• doar unul din doi producători agricoli programaţi să vină la APIA cu cererea unică de plată în Campania 2017 au dat curs invitaţiilor • “Fac un apel către fermierii brăileni să nu lase pe ultima sută de metri depunerea cererilor unice de plată”, ne-a declarat Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Brăila se arată îngrijorată de faptul că producătorii agricoli locali nu au respectat programarea privind prezentarea la sediile instituţiei pentru a depune cererile unice de plată aferente anului în curs. În acest context, afirmă conducerea agenţiei, se va ajunge din nou la aglomerarea ghişeelor pe ultima sută de metri a Campaniei 2017. “Dacă în perioada 1 - 10 martie au fost programaţi 1.563 de fermieri să vină cu cererea unică de plată în cadrul campaniei în derulare, au dat curs invitaţiei doar 886 fermieri, reprezentând un procent de aproape 56,7% din total programări. Din păcate, fermierii nu au respectat programările făcute şi, cel mai probabil, vor veni după sărbătorile pascale şi, la fel ca în anii trecuţi, se vor aglomera din nou la ghişee şi vom sta cu toţii până la ore târzii din noapte ca să înregistrăm în sistem cererile de plată. Programările nu se fac degeaba ci au scopul de a permite funcţionarilor instituţiei să facă faţă atât cerinţelor aferente Campaniei 2017, dar şi obligaţiilor procedurale în ce priveşte actele subsecvente aferente controalelor de teledetecţie, ambele de maximă importanţă pentru noi şi producătorii agricoli ca beneficiari ai diferitelor forme de sprijin financiar. De aceea fac un apel către fermierii brăileni să respecte programarea şi să nu lase pe ultima sută de metri depunerea cererilor unice de plată”, a subliniat Daniela Militaru, directorul executiv al APIA Brăila.
În Campania 2017, completarea declaraţiei de suprafaţă de realizează electronic, folosind aplicaţia IPA - Online.
De precizat că, anul trecut, la încheierea perioadei în care APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) a primit cererile unice de plată, instituţia a anunţat că a înregistrat un număr total de 14.628 de cereri pentru o suprafaţă agricolă de peste 330.000 ha.