Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte în această perioadă din partea producătorilor agricoli cererile unice de plată în cadrul campaniei aferente anului 2015. Subvenţia la hectar, schemele de sprijin şi ajutoare pentru sectorul zootehnic şi cel vegetal, plăţile pentru micii fermieri şi tinerii fermieri, ajutoarele naţionale tranzitorii, toate sunt cumulate într-o cerere unică, fiind al doilea an în care se aplică această nouă procedură.
Beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi, persoane fizice şi/sau persoane juridice, care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale.
Schemele de plată, măsurile de sprijin/ajutor sunt următoarele: Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS); Plata redistributivă; Plata pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu; Plata pentru tinerii fermieri; Plata pentru micii fermieri; Ajutoare naţionale tranzitorii; Sprijinul cuplat pentru sectorul vegetal şi cel zootehnic; Măsura 1.3 - "Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice"; Măsura 1.0 - "Agro-mediu şi climă"; Măsura 1.1 - "Agricultura ecologică"; Măsura 2.1.4 - Plăţi de Agro-mediu.
"Un element important şi în Campania 2015 este aplicaţia IPA Online, prin intermediul căreia fermierii deja înregistraţi la APIA în campaniile precedente şi care intenţionează să solicite sprijin pe suprafaţă în anul 2015, prin acces la internet, pot să completeze electronic cererea unică de plată. Fermierii care nu au mai depus cereri de plată în anii trecuţi, trebuie mai întâi să se înregistreze la APIA în Registrul Unic de Identificare şi apoi pot depune cerere unică de plată prin intermediul aplicaţiei IPA online", ne-a declarat directorul executiv al APIA Brăila, Daniela Militaru. De asemenea, sursa citată a mai adăugat că, în urma solicitărilor adresate Comisiei Europene de mai multe state membre, comisarul european Phil Hogan a propus posibilitatea prelungirii termenului final de depunere a cererilor unice de plată până la data de 15 iunie 2015, fără penalizări.
Schemele şi măsurile de sprijin pe suprafaţă (SAPS) sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
De precizat că în campania SAPS din 2014, la APIA Brăila au fost depuse 14.714 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 344.530,83 ha (numărul cererilor depuse fără penalităţi fiind de 14.420, pentru o suprafaţă de 337.514,4 ha). În campania din 2013 agenţia locală a înregistrat un număr total de 15.098 cereri de plată, pentru o suprafaţă de 349.446,82 ha.