Apicultorii brăileni au dat lovitura | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Apicultorii brăileni au dat lovitura

* cum şi producţia de miere a fost destul de bună şi există cerere pe piaţă, crescătorii de albine pot spune că au avut un an bun

Apicultorii brăileni cu experienţă, care ştiu cum să producă propolis şi polen, au dat lovitura anul acesta, datorită reţetei anticancer vehiculate de Monica Tatoiu. "De când s-a făcut publică această reţetă bazată pe produse apicole, polenul se caută extraordinar de mult. La ora actuală, producţia de polen şi propolis obţinută de crescătorii brăileni s-a cam epuizat", ne-a declarat Florian Vizireanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Brăila. Încasările au fost cu atât mai mari cu cât propolisul şi polenul costă de câteva ori mai mult decât mierea. Astfel, dacă un kilogram de miere de salcâm se vinde la producător cu 10-11 lei per kilogram, polenul se dă cu 50-60 lei/kg, iar propolisul poate ajunge până la 250 lei/kg.

Nici în ceea ce priveşte producţia de miere, apicultorii brăileni nu pot spune că au avut un an prost, chiar dacă vremea nefavorabilă a afectat sezonul de cules la salcâm, tei sau rapiţă. "Ce s-a pierdut la salcâm, s-a recuperat la floarea-soarelui, a cărei perioadă de înflorire a coincis cu o vreme bună, ce a permis albinelor să îşi facă treaba cu eficienţă mare", ne-a spus Florian Vizireanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine Brăila. Astfel, dacă în perioada de înflorire a salcâmului şi teiului s-au obţinut până în 5 kg de miere marfă per stup de albine, la floarea-soarelui producţia a urcat la o medie de 20 kg miere marfă. Acest lucru a contat foarte mult, chiar şi în condiţiile în care mierea de floarea-soarelui intră la categoria "polifloră" şi costă mai puţin decât cea de salcâm, plecând de la producător cu preţul de 8-8,5 lei/kg.

Un alt aspect favorabil pentru apicultori este faptul că sunt grupaţi într-o asociaţie care îi ajută să se informeze din timp şi astfel să acceseze fonduri europene. În toamna aceasta, în judeţul Brăila s-au calificat 62 de proiecte pentru finanţare prin Măsura 1.4.1, ce vine în sprijinul fermelor de semisubzistenţă. Din cele 62 de proiecte, 45 aparţin apicultorilor, celelalte fiind întocmite de fermieri din sectorul zootehnic şi vegetal. "Contează foarte mult faptul că există aceste asociaţii ale crescătorilor de albine. Prin intermediul lor, membrii apicultori sunt mai bine informaţi şi îndrumaţi, astfel încât proiectele pe care le întocmesc să aibă şanse de succes. Prin această, Măsură 1.4.1, se primesc până la 1.500 de euro pe an, timp de 5 ani. Sunt bani nerambursabili care îi ajută extraordinar de mult pe apicultori", ne-a mai declarat Florian Vizireanu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro