Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) are un protocol cu Pompierii şi Garda de Mediu şi împreună urmăresc dacă fermierii respectă bunele condiţii agricole şi de mediu, în special referitoare la arderea miriştilor. Astfel, cei care dau foc resturilor vegetale pe câmp riscă mai multe amenzi şi sancţiuni din partea celor trei instituţii semnatare ale protocolului.
"APIA informează fermierii cu privire la obligaţia de a respecta normele de ecocondiţionalitate (GAEC 6.2), conform cărora este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Precizăm că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente, obiectivul acestei condiţii fiind menţinerea materiei organice în sol prin aplicarea măsurilor de gestionare minimă a miriştilor şi resturilor vegetale, precum şi menţinerea unui nivel minim de întreţinere a solului prin protejarea pajiştilor permanente", se arată într-un comunicat al agenţiei.
Agricultorilor care nu respectă aceste condiţii li se vor aplica reduceri ale cuantumului total al schemelor de plăţi directe şi ale ajutoarelor naţionale tranzitorii, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea normelor de ecocondiţionalitate, indiferent de suprafaţa arsă. Altfel spus, vor fi sancţionaţi cu penalizări la subvenţiile cuvenite.
Mai trebuie spus că agenţia are încheiat încă de anul trecut un protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căruia se organizează acţiuni comune şi schimburi de informaţii privind monitorizarea în teritoriu a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente.