
Costurile necesare construirii casei modulare de la Mărtăcești au fost de aproximativ 31.000 de lei. Cu greu poate fi exprimată în cuvinte bucuria care se putea citi pe chipurile copiilor. Preoții au mers apoi, cu daruri, la casele altor familii nevoiașe din Mărtăcești, zăbovind, de asemenea, în gospodăriile câtorva bătrâni rămași singuri.
Dumnezeu face minuni și acum, în plin secol XXI, într-un sat mic, dar unde slujește un preot cu inimă mare - părintele Cristian Calu.