Ziarul „Obiectiv – Vocea Brăilei” a inițiat o nouă rubrică „Să iubim natura” cu articole scrise și documentate de Marius Vernescu. Membru al Societății Ornitologice Române (SOR) din 1997, Vernescu este coordonator al Sucursalei din Brăila din anul 2012 și până în prezent. Ca membru SOR, Marius Vernescu a luat parte la diverse proiecte de voluntariat, atât în județul Brăila cât și în țară. De asemenea în cadrul SOR a fost implicat în diverse proiecte ca expert ornitolog în decursul anilor. Totodată, Marius Vernescu a lucrat alături de profesorii de la Universitatea Ecologică din București la întocmirea Planului de Management al Luncii Buzăului, dar și în alte proiecte de monitorizare a păsărilor.
În urmă cu 20-25 de ani, iubitorii de păsări din România care doreau să afle mai multe despre ele nu aveau altă soluție decât să achiziționeze determinatoare de specialitate pe suport de hârtie.
În anul 2022 situația este schimbată mult în bine. Putem alege dintre multe tipuri de determinatoare pe suport de hârtie și câteva zeci de aplicații online.
Pentru iubitorii de carte aș recomanda două determinatoare:
- Ghid pentru identificarea păsărilor, Europa și Zona Mediteraneană, de Lars Svensson.
- Păsările din România și Europa, Hakan Delin și Lars Svensson.
Pentru că telefonul mobil a ajuns o unealtă folositoare, indispensabilă, de multe ori, putem să învățăm păsările de pe diferite aplicații online ce pot fi descărcate și păstrate în telefon. Cele mai multe dintre ele sunt gratuite.
Aș aminti aici cele mai uzuale aplicații folosite:
1. Uite barza: această aplicație este folosită de foarte multă lume și ajută la inventarierea cuiburilor de barză de pe teritoriul României. Pe smartphone se poate descărca aplicația Uite barza!, disponibilă atât pentru Android, cât și pentru iOS. Când utilizatorul se află în imediata apropiere a cuibului de barză, trebuie să pornească aplicația și GPS-ul telefonului. După înregistrarea localizării este necesară completarea câtorva informații: număr de păsări prezente la cuib, pe ce fel de construcție se află cuibul și dacă acesta este sau nu în pericol.
Aplicația cere observatorului să puncteze de către cine este ocupat cuibul: pereche cu pui, pereche fără pui, pereche la care numărul puilor nu se poate determina sigur, barză solitară, cuib neocupat și suport fără cuib construit.
Se bifează numărul puilor de la fiecare cuib, localizarea cuibului, iar aici trebuie să bifăm dacă stâlpul electric este fără suport metalic, dacă este cu suport metalic, horn, acoperiș de grajd/șură, acoperiș de casă, arbore, altă locație. Iar la final trebuie să facem o fotografie a cuibului direct din aplicația Uite Barza. Recensământul berzelor în 2022 va fi realizat în perioada 16 iunie – 15 iulie. Anul 2020 a fost anul cu cele mai multe cuiburi recenzate cu ajutorul aplicației, peste 4.800.
Din 2017 până în prezent, aplicația Uite barza a avut aproape 10 000 de descărcări, iar în iulie 2019 a fost pe primul loc în categoria „Călătorii și aplicații locale” din Google Play. Proiectul este implementat de Societatea Ornitologică Română (SOR), cu sprijinul companiilor Enel din România.
2. Determinator de păsări: este o aplicație a Asociației Milvus și cuprinde una din cele mai importante Enciclopedii de păsări, o rubrică unde putem recunoaște pasărea observată după anumite detalii și un joc unde ne este prezentată o fotografie cu o specie de pasăre și trei denumiri diferite, urmând ca noi să recunoaștem specia.
3. Seek este o aplicație foarte interesantă care ne ajută să identificăm specii de plante, amfibieni, ciuperci, pești, reptile, arahnide, păsări, insecte, moluște, mamifere, atât după fotografii cât și direct după exemplarul din natură, având în timp real parte de informații despre specii.
4. Ornitodata este o aplicație a Societății Ornitologice Române dar care este recomandată în principal celor care sunt specialiști (cunoscători), deoarece este o bază de date importantă la nivel național atât pentru păsări cât și pentru mamifere și herpetofaună.
5 Sunete păsări este o aplicație unde putem identifica păsări cu ajutorul trilului acestora, dar putem găsi și informații despre specia identificată.
6. OpenBirdMaps este o aplicație ce aparține grupului Milvus. EuroBirdPortal, lansată de European Bird Census Council este un repozitoriu de date despre distribuția păsărilor, care unifică datele a 81 de instituții partenere din 29 de țări din Europa. Principalul scop al acestuia este de a prezenta pe nivel european distribuția speciilor și variația temporală (sezonală, anuală) a distribuției. EuroBirdPortal este un exemplu excelent de citizen science, care arată potențialul uriaș în utilizarea datelor furnizate de sute de mii de iubitori ai naturii, voluntari și profesioniști, de pe întregul continent european, în vederea generării de rezultate noi, nemaivăzute.
Noua versiune EuroBirdPortal este îmbunătățită cu 40 de milioane de noi înregistrări colectate în primul rând în 2016 și afișează hărți animate pentru 105 specii de păsări, care arată dinamica săptămânală a distribuției speciilor. Acestea se pot consulta și pe o perioada retrospectivă de 7 ani! Vă invităm să navigați pe cel mai mare și mai dinamic flux de date colectate de la oameni privind biodiversitatea din Europa: eurobirdportal.org! OpenBirdMaps va transmite în continuare datele la EuroBirdPortal. Dat fiind faptul că în EuroBirdPortal sunt prezentate schimbările săptămânale, merită să încărcați o specie chiar și din același loc în fiecare săptămână, pentru că nu o faceți degeaba. Datele Dumneavoastră vor fi folosite!
7. Păsări din parcuri și grădini este o aplicație în care puteți să apăsați pe păsările din aplicație și o să le auziți trilul, așa puteți să le identificați mult mai ușor.
8. BirdNET este o aplicație care vă ajută să identificați păsările cu ajutorul sunetelor scoase de acestea chiar dacă nu le determinați încă cu ajutorul unui determinator pe suport de hârtie, aplicație vă spune ce pasăre este.
Sunt convins că sunt mult mai multe determinatoare ce pot fi achiziționate de doritori dar sunt și mult mai multe aplicații ce pot fi descărcate de pe internet și care vă pot ajuta să faceți primii pași în ornitologie sau în minunata lume a biodiversității.
La fel de importante rămân determinatoarele pe suport de hârtie, deoarece puteți avea neplăcuta surpriză în teren să nu aveți semnal la telefon sau tabletă, personal nu plec fără un determinator la mine, chiar dacă în teren ne ajutăm și de aplicații.
Sunt mult astfel de aplicații pentru cei ce doresc cu adevărat să intre în această lume miraculoasă a păsărilor și să le cunoască cu adevărat. Vă provoc la a testa aceste aplicații. Astfel puteți cunoaște păsările de lângă dumneavoastră, dar puteți și contribui la îmbogățirea unor baze de date despre păsări.
Sursa de informare:
https://www.sor.ro/sunete-pasari-din-parcuri-si-gradini/
http://dev.adworks.ro/pasari-sunete-app/
https://play.google.com/store/apps/details?idâro.sor.ornitodata&hlâen&glâUS